20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialMărţişor muzical la superlativ : Gala Ceaikovski, sub bagheta lui Cristian Mandeal

Mărţişor muzical la superlativ : Gala Ceaikovski, sub bagheta lui Cristian Mandeal

Cea de-a treia zi a primăverii vă aduce în dar un mărţişor muzical reunind mai multe superlative într-un concert extraordinar: un program dedicat în întregime celui ce poate fi considerat cel mai romantic compozitor al tuturor timpurilor – Ceaikovski, în interpretarea celui mai surprinzător şi tânăr ansamblu muzical din România – ORCHESTRA NAŢIONALĂ DE TINERET a ROMÂNIEI, sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori români – CRISTIAN MANDEAL.

Duminică, 3 martie, de la ora 19.00, GALA CEAIKOVSKI găzduită de Sala Radio din capitală va prilejui întâlnirea dvs. cu lucrări dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase ale marelui compozitor rus. Seara se va deschide cu uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta”, o bijuterie muzicală de o inegalabilă poezie pe tema celebrei piese de teatru shakesperiene. Vor urma apoi aria lui Lenski din opera „Evgheni Oneghin” într-o inedită transcripţie pentru violoncel şi Uvertura „1812” compusă în amintirea luptelor din Rusia la invazia lui Napoleon. Programul va cuprinde şi „Pezzo Capriccioso pentru violoncel şi orchestra” şi „Capriciul italian”, cea de-a doua partitură fiind inspirată de o călătorie întreprinsă de Ceaikovski la Roma.

Concertul va aduce în faţa publicului doi artişti apreciaţi în ţară şi peste hotare, legaţi de o deosebită legătură tată-fiu: Marin şi Ştefan Cazacu. Cel dintâi este unul dintre cei mai mari muzicieni români, concertând de-a lungul carierei alături de prestigioşi dirijori şi solişti din întreaga lume, iar cel de-al doilea este laureat a numeroase premii naţionale şi internaţionale, câştigător al Marelui Premiu „Eurovision – Youngs Musicians”– România, în prezent student al Universităţii de Muzică Bucureşti, clasa Răzvan Suma.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

În anul 2008, doi dintre marii noştri artişti – violoncelistul Marin Cazacu şi dirijorul Cristian Mandeal – au format împreună prima orchestră simfonică de tineret din România, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov”.

În doar cinci ani de zile, Orchestra Naţională de Tineret a României – reunind în marea majoritate artişti cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, selectaţi dintre cei mai valoroşi din întreaga ţară – a cunoscut o evoluţie fulminantă: apariţii de succes pe scena Ateneului Român, concertul extraordinar „Eurovision – Tineri muzicieni”, prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, concerte la Paris şi Strasbourg în cadrul unui proiect cultural european (2012). De asemenea, tânărul ansamblu a concertat în deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache” şi a susţinut un concert extraordinar în cadrul prestigiosului Festival Internaţional „Young Euro Classic” de la Berlin – august 2012. În noiembrie 2011 ansamblul a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret (European Federation of National Youth Orchestras).

Cele mai citite

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă