12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie vrea acord comercial interimar cu UE pe zece ani cu...

Marea Britanie vrea acord comercial interimar cu UE pe zece ani cu binecuvântarea Organizației Mondiale pentru Comerț

Oficialii britanici de la Departamentul pentru Comerț Internațional au un ”Plan B”: un acord cu Uniunea Europeană pe zece ani, care să stabilească taxe zero în cazul schimburilor comerciale, timp în care se va putea negocia un acord complet, informează Politico, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.  

Acest acord interimar este foarte aproape de a fi aprobat de toți membrii Organizației Mondiale pentru Comerț (OMC),  atitudinea celor de la Geneva diferind total de cea a oficialilor de la Bruxelles, susține sursa.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Marii Britanii. Dacă Brexit-ul se va face fără să se ajungă la un acord între cele două entități, vor trebui să adopte regulile Organizației Mondiale pentru Comerț – „statutul celei mai favorizate națiuni” –, ceea ce înseamnă impunerea unor taxe de miliarde euro pe importurile și exporturile între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Taxe zero

Conform articolului 24 din Acordul General asupra Taxelor și Comerțului, regulile OMC pot fi contestate de alte țări în cazul în care continuarea temporară a taxelor existente nu se aplică tuturor schimburilor comerciale. În cadrul clauzei OMC, Marea Britanie și Bruxelles-ul vor avea la dispoziție „un timp rezonabil” după Brexit să cadă de comun acord asupra unui tratat de piață liberă, înainte ca legea internațională a comerțului să le oblige la plata unor taxe, cum plătesc toate celelalte țări. Acest „acord interimar” ar înlătura presiunile asupra momentului „martie 2019”, când Marea Britanie va fi oficial afară din Uniunea Europeană și din piața liberă a acesteia.

Zece ani de „acord interimar” între Marea Britanie și Uniunea Europeană, exceptându-se cazurile speciale, ar permite celor două entități să negocieze acorduri reciproc avantajoase. Domeniile speciale, precum cel al finanțelor și al industriei automobilelor, este puțin probabil să facă parte dintr-un acord interimar.

Oficiali ai departamentului care se ocupă cu Brexit-ul nu au vrut să recunoască faptul că se studiază articolul 24 pentru a obține aprobarea pentru un acord interimar, dar nici nu au negat, informează Politico. Chiar și dacă Marea Britanie ar veni cu o astfel de propunere, cu acordul OMC, nu se știe care va fi reacția celor 27 de state membre ale UE. Negociatorul Michel Barnier a susținut că se așteaptă la concesii semnificative din partea Marii Britanii cu privire la contribuțiile la buget, iar libertatea de mișcare a cetățenilor UE trebuie garantată. Regulile OMC nu obligă niciuna dintre părți la o înțelegere „zero – for – zero” taxe.

Ce carte va juca Bruxelles-ul

Scepticii Brexit de la Londra cred că doi ani nu sunt suficienți pentru un acord comercial perfectat între Marea Britanie și UE. David Davis, secretarul Brexit, a admis că, fără acest acord semnat în doi ani, cât s-au angajat negociatorii, comerțul va cădea sub regulile OMC, cunoscute ca „statutul celei mai favorizate națiuni”, ceea ce impune taxe comerciale între Marea Britanie și UE.

Conform experților economici (și în ciuda cifrelor de import/export între cele două entități), Marea Britanie este mult mai dependentă de exporturile sale în UE decât este UE de exporturile în Marea Britanie. Oficialii de la Geneva consideră că nimic nu stă în calea unui acord interimar pe zece ani de taxe zero între cele două entități, decât „dacă Bruxelles-ul nu joacă o carte dură”. Întrebat în cadrul unui interviu acordat cotidianului francez „Le Figaro” – dacă Marea Britanie încearcă să folosească cooperarea în domeniul securităţii ca element de negociere pentru a asigura un acord comercial cu UE, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson,  a răspuns: „Noi considerăm această contribuţie istorică a Marii Britanii la securitatea 

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă