5 C
București
miercuri, 29 ianuarie 2025
AcasăSpecialMatteo Renzi amenință: Italia ar putea bloca bugetul Uniunii Europene, în cazul...

Matteo Renzi amenință: Italia ar putea bloca bugetul Uniunii Europene, în cazul în care nu va primi sprijin în problema migrației

În cazul în care Italia nu va primi sprijin pentru gestionarea problemei migrației, ar putea bloca prin veto bugetul Uniunii Europene, a amenințat, marți, premierul italian, Matteo Renzi, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Noi dăm 20 de miliarde (de euro) Europei, care ne restituie 12, iar dacă Ungaria, Republica Cehă și Slovacia ne fac morală în legătură cu imigranții, atunci permiteți Italiei să spună că mecanismul nu mai funcționează”, a spus Renzi în timpul unei emisiuni la televiziunea RAI UNO.

Întrebat dacă ia în calcul posibilitatea ca Italia să blocheze prin veto bugetul Uniunii Europene, el a răspuns: „da, categoric’”, fără să intre însă în detalii.

Renzi și-a continuat apoi atacul la adresa țărilor ce refuză să primească migranți conform cotelor obligatorii impuse anul trecut. „Dacă ridici ziduri împotriva imigranților, poți să uiți de banii italieni. Dacă imigranții nu trec, nici banii nu vor mai trece”, a continuat el.

Potrivit AFP, Italia se simte abandonată de unii din partenerii săi europeni, în special de țările ce refuză cotele obligatorii de refugiați. Nu este prima dată când șeful guvernului de la Roma exprimă astfel de poziții față de statele est-europene care nu acceptă cotele obligatorii de refugiați. În urmă cu două săptămâni, el a susținut în fața parlamentului italian că acestor state ar trebui să li se restrângă accesul la fondurile europene, criticând totodată răspunsul dat pe ansamblu de blocul comunitar în contextul crizei provocate de valul migrator.

Conform ultimelor date publicate de guvernul de la Roma, de la începutul anului au debarcat în Italia 153.450 de migranți, cu 10% mai mulți față de perioada similară a anului trecut, numai în ultimele 24 de ore în porturile italiene sosind circa 4.000 de migranți proveniți din țări africane.

Cotele obligatorii de refugiați au fost decise anul trecut în luna septembrie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) în urma unui vot prin majoritate calificată. În lipsa consensului, s-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depășită opoziția statelor care nu au acceptat această inițiativă, ce prevede redistribuirea între statele UE a 160.000 de migranți extracomunitari aflați în taberele din Grecia și Italia.

Până în prezent au fost redistribuiți numai aproximativ 5.000 mii de migranți, dintre aceștia din Italia fiind relocați doar aproximativ 1.300. Relocarea avansează lent din cauza condițiilor puse de unele țări, cum ar fi ca solicitanții de azil să fie familii cu copii sau să aibă experiență profesională, dar și a preferinței migranților pentru unele țări, mai ales Germania sau statele nordice.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), statele europene preferă să preia migranți mai degrabă din taberele din Grecia, întrucât în taberele din Italia se află migranți proveniți în special din Africa subsahariană și care de obicei nu au nicio pregătire profesională.

Cele mai citite

Sorana Cîrstea, prima victorie după opt luni! Calificare în optimi la Linz după un meci dramatic

Sorana Cîrstea a obținut în această seară prima sa victorie după opt luni, calificându-se în optimile turneului WTA 500 de la Linz. Jucătoarea română,...

David Coote șochează. „Sunt gay! Trăiam o viață dublă”. Dezvăluirile arbitrului după suspendarea din fotbalul englez

Arbitrul englez David Coote a acordat un interviu emoționant în care și-a cerut scuze pentru comportamentul său și a recunoscut că este gay. Suspendat...

Google Maps va redenumi Golful Mexic în Golful Americii

Google Maps se aliniază unei ordonanțe executive semnate de fostul președinte Donald Trump, care redenumește oficial Golful Mexic în Golful Americii. Google Maps va...
Ultima oră
Pe aceeași temă