Manuscrisele de la Marea Moartă, care conţin unele dintre cele mai vechi texte biblice cunoscute, sunt disponibile online începând de luni, graţie unei iniţiative a Muzeului Israelului din Ierusalim, care găzduieşte aceste documente, informează AFP, citată de Mediafax.
Documentele, „de o importanţă foarte mare pentru că ele constituie fundamentele moştenirii monoteiste mondiale”, potrivit unui comunicat emis de conducerea muzeului, datează din epoca celui de-Al Doilea Templu evreiesc, în urmă cu 2.000 de ani.
Utilizatorii pot descoperi aceste documente la un nivel de precizie a detaliilor fără precedent. „Detalii care nu pot fi văzute cu ochiul liber pot fi mărite până la 1.200 de megapixeli, adică o rezoluţie de 200 de ori mai mare decât cea a unui aparat foto obişnuit”, se precizează în acelaşi comunicat.
Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu grupul de internet Google, iar costurile sunt estimate la 3,5 milioane de dolari (2,5 milioane de euro).
Cinci manuscrise sunt deja accesibile pe internet, printre acestea numărându-se marea Carte a lui Isaia.
Cele aproximativ 900 de manuscrise, papirusuri şi pergamente, găsite între anii 1947 şi 1956 într-o peşteră din regiunea Qumrân, la ţărmul Mării Moarte, sunt considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie. Ele conţin texte religioase în ebraică, aramaică şi greacă, precum şi cel mai vechi „testament” cunoscut.
Cele mai vechi documente datează din secolul al 3-lea î.e.n., iar cel mai nou a fost redactat în anul 70 e.n., pe când legiunile romane distrugeau cel de-Al Doilea Templu evreiesc.
Manuscrisele nu sunt expuse public în Muzeul Israelului, fiind păstrate în condiţii de penumbră, într-o cameră în care nivelul de umiditate şi temperatura sunt identice celor din peşterile din Qumrân.