20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMarcel Pavel l-a scos pe "Traian" din imn şi a luat amendă

Marcel Pavel l-a scos pe „Traian” din imn şi a luat amendă

UPDATE – Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Marcel Pavel vor fi amendaţi, miercuri, cu câte 5.000 de lei, pentru intonarea imnului naţional cu alt text, înaintea meciului România – Franţa, jucat, marţi seară, pe Naţional Arena, a declarat pentru Mediafax prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

Prefectul Capitalei a spus că, potrivit Legii 75/1994, care are ca anexă conţinutul imnului naţional, la evenimentele sportive de pe stadioane se intonează varianta scurtă a imnului, respectiv strofele unu, doi, patru şi 11.

Mihai Cristian Atănăsoaei a adăugat că prin HG 1157/2001, constituie contravenţie „intonarea imnului naţional cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege” şi se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 de lei, Prefectura fiind una dintre instituţiile care pot aplica această măsură.

„Astăzi, Prefectura Capitalei va sancţiona FRF şi personala vinovată, în speţă Marcel Pavel, cu câte 5.000 de lei, aceasta fiind obligaţia legală a prefectului. Dacă noi în ţară nu ne respectăm valorile naţionale, este cu atât mai probabil să nu fim respectaţi în competiţiile naţionale de către alţii, pentru că drapelul, imnul şi stema naţionale sunt simbolul României ca stat şi nu avem voie nici moral, nici legal să nu le respectăm”, a declarat Atănăsoaei.

 

Cântăreţul Marcel Pavel, care a înlocuit ultimele versuri din a doua strofă a imnului naţional interpretat înaintea meciului România-Franţa, a afirmat că nu putea spune „Triumfător în lupte, un nume de Traian”, pentru că „se interpreta politic”.

Afirmaţia a fost făcută miercuri, în direct la Realitatea TV, unde Pavel a fost solicitat să explice încurcarea versurilor la partida de marţi seară pe Naţional Arena.

Cântăreţul, care s-a arătat revoltat de faptul că i se cer explicaţii cu privire la prestaţia sa, a precizat că strofele cântate de el au fost alese de cei de la Federaţia Română de Fotbal (FRF).

„Nu putea fi intonat integral imnul. Nu aruncaţi cu pietre în munca omului. S-au ales strofele, nu puteau fi toate cântate. Mi s-a zis să cânt acele două strofe. Am ales strofele împreună cu Federaţia. ‘Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman’, apoi am repetat primul refren. Primul refren l-am ales ca să îi îndemnăm la luptă. Dacă spuneam ‘Triumfător în lupte, un nume de Traian’, se interpreta politic. E ca o glumă acum. Dacă cântam asta, spuneaţi de ce aţi cântat asta. Împreună cu soprana Coman (care a intonat imnul Franţei – n.r.) trebuiau cântate în trei minute cele două imnuri. Partea orchestrală a fost făcută ca refrenul să se repete de două ori, ca publicul să cânte cu mine, pentru că suporterii nu ştiu toate versurile. Nu am greşit cu nimic. A fost un mesaj pentru francezi”, a declarat Marcel Pavel.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă