19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMarine Le Pen vizează puterea

Marine Le Pen vizează puterea

Pentru prima oară într-un sondaj privind intenţiile de vot pentru un scrutin cu caracter naţional, Frontul Naţional, partidul de extremă-dreapta condus de Marine Le Pen, devansează partidele tradiţionale – PS, stânga şi UMP, dreapta. Potrivit anchetei Ifop publicată de Nouvel Observateur, la viitoarele alegeri europarlamentare, de la finele lunii mai 2014, ca şi la apropiatele alegeri municipale, partidul de extremă dreapta este creditat cu 24% din voturi, două procente peste UMP şi cinci peste PS.

Acest sondaj, arată Nouvel Observateur, nu este o previziune, ci fixează raportul de forţe la linia de plecare şi relevă o realitate nouă în viaţa politică franceză. Or, FN este pe cale să schimbe totul, locul acestei formaţiuni extremiste este pe cale să treacă de la margine în centrul jocului politic. Analiştii arată că Marine Le Pen nu se mai mulţumeşte doar să tulbure cărţile, ea poate de acum să le împartă cu propria mână, ceea ce schimbă totul.

Atât la dreapta, cât şi la stânga politică, întrebarea este dacă Frontul Naţional ar putea ajunge primul partid în Franţa, având în vedere că ceea ce până acum nu era decât un slogan, repetat fără încetare de Marine Le Pen şi apropiaţii săi, ar putea deveni o realitate electorală. Sondajul Ifop relevă o dinamică. În mai, un sondaj de acelaşi tip a fost realizat de acelaşi institut şi după patru luni singurul partid care a progresat – cu 3 puncte – este FN. Sondajul mai relevă că progresarea FN, cel desemnat ca primul partid din Franţa la alegerile europarlamentare de anul viitor, are loc în cadrul a trei categorii. Persoanele în vârstă, unde Marine Le Pen a realizat până în prezent doar scoruri inferioare faţă de media naţională, muncitorii, unde partidul era deja puternic şi unde progresează în continuare pe punctul de a atrage un elector din doi şi în rândul susţinătorilor lui François Hollande la prezidenţiale, care nu erau decât 3% în favoarea FN în sondajul din mai şi în prezent sunt 11%. Până acum, FN avansa într-un mediu care aparţinea dreptei republicane, dar în sondajul Ifop se observă că implozia stângii lasă noi marje de progresie pentru FN. Lovitura-şoc anunţată de acest sondaj bulversează datele pentru a doua parte a mandatului de cinci ani al lui Hollande. Dacă în iunie viitor totul se petrece cum se prevede, capacitatea de realegere a actualului preşedinte va fi pusă în cauză cu o mişcare de panică, cu efecte necunoscute pentru actuala majoritate, arată Nouvel Observateur. Iar contestarea liniei urmată de guvern în plan economic şi social va fi implacabil mai intensă. O bună parte a populaţiei renunţă la ideologie pentru că alternanţele politice nu schimbă mare lucru, iar neputinţa politică duce la ascensiunea FN.

Un sondaj Psos de ieri arată că o majoritate a simpatizanţilor UMP (53%) se declară favorabili unui acord cu FN la nivel local, care ar permite gestionarea marilor oraşe sau a regiunilor.

Schimbare la faţă

Preşedintele François Hollande estimează că în afara crizei economice, există alţi factori care explică ascensiunea extremei drepte în Europa şi în special în Franţa – o Europă cu o populaţie ce îmbătrâneşte, care se teme de un declin şi de islam.

Însă, în timp ce François Hollande are probleme cu popularitatea, scăzând în sondaje, Marine Le Pen urcă pe primul loc pe podiumul personalităţilor pe care francezii le văd jucând un rol politic, arată un sondaj TNS Sofres.

Ea bate recorduri şi se bucură de o popularitate deosebită, devansându-i pe Alain Juppe şi Christine Lagarde, popularitate datorată marii progresii a FN în rândul simpatizanţilor UMP –
7 procente.

Marine Le Pen a schimbat retorica partidului său, a exclus elementele radicale şi a fixat un nou obiectiv – cel al ajungerii la putere. Schimbarea a sedus electoratul de dreapta şi noile sondaje de opinie îngrijorează puternic UMP.

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă