19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMaradona împlineşte 50 de ani

Maradona împlineşte 50 de ani

Fostul internaţional argentinian Diego Armando Maradona sărbătoreşte, sâmbătă, al 50-lea an de viaţă, o jumătate de secol de magie şi nebunie, în care „El Pibe de Oro” a impresionat prin performanţele sale, dar a fost şi protagonistul unor scandaluri răsunătoare, informează Mediafax.

Maradona ar fi dorit să îşi sărbătorească ziua de naştere la Napoli, echipă la care a evoluat în perioada 1984-1991 şi oraş în care este adorat, dar nu se va afla acolo din cauza unor probleme cu fiscul italian.

Fostul sportiv a fost condamnat în 2005 de Curtea de Casaţie la plata sumei de 37 de milioane de euro, dintre care 23,5 milioane penalizări de întârziere, pentru că nu şi-a plătit impozitul pe venit.

Argentinianul a petrecut perioada sa de glorie la Napoli şi este iubit acolo pentru geniul său, astfel că va fi sărbătorit în absenţă.

Nici în Argentina nu este mai puţin apreciat. În 2004, când a fost internat la Buenos Aires după ce a suferit un stop cardiac, sute de persoane au umplut străzile din zona spitalului. Atunci, fanii săi i-au transmis numeroase mesaje de simpatie, între care şi: „Dacă ai juca în ceruri, aş muri ca să te văd”. Iar Maradona şi-a revenit şi a reînceput să trăiască.

„Maradona nu este doar un fotbalist magnific şi savuros, el uneşte astfel oamenii şi naţiunea”, spunea sociologul argentinian Pablo Alabarces, autor al mai multor eseuri despre fotbal, care justifică astfel această „dragoste necondiţionată”, titlu al unui film despre viaţa fostului internaţional argentinian.

Fascinaţia argentinienilor pentru Maradona se explică şi prin simbolul reuşitei pe care el o reprezintă, potrivit sociologului Alabarces: „Maradona este o metaforă uşor de înţeles, deoarece este un sărac care a crescut şi a obţinut gloria fără să îi trădeze pe ai săi”.

Omul de rând din Argentina explică această dragoste pentru Diego simplu, prin faptul că fostul fotbalist i-a oferit cea mai mare bucurie înscriind goluri antologice şi câştigând Cupa Mondială în 1986. El rămâne emblematic şi pentru unul din cele mai frumoase goluri din toate timpurile, în faţa Angliei, după ce a traversat aproape tot terenul şi a trecut de şase jucători englezi. Însă acelaşi bărbat, în acelaşi meci, a marcat un gol cu mâna atribuit „mâinii lui Dumnezeu”, expresie ce a făcut înconjurul lumii şi i-a atras admiraţia compatrioţilor săi, gata întotdeauna să salute o vorbă de duh şi golul victoriei împotriva englezilor. Argentinienii au obiceiul să îl numească pe Maradona „Dios” (Dumnezeu), cuvânt ce se apropie de altul, „Diez” (zece), numărul purtat de vedetă când era fotbalist.

Maradona este considerat unul dintre cei mai controversaţi oameni din fotbalul internaţional. În 1991, a fost suspendat după ce a fost depistat pozitiv cu cocaină, în Italia, iar în 1994 a fost exclus de la Cupa Mondială din SUA, găsit dopat cu efedrină. El a avut probleme de sănătate din cauza consumului de cocaină şi nu de puţine ori a avut conflicte cu jurnalişti şi cu oficiali din fotbal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă