7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialMarza si deputatul Stan, trimisi in judecata

Marza si deputatul Stan, trimisi in judecata

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a deputatului PSD Ioan Stan si a lui Petru Stirbu, director in cadrul CJ Suceava. Primii doi sunt acuzati de folosirea influentei sau autoritatii detinute in calitate de persoane cu functii de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Stirbu Petru a fost trimis in judecata in acelasi caz, fiind acuzat de complicitate la aceeasi infractiune.
Intre 2002-2006, Marza Gavril, in calitate de presedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD si de presedinte al Fundatiei Social Culturale “Armonia”, impreuna cu deputatul Stan Ioan, si-au folosit influenta si autoritatea pentru a determina diferiti agenti economici si persoane fizice sa sponsorizeze fundatia “Armonia”, iar prin intermediul acesteia, PSD.

Bani pentru partid colectati cu japca

Conform procurorilor, Marza i-a convocat personal, sau prin intermediul lui Stirbu Petru pe reprezentantii unor societati comerciale din judet, la sediul CJ Suceava, solicitandu-le sa contribuie cu bani la desfasurarea unor actiuni social-culturale, sportive sau cu caracter umanitar. Actiunile se desfasurau prin intermediul fundatiei conduse de Marza. Prin aceste metode a fost stransa suma de 2,8 miliarde de lei.
In cursul urmaririi penale au fost identificate mai multe actiuni directe in cursul carora fundatia a platit sume banesti in folosul PSD. Astfel, procurorii DNA au descoperit ca banii au fost folositi pentru a se tipari carti care au fost distribuite in timpul campaniei electorale din 2004. Mai mult, din aceste “sponsorizari” cu forta s-a achitat chiria datorata de Fundatia “Armonia” PSD-ului pentru spatiul in care isi desfasura activitatea, incalcandu-se astfel dispozitiile legale in vigoare.
Procurorii anticoruptie au propus instantei confiscarea sumei de 2,8 miliarde de lei, deoarece intreaga activitate a fundatiei s-a circumscris activitatilor ilegale de colectare de fonduri pentru PSD, inclusiv actiunile umanitare.
O parte din dosar a fost disjunsa, urmand a se extinde cercetarile si asupra Asociatiei Alianta pentru Democratie din Bucovina, existand suspiciunea ca si aceasta asociatie a “adunat” fonduri si le-a utilizat pentru diferite cheltuieli ale Organizatiei Judetene PSD Suceava. Deoarece unul dintre inculpati este deputat, dosarul celor trei colectori de fonduri a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cele mai citite

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Tamas Sulyok este noul președinte al Ungariei

Tamas Sulyok a devenit noul președinte al Ungariei, după ce Katalin Novak a demisionat în urma unu scandal pe care și l-a asumat după...

Trump a intentat recurs la condamnarea civilă pentru fraude financiare

Fostul preşedinte american Donald Trump a făcut recurs luni, aşa cum a anunţat, la condamnarea de către instanţa civilă din New York la amenzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă