10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialMarcel Pavel: Nu voi contesta amenda pentru imnul naţional

Marcel Pavel: Nu voi contesta amenda pentru imnul naţional

Cântăreţul Marcel Pavel spune că nu va contesta amenda pe care o va primi de la Prefectura Capitalei, după ce, la intonarea imnului naţional înainte de meciul România-Franţa, a înlocuit ultimele versuri ale strofei a doua, potrivit NewsIn.

„Dacă este vina mea, mă supun legii. O să-mi iau un avocat. Nu contest amenda, nu am timp de aşa ceva”, a declarat artistul, miercuri, la Realitatea TV.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a anunţat că Marcel Pavel şi Federaţia Română de Fotbal vor primi amenzi contravenţionale de câte 5.000 de lei, maximum prevăzut de lege, pentru intonarea imnului naţional cu modificări.

„E o lege foarte clară – nr. 75 din 1994, în a cărei anexă este redat în întregime imnul naţional şi tot în aceeaşi anexă se spune că la manifestările sportive imnul se cântă potrivit acestui text de lege, adică în varianta prescurtată – strofele 1, 2, 4 şi ultima. În alt text de lege se prevede că este contravenţie intonarea imnului pe altă partitură sau cu alt text decât cele prevăzute de lege”, a spus Atănăsoaei.

Al doilea act normativ invocat de prefect este HG 1157/2001, potrivit căreia intonarea imnului naţional cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege constituie contravenţie. „Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de către persoane împuternicite de ministrul administraţiei publice, de către prefect sau de împuterniciţii acestuia şi se aplică conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui consiliului judeţean, precum şi persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârşirea contravenţiei”, se mai arată în HG 1157.

Amenda în astfel de cazuri este între 2.500 şi 5.000 de lei.

Prefectul a mai spus că s-a sesizat în acest caz încă de marţi seară, când a fost prezent la meci.

Marcel Pavel a explicat că nu putea spune „Triumfător în lupte, un nume de Traian”, pentru că „se interpreta politic”.

„Nu putea fi intonat integral imnul. Nu aruncaţi cu pietre în munca omului. S-au ales strofele, nu puteau fi toate cântate. Mi s-a zis să cânt acele două strofe. Am ales strofele împreună cu Federaţia. ‘Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman’, apoi am repetat primul refren. Primul refren l-am ales ca să îi îndemnăm la luptă. Dacă spuneam ‘Triumfător în lupte, un nume de Traian’, se interpreta politic. E ca o glumă acum. Dacă cântam asta, spuneaţi de ce aţi cântat asta. Împreună cu soprana Coman (care a intonat imnul Franţei – n.r.) trebuiau cântate în trei minute cele două imnuri. Partea orchestrală a fost făcută ca refrenul să se repete de două ori, ca publicul să cânte cu mine, pentru că suporterii nu ştiu toate versurile. Nu am greşit cu nimic. A fost un mesaj pentru francezi”, a declarat Pavel.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...
Ultima oră
Pe aceeași temă