10.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialMarş în amintirea Revoluţiei şi a celor împuşcaţi în 1989, la Cluj-Napoca

Marş în amintirea Revoluţiei şi a celor împuşcaţi în 1989, la Cluj-Napoca

Peste 60 de persoane, revoluţionari, răniţi şi urmaşi ai eroilor martiri, au particicipat, duminică, la un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la Revoluţie şi a comemora victimele, potrivit Mediafax.

Participanţii la marş s-au adunat, duminică dimineaţă, în zona fostului Hotel Astoria din Cluj-Napoca, unde au fost împuşcate trei persoane în 21 decembrie 1989, având steaguri tricolore. Aici a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă şi s-au depus coroane de flori din partea unor asociaţii de revoluţionari, instituţii publice şi partide.

Apoi, s-a pornit într-un marş pe Bulevardul Regele Ferdinand până în Piaţa Unirii, unde, în faţa monumentului "Stâlpi împuşcaţi", dedicat victimelor Revoluţiei din 1989, s-a oficiat o slujbă de pomenire, s-au depus coroane de flori, s-a lansat o carte despre monument, s-a cântat imnul naţional şi s-a colindat.

Preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, Aurel Coltor, organizatorul marşului, a declarat că, după 25 de ani, mai sunt multe nerealizări, printre care faptul că nu s-a adoptat punctul 8 al Declaraţiei de la Timişoara, nu s-a lansat Legea Lustraţiei, iar imaginea revoluţionarilor nu este la nivelul la care ar fi meritat.

"Cinste eroilor Revoluţiei şi celor care au ieşit în stradă în 21 decembrie 1989. Acum 25 de ani, unii spun că a fost lovitură de stat, iar eu spun că a fost Revoluţie. Că a fost furată de FSN e altceva. Cei care au preluat puterea după 1989 nu au aplicat legi pentru societatea românească, iar lumea e nemulţumită şi ne-au reproşat că e vina noastră, a celor care am ieşit la Revoluţie. În plus, printre noi se află şi unii impostori care au certificate de revoluţionar deşi nu au participat la Revoluţie", a spus Coltor.

La manifestare a fost prezent şi primarul Emil Boc.

Participanţii la marş şi-au continuat acţiunea pe traseul Bulevardul Eroilor, Piaţa Avram Iancu, Calea Turzii până la Cimitirul Eroilor, unde, de asemenea, a avut loc o slujbă religioasă şi s-au depus coroane de flori la mormintele celor 26 de persoane decedate în 21 decembrie 1989 la Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Sună alarmele în România. Este doar un exercițiu

Instalațiile de alarmă sonoră vor fi puse în funcțiune, timp de o oră, pe întregul teritoriu al României, în ziua de miercuri, 28 februarie...

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...

Apar primele repercusiuni după anunțul candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

În urma anunțului său de a candida la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone se confruntă deja cu primele repercusiuni, respectiv un dosar la...
Ultima oră
Pe aceeași temă