» Restructurarea agentiilor guvernamentale va trimite in somaj doar 0,65% din cele 1,4 milioane de bugetari, insa Executivul promite ca va aplica in curand si alte masuri de economisire pe timp de criza.
» Analistii economici saluta inceputul disponibilizarilor, insa apreciaza ca balaurul birocratic trebuie pus la slabit in continuare.
Dupa analize indelungate si "disectii" ipotetice ale imensului aparat birocratic, premierul Emil Boc a anuntat ca din Guvernul sau vor fi eliberate nu mai putin de 9.200 de posturi, economisind astfel 50 milioane euro. Pare impresionant, insa raportata la numarul total de bugetari, de 1,4 milioane de persoane, marea restructurare a lui Boc este doar o picatura intr-un ocean. Practic, vor fi trimisi in somaj doar 0,65% din angajatii statului. Procentajul concediatilor ar putea fi chiar mai mic, sustin surse sindicale, deoarece multe dintre cele 9.200 de posturi vizate de Emil Boc sunt deja vacante, caci angajarile pe ele au fost inghetate la inceputul anului.
Pe cifre vorbind, salariatii la patron vor continua sa duca greul crizei, in ciuda mult trambitatelor masuri de concediere a bugetarilor. La sfarsitul lunii iunie, numarul total al somerilor din Romania era, potrivit evidentelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, de 548.940 de persoane; cei mai multi someri – 435.765 de persoane (79,38%) – proveneau din mediul privat.
In timp ce sindicatele functionarilor publici sunt in expectativa, nestiind care sunt agentiile ce urmeaza a fi restructurate, analistii economici saluta micutul val de concedieri si spera ca balaurul birocratic va fi pus la slabit in continuare. "Nu stiu care sunt agentiile, dar daca dispar cele facute pe criterii politice, e in regula. Suntem in expectativa. Principala problema este daca sunt dati afara oameni doar din agentiile centrale sau si din teritoriu", a declarat Vasile Marica, presedintele Sed Lex. El nu exclude ca sindicatul sau sa reactioneze in cazul in care functionarii isi pierd posturile.
Pe de alta parte, analistul Liviu Voinea, director al Grupului pentru Economie Aplicata, spune ca masura luata de Guvern este un pas minuscul: "Romania trebuie sa economiseasca aproximativ 1,5 miliarde euro. 50 milioane sunt un inceput, dar sunt foarte putin". In plus, Voinea spune ca banii pe care spera Guvernul sa-i economiseasca nu vor fi chiar atat de multi cat au fost prognozati, pentru ca "orice masura de reducere de personal vine la pachet cu un an de ajutor de somaj si cu alte plati compensatorii, care trebuie platite pe termen scurt".
Analistul economic Ilie serbanescu saluta pasul facut de Guvernul Boc: "Daca se dadeau peste bord si doua treimi din agentii, era si mai bine. Sunt balast". serbanescu sustine ca toata "masinaria" agentiilor guvernamentale a fost conceputa in urma cu 10-12 ani "pentru a servi clientela politica": in loc ca de unele activitati sa se ocupe departamente din ministere, s-au format mici institutii care, puse cap la cap, insumau "sute de sefi, adjuncti si secretari". si mai grav este ca aceste institutii "fentau bugetul", explica analistul: "Aveau posibilitatea sa stabileasca singure taxe, indemnizatii, avize platite de oameni si de firme, iar banii intrau la ei in buzunare, pentru salarii, nu se duceau la buget.
Acesti bani ajungeau la partide si la clientii lor". Dimensiunea acestei practici care umfla buzunarele politice, nu cele bugetare, este demonstrata chiar de prognoza Guvernului: eliminarea administrarii taxelor de catre agentii va aduce o economie de 100 milioane euro, in timp ce inchiderea institutiilor propriu-zise va salva doar 50 milioane euro.
Guvernul da insa asigurari ca masurile de economisire nu se vor opri aici si ca, in perioada urmatoare, vor fi si alte concedieri. Astfel, desi oficialii Fondului Monetar International (FMI) dezmint ca ar dori ca 20% din bugetarii romani sa-si piarda locurile de munca, ei au nemultumiri cu privire la companiile CFR. Una dintre aceste nemultumiri este, potrivit ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, supradimensionarea personalului, care determina cheltuieli foarte mari.
In asteptarea valului 2
Dupa transarea problemei agentiilor guvernamentale – din 226 de structuri de acest gen vor ramane doar 107 ca urmare a desfiintarii, comasarii, fuziunii sau preluarii in cadrul ministerelor –, Executivul pare decis sa continue restructurarile. In perioada urmatoare va fi prezentata situatia concreta a celor 60 de societati comerciale din subordinea Ministerului Transporturilor. Printre acestea se numara si companiile feroviare, de unde ar putea fi trimise in somaj peste 7.000 de persoane, asa cum s-a anuntat inca de la inceputul anului. Toate aceste masuri aduc economii bugetare importante pe timp de criza.
Ele sunt sprijinite si de presedintele Traian Basescu. seful statului a estimat ca, in perioada urmatoare, 10.000-15.000 de persoane vor trebui sa plece din institutiile statului, astfel incat reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar sa fie in jur de 20%. Basescu a subliniat ca cel mai important criteriu care trebuie avut in vedere in momentul selectiei angajatilor care vor ramane este competenta, dar a adaugat ca trebuie sa se tina cont si de experienta, pentru ca oamenii in varsta isi gasesc foarte greu un alt loc de munca. "Sunt destui incompetenti in aparatul de stat. Nu ii arunca nimeni in strada. Pot trece in somaj fara nici o problema", a aratat Basescu.