20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialManuscrisele actorului Vasile Cojocaru vor fi publicate

Manuscrisele actorului Vasile Cojocaru vor fi publicate

» Prietenii regretatului actor spun ca vor publica un eseu despre teatru la care Vasile Cojocaru a lucrat in ultimele sale zile.

Desi spunea ca atunci cand va muri lumea il va uita, mii de persoane au fost alaturi, in ultimele clipe, de Vasile Cojocaru. Trupul neinsufletit al celui care a fost actorul Vasile Cojocaru a fost depus vineri la Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski", acolo unde maestrul scenei constantene si-a inceput cariera. Pe tot parcursul zilei, pe un ecran mare au rulat imagini cu scene din piesele de teatru si din filmele in care actorul a jucat, iar cei prezenti l-au revazut pe maestru in cateva momente inedite surprinse in timpul repetitiilor. In afara de cele peste 50 de personaje pe care le-a interpretat si numeroasele manuscrise de valoare, de la Ica Cojocaru va ramane ca amintire de suflet si citatul pictat din holul Teatrului "Oleg Danovski", semnat William Shakespeare, ales special de actor: "si drept prolog va cer binevointa/Sa fie piesa noastra ascultata/Cu gand senin si dreapta judecata".

 

Unul dintre actorii Teatrului de Stat, Iulian Enache, spune ca s-a "convertit la pescuit datorita lui". "Ne cunoastem de cand eram studenti. Am fost ca fratii. Ne leaga multe amintiri. Parte din ele le traiam impreuna, pentru ca, spre deosebire de generatia de astazi, care are discutii pe net, noi aveam discutii fata in fata si eram o familie", spune actrita Diana Cheregi. Actorul mai tanar Pavel Birsan isi aduce aminte ca Vasile Cojocaru ii dadea sfaturi de care avea mare nevoie in perioada cand era proaspat absolvent. A avut onoarea de a imparti aceeasi cabina si de a se delecta cu glumele "domnului profesor", pe care l-a admirat enorm. "Ma bucurau mereu intalnirile cu el, pentru ca erau pline de exemple, de lucruri mari care s-au intamplat in istoria omenirii. Este o pierdere uriasa pentru familia lui, pentru teatru si pentru scoala superioara de teatru dobrogean", completeaza compozitorul Dumitru Lupu.

 

Directorul editurii Ex Ponto, Ion Popisteanu, este decis sa valorifice manuscrisele poetului Vasile Cojocaru. "Eram prieten cu Ica Cojocaru de peste 30 de ani. Impreuna cu el si cu Lucian Iancu am pus bazele infiintarii Facultatii de Teatru de la Constanta. Ne intalneam des, la mine. Asa i-am publicat si teza de doctorat, apoi volume de versuri. Scria si literatura pentru copii si poezie moderna… Il sacaiam foarte mult sa scrie un eseu despre teatru, legat de viata lui la Constanta. Lucrarea este aproape gata. Ma voi ocupa de carte, sa o public".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă