19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMăsuri DURE în cazul şpăgii de la Centrul de Transfuzii din Braşov....

Măsuri DURE în cazul şpăgii de la Centrul de Transfuzii din Braşov. Află ce spune Raed Arafat

Româna liberă a publicat la începutul săptămânii un articol şi un film în care arătam cum reporterii incognito au reuşit să îl convingă pe un medic de la Centrul de Transfuzii Braşov să încalce regulile şi să falsifice date oficiale din registrul judeţean al donatorilor în schimbul sumei de 300 de lei. După ce a primit banii, cadrul medical a decis – incorect faţă de ceilalţi pacienţi şi neetic faţă de actul medical în sine – ca pacientul nostru să treacă în vârful listei de aşteptare a persoanelor care au nevoie de sânge. Altfel spus, am dat şpagă pentru ca pacientul nostru să primească câteva unităţi de sânge dintr-o grupă rară înaintea altor pacienţi care erau mult mai îndreptăţiţi să îl primească după normele interne ale spitalului.

Citeşte şi: Sângele bolnavilor, de vânzare în spitale: 300 de lei punga (VIDEO)

Raed Arafat: „Cazul este clar”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a vizionat filmul postat pe siteul ziarului şi ne-a precizat că gestul medicului este inadmisibil, iar aceasta va suporta consecinţe dintre cele mai drastice. „După ceea ce se vede pe film, nici nu ar mai fi nevoie de o anchetă internă. Este evident ce s-a întâmplat acolo. Am vorbit chiar acum cu şeful Institutului Naţional de Hematologie şi aştept ca ei sau cei de la Centrul de Transfuzii din Braşov să ia măsurile care se impun”, a precizat Arafat, care a lăsat să se înţeleagă că cea mai probabilă decizie ar fi desfacerea contractului de muncă medicului care a aluat şpagă. Chiar dacă declaraţia lui Arafat este fără echivoc, legea cere ca, în aceste cazuri, să existe o Comisie de disciplină care să dea un verdict, altfel încât acesta să nu poată fi atacat în instanţă.

În România se vorbeşte de ani de zile de o criză a sângelui. Acest fapt ne-a fost confirmat la spitalul din Braşov unde am întâlnit un pacient care aştepta sânge – dintr-o grupă rară – de zece zile. Situaţia disperată în care se afla acesta a început să se amelioreze atunci când în schimbul şpăgii, doctoriţa de la Centrul de Hematologie a trecut în registru faptul că pentru pacientul nostru ar fi donat sânge şapte persoane. Acest lucru i-a permis pacientului nostru să devină o prioritate pentru spital deoarece există o cutumă medicală care spune că dacă un pacient aduce persoane care să doneze sânge în numele lui, acesta urcă pe lista de aşteptare. Concurenţa este foarte acerbă, medicul în cauză spunându-ne că au fost pacienţi care au adus 80 de persoane care să doneze în numele lor.

Nu am aflat dacă aceştia au fost reali sau au fost, ca şi în cazul nostru, cumpăraţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă