15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialMarile sperante

Marile sperante

Oare va reusi? Trebuie sa reuseasca! Rareori s-au pus atatea mari sperante in alegerea unui presedinte american. stim ca este absurd, nu e nici el decat un biet presedinte temporar.  Nu e Dumnezeu. si nici Casa Abla nu a devenit sediul puterii politice pentru intreaga noastra planeta. Dar continua sa functioneze si in societatile de azi, industrializate sau nu, acelasi mecanism al  autosugestiei mistice care il investea pe saman cu puteri supranaturale sau ii atribuia unui rege peste triburile din desert invulnerabilitatea. Iar problemele actualitatii sunt atat de enorme, de ramificate si de complexe, incat avem tendinta sa le grupam, sa le simplificam si sa i le trimitem pachet noului presedinte american. Sa se "ocupe"! Caci a devenit seful primei puteri mondiale, de unde au plecat si toate necazurile financiare si economice, recente, ale omenirii. 

 

Sa faca ceva, sa inverseze tendinta, sa calmeze pietele financiare, sa calmeze si tensiunile din atatea locuri, care ne aduc intr-o perioada cu mult mai instabila decat panda de pe vremea razboiului rece! Rareori a apasat pe umerii cuiva o mai mare responsabilitate decat cea ingramadita pe umerii lui Obama. Iar faptul ca asteptam atatea solutii de la un singur om sau dintr-o singura directie spune si el mult despre noua noastra criza mondiala (existentiala si economica) careia inca nici nu-i cunoastem intinderile. Oare va reusi? Inca nici nu s-a instalat in Biroul Oval, dar i-au si ajuns mesajele, nervoase si interogative, de prin alte capitale, i-au ajuns unele semnale trimise de grupuri de presiune, unele provocari, unele avertismente.

 

Israelienii vor sa stie daca-si mentine linia fata de ei si intransigenta fata de regimul iranian, rusii vor sa stie daca ar fi dispus sa renunte la a mai instala scutul antiracheta la cehi si la polonezi, europenii ar vrea sa stie daca dolarul american si in general suprematia americana ar fi gata sa accepte o prezenta mai decisiva a zonei euro, brazilienii vor sa stie daca grupul G20 are sanse sa inlocuiasca definitiv vechiul grup al puterii economice mondiale G7 s.a.m.d.
Oare va sti el sa reziste daca rusii il provoaca, tinand seama de faptul ca politica evidenta a Kremlinului a devenit  aproape revansarda, dominata oricum de nostalgia dupa pierduta putere sovietica? Oare va sti sa reziste la provocarile Teheranului, la noile provocari ale gruparilor Al Qaeda, dintre care cele mai numeroase vin de pe teritoriul aliatului pakistanez?

 

Oare va gasi el o solutie acceptabila pentru  ca trupele americane  sa plece din Irak fara sa lase haosul si sa dea impresia ca se retrag umilite, ceea ce ar antrena consecinte grave  si greu de calculat pentru intreaga civilizatie occidentala? Oare va reusi sa incheie inceputul proces de negocieri israeliano-palestiniene pentru a calma intreaga lume araba, sa restabileasca ordinea in Afganistan, sa restabileasca ajutoarele pentru Africa si alte tari din lumea a treia, sa restabileasca insusi prestigiul Statelor Unite in lume, care sufera acum pe drept si pe nedrept de pe urma greselilor enorme acumulate in dublul mandat al presedintelui Bush jr? Va intelege el care este linia justa a exigentelor in raporturile cu China, tara ce are toate sansele sa devina a doua putere economica mondiala, dar care intre timp risca sa parcurga  o noua perioada istorica de episoade sociale sangeroase?

 

Oare va sti el sa influenteze instalarea unor noi criterii de convietuire in  viata internationala, unde natiunile, evident, isi apara interesele, dar nu vor sa mai accepte, impreuna cu globalizarea, si noile forme de spoliere postcoloniale, care genereaza noi inegalitati, conflicte si dezastre umane? Oare va sti noul presedinte sa admita analizele conjugate ce vorbesc de iminenta unui dezastru ecologic pentru intreaga planeta si sa adopte deci initiative si restrictii internationale care ar putea sa afecteze, in buna masura, chiar stilul de viata si facilitatile de care se bucura pana acum rasfatatul cetatean nord-american? Va avea el puterea sa limiteze lacomia marilor trusturi si influenta acelor cercuri de interese despre care se spune ca i-au finantat extrem de generos si campania electorala?

 

Va sti el sa anunte o doctrina civilizatoare si respectuoasa fata de valorile fundamentale umane, in care sensibilitatea si inteligenta sa-si gaseasca intemeierea unui nou elan si promisiunea unei reale fericiri, dupa ce precedenta administratie venise sa dicteze civilizatia de tip occidental tiparind-o cu senilele tancurilor in colbul dinre Tigru si Eufrat? Va trebui sa stie sa faca fata tuturor acestor incercari si altor catorva zeci de mii inca. El, primul Negru ajuns la Casa Alba, intr-o tara careia inca nu-i vine tocmai usor sa se impace cu propriul trecut, dar care face superba demonstratie a vointei generale de a intoarce pagina, el nu va avea aproape deloc dreptul sa greseasca. Destinul il pedepseste cu aceasta intransigenta, dar numai dupa ce i-a facut cadou un vis de cateva secole acum implinit.

 

Iar daca a inceput prin a anunta un nou contract social-economic cu societatea americana,  si prin extindere cu restul lumii, acest "new deal" ce ne aminteste perioada sumbra de dupa primul colaps financiar generalizat, bine ar fi sa avem repede certitudinea ca relansarea economiei nu se va face cu noi programe de inarmare. Nu de alta, dar ar fi pacat, ar fi de-a dreptul catastrofal daca acest  "new deal" ar deveni un "big deal", adica numai o "mare scofala", cum il talmaceau unii de prin partile mele, care trecusera pe vremuri Oceanul, ca sa vada ca nici marea America nu-si tine promisiunile.

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă