Poliţiştii au găsit două manuscrise de patrimoniu în casa preotului Octavian Rudeanu, cuscrul ministrului Vasile Blaga.
Poliţiştii din judeţul Hunedoara trebuie să refacă cercetările în cazul unui obiect de patrimoniu dispărut în urmă cu cinci ani de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Este vorba despre „Sabia de la Boiu”, o piesă din epoca bronzului, despre care anchetatorii au primit informaţii că s-ar afla în casa cuscrului ministrului Vasile Blaga, preotul Octavian Rudeanu. La percheziţie însă nu s-a descoperit arma, dar procurorii şi poliţiştii au dat, în schimb, peste două cărţi bisericeşti foarte vechi, care ar proveni de la Mânăstirea Sâmbăta de Sus – judeţul Braşov şi care ar fi dispărut când lăcaşul a fost dărâmat şi reconstruit.
O moştenire dubioasă
Octavian Rudeanu le-a spus anchetatorilor că le-a primit moştenire, dar a acceptat să fie înapoiate mănăstirii. Rudeanu a primit neînceperea urmăririi penale de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara în dosarul care vizează dispariţia „Sabiei de la Boiu”, precum şi pentru deţinerea celor două cărţi, deoarece în ceea ce priveşte posesia celor două documente vechi, autorităţile au prezumat buna-credinţă. „S-a confirmat neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea de nerespectare a regimului de ocrotire a unor bunuri de patrimoniu. Percheziţiile s-au făcut în baza unor autorizaţii date de Judecătoria Deva la cererea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în dosarul de urmărire penală care avea ca obiect furtul Sabiei de la Boiu”, au precizat surse din rândul anchetatorilor. Octavian Rudeanu a fost şef al Direcţiei pentru Cultură Hunedoara în perioada 2001-2005 şi a devenit rudă cu actualul ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, care este şi secretar general al PDL, în data de 21 iunie 2008, când fiul acestuia, Ionuţ, şi fata ministrului de Interne, Agathe, s-au căsătorit.
Vestigiu din Epoca Bronzului
Obiectul de patrimoniu căutat cu asiduitate de poliţişti a fost descoperit în urmă cu mulţi ani în localitatea hunedoreana Boiu şi este printre primele obiecte de acest gen din Europa, care denumeşte pentru arheologi tipul de sabie „Boiu – Sauerbrunn”, după numele celor două localităţi în care au fost descoperite primele exemplare. La finele anului 2005, cercetatorii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au sesizat poliţia după ce au constatat dispariţia mai multor obiecte de valoare, printre care şi această sabie din perioada Epocii Bronzului. Sabia era ruptă în trei bucăţi şi depozitată în nişte lăzi, alături de alte obiecte de valoare.