5.6 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialDespotul Putin face o nouă demonstrație de forță militară în Marea Chinei...

Despotul Putin face o nouă demonstrație de forță militară în Marea Chinei de Sud. Forțele navale din China și Rusia au început exerciții comune fără precedent GALERIE FOTO

Rusia își unește forțele navale cu China în cel mai amplu exercițiu comun al forțelor navale. Anunțul a fost făcut duminică de conducerea marinei militare chineze, citată de agenția Reuters. Luni, 12 septembrie 2016 este prima zi a exercițiilor navale comune.

Aplicațiile navale vin la câteva zile după ce armata lui Vladimir Putin a făcut o demonstrație de forță în Crimeea, într-un alt exercițiu militar care a atras atenția lumii întregi.

Joint Sea-2016 este denumită operațiunea militară comună China – Rusia care va dura opt zile. Pentru China este un moment important pentru că își sincronizează forțele navale într-un moment delicat din pricina tensiunilor legate de Marea Chinei de Sud.  La jumătatea lunii iulie Curtea permanentă de arbitraj de la Haga (CPA) a dat câștig de cauză Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică, nu au 'fundamente juridice'.

La exercițiile militare participă nave, submarine, un portavion și elicoptere militare. Vor fi realizate simulări ale unor operațiuni de apărare, salvare și anti-submarine.

China are convingerea că deține suveranitatea asupra Mării Chinei de Sud, acest exercițiu fiind o bună oportunitate să-și consolideze imaginea de stăpân al zonei. Rusia lui Vladimir Putin folosește această nouă oportnitate pentru a face iar o demnostrație de forță militară în fața lumii întregi.
 
Pentru China, zona maritimă în care face acum exercițiul este foarte importantă și din perspectiva resurselor existente acolo. Este vorba despre o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerțul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenții emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei.
Cele mai citite

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...
Ultima oră
Pe aceeași temă