19.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialMarii actori refuza statutul de vedeta

Marii actori refuza statutul de vedeta

Cand Razvan Ioan Dinca, actualul director al Operetei si fostul director al Teatrului "George Ciprian" din Buzau, a decis sa mute Festivalul "Capul de regizor" de aici la Bucuresti, Marinela Tepus, actualul director al teatrului, a facut o socoteala simpla: numele grele aduc publicul in sali.
"Am observat in timpul celor trei editii ale «Capului de regizor» ca, intr-adevar, la spectacolele bucurestene cu actori mari oamenii veneau, iar la spectacolele din tara, oricat de bune si de premiate ar fi fost, sala era pe jumatate goala. Atunci ne-am gandit sa facem un festival pentru public", ne-a declarat Marinela Tepus, directorul Teatrului "George Ciprian", singurul teatru de proiecte din tara, care functioneaza de 12 ani in aceasta formula.
Asa s-a ajuns la Festivalul VedeTeatru, un festival cu o formula unica in Romania, dupa cum ne asigura organizatorii, in care unele dintre cele mai cunoscute si de succes spectacole din tara au fost aduse, pentru o saptamana, la Buzau. Acestea – cu doua exceptii, "Mascariciul" si "Sorry", spectacole invitate – au fost prezentate in competitie si jurizate nu de un juriu, ci de doua: unul al criticilor (Florica Ichim, Doina Modola, Oltita Cantec, stefan Oprea, Claudiu Groza) si unul al publicului, acesta din urma format in prima seara a festivalului, prin tragere la sorti, fiind alese cinci persoane dintre spectatori.
In plus, au existat doua sectiuni diferite, asa cum da bine in orice festival de teatru: spectacole in formula clasica si spectacole care se joaca in club. Pentru aceasta din urma sectiune, a fost ales un club spatios si cu traditie de cativa ani buni in spectacolul de teatru, Pub T’essence, dar care are un mare handicap: daca nu te grabesti sa ajungi printre cei 50-60 de spectatori aliniati la marginea scenei, nu doar ca nu ai cum sa vezi ceva din spectacole, nici macar nu ai unde sa stai.
In Pub T’essence, publicul buzoian a putut vedea "Soare pentru doi", regia Alice Barb (Teatrul de Comedie), "Profu’", un recital de Razvan Vasilescu, "Oratorii pisicilor turbate", un recital de Ilie Gheorghe, al Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova, "The Sunshine Play", regia Ana Margineanu, "Oase pentru Otto", regia Lia Bugnar, "Aici nu se simte", regia Alexandru Dabija, toate trei spectacole ale Teatrului Luni de la Green Hours.
Chiar daca preferintele celor doua jurii nu au fost radical diferite, pana la urma s-au decis sa premieze doua spectacole. Astfel, juriul publicului a ales "Variatiuni enigmatice" de Eric-Emmanuel Schmitt, cu Alexandru Repan si Mircea Diaconu, regia Claudiu Goga, un spectacol al Teatrului Nottara, iar juriul criticilor a ales "sefele" de Werner Schwab, cu Dorina Lazar, Coca Bloos, Emilia Dobrin, in regia lui Sorin Militaru, un spectacol al Teatrului Odeon din Bucuresti. La sectiunea "Pub", criticii au ales spectacolul "The Sunshine Play" de Peca stefan, cu Isabela Neamtu, Cosmin Selesi, Daniel Popa, in regia Anei Margineanu.
Tinand cont de reactia publicului, aceasta prima editie a Festivalului VedeTeatru poate fi considerata un succes. Cel putin la ultimele doua spectacole, cele invitate, s-a aplaudat indelung, mai ales ca primul dintre ele, "Mascariciul", a fost cu emotii. Horatiu Malaele, regizorul si protagonistul acestui spectacol, a fost oprit de politie pentru viteza, asa ca spectacolul a fost intarziat cu aproximativ 40 de minute. Nu doar spectacole au fost la Buzau, ci si dezbateri pe teme apropiate de tema festivalului: "Vedeta in metrou sau in limuzina", "Ma iubeste/Nu ma iubeste, publicul sau critica", "Vedeta antivedeta, model antimodel". Cum era de asteptat, actorii invitati, chiar daca foarte cunoscuti (Mircea Diaconu, Mariana Mihut, Victor Rebengiuc), au refuzat sa-si asume statutul de vedeta. "Nu m-am simtit niciodata vedeta si nici nu aspir la asa ceva. Sunt un actor profesionist, si cu asta gata", a punctat Rebengiuc. "Eu sunt eu insumi, nu ma intereseaza cum arat, nu-mi pun papion cand ma duc sa cumpar morcovi din piata", a continuat actorul, marturisind insa ca se simte fericit daca este abordat pe strada si felicitat pentru vreun spectacol. Mariana Mihut a explicat cum au stabilit sa nu-si faca publica viata personala, acesta fiind motivul pentru care au refuzat sa se lase filmati acasa sau sa dea interviuri pe teme care sa nu aiba legatura cu teatrul.
Marinela Tepus considera fireasca tendinta actorilor de a-si refuza acest statut, refuz care ar intra in contradictie cu insasi ideea acestui festival: "Se vorbeste peiorativ despre statutul de vedeta, mai ales dupa ’90, pentru ca a fost mediatizata vedeta de televiziune, vedeta facuta, comerciala. Sigur ca vedetele adevarate au fost cumva marginalizate si ele simt cumva acest lucru. De aceea refuza aceasta notiune, pentru a nu fi confundati cumva cu acel tip de vedeta, care nu este autentica".

Cele mai citite

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...

Cine-l sfătuiește, îl sfătuiește prost pe Geoană: atac nepermis la un jurnalist de investigații

Atacul candidatului Mircea Geoană la prezidențiale asupra presei l-a compromis definitiv, în timp ce investigațiile continuă să apară cu privire la legăturile suspecte cu...

Ministerul Apărării al Ucrainei: Cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au murit în captivitate în Rusia

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Apărării al Ucrainei, cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au decedat în închisorile rusești de la începutul...
Ultima oră
Pe aceeași temă