30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialMaramureş: Inundarea comunei Remeţi, evitată prin lucrări de supraînălţare a digului

Maramureş: Inundarea comunei Remeţi, evitată prin lucrări de supraînălţare a digului

Inundarea comunei Remeţi, situată în imediata apropiere a râului Tisa, de-a lungul DN 19, a fost evitată prin lucrări de supraînălţare a digului cu saci de nisip la care au muncit peste 300 de oameni, potrivit Agerpres.

 

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Dan Bucă, a declarat că prognozele hidrologice pentru râul Tisa, coroborate cu cele din Ucraina, estimau creşteri de debite, care puneau în pericol comuna Remeţi.

Precipitaţiile abundente sub formă de ploaie căzute în regiunea Transcarpatia din Ucraina au contribuit la creşterea nivelului râului Teresva, afluent al Tisei.

Prefectul judeţului Maramureş, Sandu Pocol, a analizat aceste informaţii în cadru unei întâlniri extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care iniţial trebuia să se desfăşoare la Sighetu Marmaţiei, dar care, din cauza informaţiilor primite de la staţiile hidrometrice de pe cursul râului Tisa, a avut loc la sediul Primăriei Remeţi.

Pompieri militari, jandarmi, poliţişti de frontieră şi poliţie, dar şi membri ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat la supraînălţarea digului cu saci de nisip. Aproximativ 350 de oameni au lucrat mai bine de şase ore pentru a consolida prin supraînălţare, pe o suprafaţă de aproximativ 2 km, digul râului Tisa, în scopul protejării comunei Remeţi.

Acesta a fost înălţat, conform calculelor specialiştilor hidrologici, în funcţie de cotele primite de la staţiile hidrometrice situate pe râul Tisa, cu aproximativ 40-50 cm.

Viitura din Ucraina a atins comuna Remeţi, joi seara, fără a pune în pericol stabilitatea digului, iar apele râului Tisa au crescut cu aproximativ 3-5 cm.

O altă viitură aşteptată în sectorul românesc al râului Tisa a ajuns la Remeţi joi, spre orele 21,00, însă şi atunci cota râului a crescut cu trei centimetri.

După această nouă viitură, nivelul râului Tisa a fost în scădere pe întreg sectorul românesc, iar informaţiile din Ucraina menţionau că ploile s-au oprit, iar nivelul râului Teresva a scăzut.

În noaptea de joi spre vineri, când s-a avut confirmarea că pericolul inundării comunei Remeţi a fost depăşit, prefectul Sandu Pocol a dispus retragerea structurilor, personalului şi utilajelor care au acţionat pentru punerea în siguranţă a digului

Cele mai citite

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă