2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialMarea Britanie, magnet pentru studenţii constănţeni

Marea Britanie, magnet pentru studenţii constănţeni

Douăzeci şi două de universităţi de top europene şi-au prezentat, ieri, la Constanţa, oferta educaţională,  în cadrul târgului World Education.

Interesul faţă de universităţile din Marea Britanie rămâne ridicat, datorită programelor diversificate, iar faptul că se vorbeşte limba engleză foarte mult în ţară ajută studenţii noştri să poată lucra „part-time”. Potrivit unor date de ultimă oră, numărul studenţilor în această ţară a crescut cu aproximativ 10% faţă de anul pecendent. În plus, studenţii din Uniunea Europeană pot beneficia de un împrumut special pentru a-şi acoperi taxele de şcolarizare. Acesta este rambursabil şi se poate plăti într-o perioadă de 30 de ani, cu anumite condiţii. În Anglia, un an de studii costa între 7000 şi 9000 de lire sterline pe an. În Scoţia taxele de şcolarizare sunt gratuite, iar în Ţara Galilor taxa este de 3500 de lire sterline pe an.

Vrea să studieze medicina peste hotare

Mara Znagoveanu este elevă în clasa a IX-a la un liceu de elită din Constanţa. Ea a venit la târg împreună cu mama ei, de profesie medic. Adolescenta ne-a mărturisit că şi-ar dori foarte mult să studieze medicina. Mai mult decât atât, se gândeşte serios ca ultimele clase de liceu să le facă peste hotare. „Este un vis de-al meu să studiez în străinătate. În ţară sunt mai puţin şanse să reuşeşti şi să ai o carieră strălucită decât în afară şi pentru ce vreau eu să fac, în România sistemul medical nu mă ajută”, a declarat Mara, dornică de a pleca cât mai repede în străinătate. „O să îmi fie foarte greu. Este singurul copil, dar i-am promovat ideea de a studia în străinătate de mică şi o susţin în continuare. Anul acesta am fost la Cambridge, la Londra. Am prospectat puţin piaţa. Ne-am interesat de condiţii şi de preţuri. Preţul este destul de mare la colegii, un an costă 50.000 de euro, iar facultatea în jur de 10.000 de lire sterline pe an”, a completat mama Marei, dr.Roxana Znagoveanu.

„România este foarte bună în teorie. Practica ne omoară”

Alexandra Ciocârlan a venit la târg pentru a căuta un program de masterat. În prezent tânăra este anul al III-lea la Universitatea Ovidius, Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză. Ar vrea şi ea să studieze în afara graniţelor, însă este decisă ca apoi să revină în ţară. Alexandra a impresionat la târg prin pregătire sa şcolară trainică şi a dat o dovadă de ambiţie şi altora, mai ales că se află într-un cărucior cu rotile. „Îmi doresc să găsesc un masterat care să mă ajute să îmi desăvârşesc aptitudinile pedagogice. Căruciorul reprezintă doar suportul, persoana din interior contează. Acest lucru încerc să îl demonstrez celor din jurul meu şi mai ales viitorilor mei elevi sau studenţi. Caut în străinătate ceea ce nu pot învăţa aici, anume să aplic ceea ce am învăţat şi să învăţ lucruri noi. România este foarte bună în teorie. Practica ne omoară. Aş vrea să ajung în Marea Britanie însă mai mult ca sigur voi întoarce în România. Ştiu că dacă nu mă întorc vor pierde o parte valoroasă din mine. Matricea mea este România şi mă voi întoarce indiferent în ce colţ din lume mă voi duce”, ne-a spus Alexandra.  

Noutăţi în Danemarca şi Olanda

Ediţia din acest an a târgului a adus şi câteva noutăţi. S-au schimbat câteva dintre procedurile de admitere. În Danemarca universităţile cer un interviu care se poate fi făcut şi prin „skype”, iar în Olanda un număr mai mare de universităţi a introdus programul de aplicare prin loterie. „Acest lucru înseamnă că limitează studenţii în a-şi alege mai multe universităţi din aceeaşi categorie”, a menţionat Alina Davies, organizatorul târgului de consultanţă educaţională.

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

România, printre cele mai sigure țări din lume: concluzii din rapoartele internaționale

România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, conform rapoartelor elaborate de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și Poliția...

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă