25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMarza si deputatul Stan, trimisi in judecata

Marza si deputatul Stan, trimisi in judecata

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a deputatului PSD Ioan Stan si a lui Petru Stirbu, director in cadrul CJ Suceava. Primii doi sunt acuzati de folosirea influentei sau autoritatii detinute in calitate de persoane cu functii de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Stirbu Petru a fost trimis in judecata in acelasi caz, fiind acuzat de complicitate la aceeasi infractiune.
Intre 2002-2006, Marza Gavril, in calitate de presedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD si de presedinte al Fundatiei Social Culturale „Armonia”, impreuna cu deputatul Stan Ioan, si-au folosit influenta si autoritatea pentru a determina diferiti agenti economici si persoane fizice sa sponsorizeze fundatia „Armonia”, iar prin intermediul acesteia, PSD.

Bani pentru partid colectati cu japca

Conform procurorilor, Marza i-a convocat personal, sau prin intermediul lui Stirbu Petru pe reprezentantii unor societati comerciale din judet, la sediul CJ Suceava, solicitandu-le sa contribuie cu bani la desfasurarea unor actiuni social-culturale, sportive sau cu caracter umanitar. Actiunile se desfasurau prin intermediul fundatiei conduse de Marza. Prin aceste metode a fost stransa suma de 2,8 miliarde de lei.
In cursul urmaririi penale au fost identificate mai multe actiuni directe in cursul carora fundatia a platit sume banesti in folosul PSD. Astfel, procurorii DNA au descoperit ca banii au fost folositi pentru a se tipari carti care au fost distribuite in timpul campaniei electorale din 2004. Mai mult, din aceste „sponsorizari” cu forta s-a achitat chiria datorata de Fundatia „Armonia” PSD-ului pentru spatiul in care isi desfasura activitatea, incalcandu-se astfel dispozitiile legale in vigoare.
Procurorii anticoruptie au propus instantei confiscarea sumei de 2,8 miliarde de lei, deoarece intreaga activitate a fundatiei s-a circumscris activitatilor ilegale de colectare de fonduri pentru PSD, inclusiv actiunile umanitare.
O parte din dosar a fost disjunsa, urmand a se extinde cercetarile si asupra Asociatiei Alianta pentru Democratie din Bucovina, existand suspiciunea ca si aceasta asociatie a „adunat” fonduri si le-a utilizat pentru diferite cheltuieli ale Organizatiei Judetene PSD Suceava. Deoarece unul dintre inculpati este deputat, dosarul celor trei colectori de fonduri a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă