20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMao reapare pe străzile Chinei

Mao reapare pe străzile Chinei

Mii de chinezi au ieşit ieri din nou pe străzi în întreaga Chină, cu aprobarea puterii, pentru a cere Japoniei restituirea insulelor Diaoyu/Senkaku, revendicate de Beijing.

Alegerea datei acestui nou val de manifestaţii, autorizate de puterea comunistă, era destinat să marcheze „Incidentul Moukden”, care, la 18 septembrie 1931, a furnizat Japoniei pretextul de a intra în Manciuria, unul dintre preludiile celui de-al doilea război mondial. În cele trei provincii din fosta Manciurie au sunat sirenele şi au avut loc ceremonii comemorative. În întreaga Chină, sute de întreprinderi nipone au dat concediu angajaţilor  din precauţie, după violenţele de zilele trecute contra unor reprezentanţe ca Toyota şi Honda. 

La Beijing, peste o mie de manifestanţi, în majoritate calmi, s-au  plimbat în jurul ambasadei Japoniei, protejată de trupe ale poliţiei antitero şi de bariere metalice înalte de doi metri. Unii dintre protestatari arborau portretele lui Mao  Tse-Dung şi drapele chineze şi cereau boicotarea produselor nipone. La Shanghai, peste trei mii de persoane au mers la consulatul Japoniei, în pofida eforturilor poliţiei de a-i împiedica. Şi acolo au fost purtate portretele lui Mao. Referinţele la Mao, „marele timonier”, atât de rare astăzi,s-au făcut auzite şi la Shenzhen, unde au izbucnit violenţele la precedentele manifestaţii contra Japoniei. Peste 4.000 de persoane, în majoritate tineri, au defilat cu drapele şi portrete ale lui Mao, scandând sloganuri naţionaliste, „Hai China!” sau „Japonezi, afară din insulele Diaoyu!”.

Decizia de săptămâna trecută a guvernului de la Tokio de a naţionaliza câteva dintre insulele micului arhipelag, aflat în dispută între China şi Japonia, a aprins spiritele pe continent. De câteva săptămâni, cele două puteri asiatice  au făcut diverse demonstraţii ostentative în jurul insulelor nelocuite, dar situate pe o importantă rută maritimă şi cu subsolul bogat în hidrocarburi.

China a trimis nave să patruleze câteva ore pentru a-şi  marca suveranitatea. Marţi, 11 nave guvernamentale au ajuns în apropierea insulelor administrate de Japonia şi revendicate de China, dar nu au intrat în apele teritoriale din jurul lor. După achiziţionarea celor trei insule de către Japonia de la proprietarul lor nipon, Beijing a trimis şase nave similare în apropierea insulelor Diaoyu, cum sunt denumite de China, sau Senkaku de către Japonia. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă