20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMarina isi modernizeaza flotila

Marina isi modernizeaza flotila

Programul de modernizare a flotei Marinei Militare vizeaza achizitia a patru corvete multifunctionale in perioada 2009-2011 si a patru nave de vanatoare de mine in 2010-2012, a declarat, miercuri, seful resurselor fortelor navale, contraamiralul de flotila Dan Popescu, in cadrul unui seminar sustinut la Cercul Militar, in contextul aniversarilor prilejuite de Ziua Marinei Romane.

"Intentia la nivelul fortelor navale si directia de actiune a Statului Major General este ca aceste proceduri sa fie accelerate astfel incat ceea ce am putea numi intre ghilimele 'timpul pierdut pana in prezent' sa fie recuperat si sa avem o armata moderna, bine echipata", a declarat oficialul Marinei Militare, citat de Rompres.

Contraamiralul a adaugat ca va fi continuat de asemenea procesul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand si Regina Maria, achizitionate in 2002, astfel incat acestea sa atinga capacitati maxime de interoperabilitate cu celelalte forte maritime din NATO.

De asemenea, Dan Popescu a precizat ca a fost dezvoltat programul de inzestrare cu elicoptere pentru cele doua platforme navale. Unul dintre ele a intrat deja in componenta fortelor navale (avand deocamdata doar capabilitati pentru salvare, dar urmand sa fie dotat cu capabilitati de lupta la nivelul structurilor similare din NATO). Al doilea elicopter va intra in inzestrarea Marinei pana la sfarsitul acestui an, iar cel de-al treilea – la jumatatea anului 2009.

Este prevazuta de asemenea modernizarea submarinului Delfinul si a altor platforme navale, dar exista si programe de inlocuire a echipamentelor vechi pentru scafandrii de lupta, a sistemelor de comunicatii si de observare de la Marea Neagra.

"Prioritatile fortelor navale romane sunt focalizate pe cresterea nivelului de pregatire a fortelor proprii, a nivelului de interoperabilitate cu fortele navale ale statelor membre NATO si UE, sprijinirea procesului de integrare in NATO si UE, modernizarea si adaptarea invatamantului de marina la cerintele si performantele occidentale, precum si sporirea increderii si securitatii in regiunea Marii Negre", a declarat in cadrul simpozionului si loctiitorul sefului statului major al fortelor navale, contraamiral de flotila Gheorghe Petria.

El a adaugat ca in 2007 cooperarea internationala a inregistrat o crestere calitativa si cantitativa fata de anii precedenti, numarul operatiunilor comune planificate ajungand de la 199 in 2006, la 270 in acest an.

In cadrul simpozionului au fost prezentate mesajele adresate de catre seful Statului Major al Fortelor Aeriene, seful Statului Major al Fortelor Terestre si sefului Statului Major General, care au apreciat ca "Marina Romana este pregatia cu succes sa faca fata noilor misiuni impuse de statutul Romaniei de tara membra NATO si UE". Acestea au remarcat totodata ca "dubla sarbatoare de la 15 august, Ziua fortelor navale si sarbatorirea Sfintei Marii, este dovada de nezdruncinat a unitatii si temeiniciei celer doua institutii: biserica si armata, care ocrotesc spiritul, dar si linistea si pacea poporului roman".

Pe 15 august se vor implini 105 ani de sarbatorire a Zilei Marinei Romane. Evenimente dedicate acestei date vor avea loc in Constanta, Braila, Tulcea, Galati si Bucuresti. Pe 11 august, in porturile militare va avea loc ziua portilor deschise, fiind prezentate navele si echipamentele recent achizitionate, iar pe 12 august se vor acorda decoratii marinarilor militari care s-au remarcat prin activitatea lor in ultimul an.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă