18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialMaster SA, vanduta cu dedicatie

Master SA, vanduta cu dedicatie

» AVAS hotaraste marti semnarea contractului de vanzare a Master SA, fostul Institut National de Motoare Termice, cu o firma "cunoscuta" in domeniul imobiliar.

» Tower Consult are o cifra de afaceri de 100.000 euro si un singur angajat si va deveni proprietarul unei firme cu 150 de angajati si o cifra de afaceri de zece ori mai mare.

» Tower SRL trebuie sa plateasca circa 6 milioane de USD pe actiunile AVAS, dar avea in conturi la 31 decembrie mai putin de 2.000 de euro.

AVAS se pregateste sa dea fostul Institut National de Motoare Termice (astazi Master SA) pe mana unui SRL cu o cifra de afaceri de zece ori mai mica si un singur angajat. Miza nu este continuarea activitatii de cercetare, cum sustine AVAS, ci valoarea deosebita a terenului ocupat de Master SA – o mina de aur imobiliara. Este vorba de 3,8 hectare intravilan in Bucuresti chiar la iesirea spre autostrada Bucuresti-Pitesti, cu deschidere spre bulevardul Iuliu Maniu si toate utilitatile.
Tower Consult Invest, sereleul care a castigat "negocierea pe baza de oferte tehnice", are doua activitati de baza – consultanta si inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare.

"Sita a avut ochiurile prea largi"
Potrivit datelor de pe pagina de Internet a Ministerului Economiei si Finantelor, firma Tower Consult Invest SRL are un singur angajat si o cifra de afaceri de 100.000 de euro in 2005. Prin comparatie, Master SA are 150 de salariati si venituri totale, in 2005, de aproape 10 ori mai mari, realizate din activitati de cercetare si de mecanica generala.
Potrivit acelorasi date, obiectul principal de activitate al Tower Consulting a fost in 2004 afaceri imobiliare si consultanta de afaceri si management in 2003 si 2005.
Trebuie mentionat ca Tower Consulting a facut oferta de privatizare a Master in consortiu cu Milan Dinca, un fost director al Institutului National de Motoare Termice, care a reprezentat "garantia" ofertei tehnice. Chiar si asa, reprezentanti ai celorlalte consortii participante au reclamat procedura netransparenta prin care AVAS a punctat atat oferta tehnica, reprezentand 60% din punctajul general, cat si cea financiara (restul de 40%), ne-au spus surse din cadrul autoritatii.
Tower nu a castigat negocierea pe baza ofertei tehnice, ci datorita pretului foarte mare oferit – circa 6 milioane USD, spun surse din cadrul autoritatii. Pretul reprezinta insa mai putin de jumatate din valoarea terenului, circa 400 USD/mp.
Specialistii spun ca oferta Tower Consulting a putut fi castigatoare deoarece criteriile de selectie ale AVAS au fost prea lejere. "Sita, ca sa facem o comparatie plastica, a avut ochiurile prea largi", ne-au declarat surse din AVAS.

Comisia AVAS a picat la capitolul "cercetare"
Privatizarea Master SA a fost gandita in conditiile legii privind privatizarea societatilor comerciale de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea (HG 2193/2004), scopul declarat fiind acela de a se incuraja continuarea activitatii de cercetare. Tocmai de aceea este vehement contestata hotararea comisiei de privatizare.
Mai ales in ceea ce priveste partea financiara, in procedura de ofertare si selectie (tehnica si financiara) singurul indicator, la indemana comisiei, care sa ateste capacitatea financiara a unei firme de a prelua o noua afacere este tocmai cifra de afaceri si numarul de angajati. Comparativ cu Tower, ceilalti ofertanti (Brady Trade SRL, Impuls Company sau Radacini ± PAS Master sau) au cifre de afaceri de pana la 15.000.000 euro si zeci sau sute de angajati. Valeriu Buzila, reprezentantul grupului Radacini, clasat pe locul al doilea, a refuzat sa comenteze verdictul comisiei de privatizare, dar ne-a declarat ca a depus contestatie la rezultatul licitatiei.

Orbul gainilor
Oficialii AVAS au refuzat sa comenteze modul in care a fost dirijata licitatia pentru vanzarea pachetului majoritar al institutului. In raspunsul adresat redactiei, conducerea AVAS precizeaza: "SC MASTER SA Bucuresti este in proces de privatizare, derulat in conformitate cu prevederile cadrului legislativ in domeniul privatizarii, completat cu Normele privind privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea, aprobate prin HG nr. 2193/2004. In consecinta, pana la finalizarea procesului de privatizare, oficialii AVAS nu pot comenta rezultatele acestuia".
Ca urmare a refuzului, nu am putut lamuri cum a punctat AVAS capacitatea financiara a firmei de a finanta investitiile din fonduri proprii in conditiile financiare relatate mai sus. Mai ales ca la data de 31 decembrie 2006 Tower avea in casa si conturi la banci doar 4650 RON (mai putin de 2000 de euro) si mai are de platit si milioanele de dolari pe actiuni.

PRECEDENTE IMOBILIARE

Principalul personaj al acestei privatizari, Dragos Bilteanu, asociat in Tower Consult impreuna cu Vera Bilteanu, a fost subiectul mai multor articole de presa, majoritatea vizand tocmai interesele imobiliare ale acestuia. Este cazul Institutului de Cercetare a Modei (IMOD SA) care detine un imobil de mare valoare pe strada George Clemenceau, langa Ateneu. Acolo, Aris Consult, firma lui Bilteanu, actionar, dar si creditor al IMOD, a fost acuzata ca a blocat privatizarea. Un alt caz semnalat de presa este cel al preluarii IEMI (Institutul de Echipamente de Masura si Control Industrial), urmata de intrarea in faliment si preluarea controlului, de catre aceeasi ARIS, asupra sediului IEMI din Pipera. Contactat telefonic, Dragos Bilteanu a refuzat sa raspunda intrebarilor noastre din momentul in care acestea au vizat preocuparile imobiliare ale societatii pe care o conduce. El nu a raspuns nici la intrebarile adresate in scris.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă