17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialMansardarea, solutia pentru izolarea termica

Mansardarea, solutia pentru izolarea termica

Tot mai multe asociatii de proprietari sunt interesate de varianta mansardarii ca solutie de izolare termica a blocurilor de patru nivele. Desi la Constanta nu exista o traditie in acest tip de constructie, populatia care locuieste la bloc a inceput sa apeleze la mansardarea blocurilor deoarece reprezinta o solutie de izolare termica, dar si una locativa. Tinerii sunt mai interesati de aceste locuinte, persoanele in varsta fiind mai susceptibile cand vine vorba de cumpararea unui apartament la mansarda.

Cartierul Poarta 6, cu cele mai multe „suprastructuri”

In opinia lui Sergiu Zmeu, directorul adjunct al Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Constanta, mansardarea nu este o solutie nici din punct de vedere urbanistic si nici estetic. Adjunctul Urbanismului declara ca pentru aceasta actiune constanteanul trebuie sa aiba un proiect, un certificat de urbanism si autorizatie de constructie. De asemenea, nici structura de rezistenta a imobilului nu este de neglijat, pentru ca exista multe imobile unde operatiunea nu se poate executa. Partea cea mai grea este obtinerea unui acord notarial al locatarilor de pe scara respectiva. Potrivit declaratiei lui Sergiu Zmeu, mansarda nu trebuie sa fie mai inalta decat un etaj: „Trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii. Ea se realizeaza pe intreg tronsonul blocului, a carui inaltime trebuie sa fie de maxim patru etaje”.
In Constanta, in cartierul Poarta 6 s-a reusit mansardarea unor blocuri. Oamenii apeleaza la aceasta solutie pentru a-si rezolva problemele. Specialistii sustin ca este mai greu sa mansardezi un bloc conceput fara mansarde pentru ca blocul trebuie sa suporte deasupra lui o asemenea constructie. In ultimii doi ani, afirma Sergiu Zmeu, au fost executate 8 astfel de mansarde in Constanta.

Priveliste deosebita

In conditiile in care nu prea mai sunt terenuri construibile in centru, mansardarea teraselor blocurilor mai putin inalte este o solutie pentru cei care vor un apartament. Astfel, se creeaza apartamente noi, care ofera o priveliste deosebita. Avantajul este ca, fiind constructii noi, sunt izolate si fonic. In aceste conditii, daca se doreste realizarea unei mansarde locuibile, locatarii blocului trebuie sa intreprinda si alte demersuri. „Mansardarea blocului in vederea extinderii spatiului de locuit este prevazuta in hotararea Consiliului Local Municipal Constanta nr. 404/1999. Pentru a se realiza o astfel de constructie trebuie sa se tina seama de o serie de criterii. As vrea sa subliniez ca in tara exista orase care sunt impotriva mansardarii si dau exemplul Timisoarei”, afirma Sergiu Zmeu, directorul adjunct al Directiei de Urbanism.

Facilitati pentru locatari

Proprietatea spatiului de deasupra unui bloc in vederea construirii unei mansarde in care se va face un spatiu de locuit se poate obtine numai in urma acordului notarial al tuturor locatarilor. Pentru ca sunt de acord cu construirea mansardei, acestia beneficiaza de anumite facilitati, respectiv zugravirea scarii blocului si altele, declara directorul adjunct al Directiei de Urbanism. Locatarii trebuie sa stie ca au intaietate la achizitia de apartamente. De asemenea, este necesara incheierea de contracte de vanzare-cumparare cu acestia, deoarece, pe viitor, ar putea recurge la santaj. Astfel de lucrari se pot face si in parteneriat cu firme private, dar si prin fortele proprii ale locatarilor, rezolvandu-se astfel si problemele cu termoizolatiile blocurilor. Adjunctul-sef al Urbanismului recomanda mansardarea in cartierele de la periferia orasului pentru ca aspectul orasului din punct de vedere estetic sa nu aiba de suferit: „Recomand aceste mansarde pentru rezolvarea problemei locative! Insa, din punctul meu de vedere, prin mansarde nu facem altceva decat sa sporim problema locurilor de parcare”.

Intre 50 si 65 de zile, timpul de executie

Si constantenii s-au aratat interesati de acest tip de locuinta, luand exemplul locuitorilor din tarile occidentale, unde locuintele amenajate la mansarda sunt primele vandute dintr-o cladire. Exista si persoane care nu sunt tocmai incantate de a locui intr-o mansarda de bloc pentru ca acestia considera locuintele de la mansarda nesigure. Amintim ca aceste mansarde se confectioneaza din materiale foarte usoare.
Sergiu Zmeu spune ca avantajul este si din punct de vedere financiar, pretul pentru mansardare fiind mai scazut decat cel al unui apartament: „Mai scumpe sunt acele mansarde amenajate ca la Paris. E normal ca pretul unei mansarde in buricul centrului sa fie mai ridicat pentru ca din punct de vedere urbanistic trebuie sa indeplineasca foarte multe conditii”. Insa, a adaugat Sergiu Zmeu, nici un bloc nu poate fi mansardat pana nu se obtine avizul din partea institutelor de proiectare. Amintim ca timpul de executie a unei astfel de lucrari variaza intre 50 si 65 de zile.

Conditii si acte necesare

– certificat de urbanism
– autorizatie de constructie
– acord notarial al tuturor locatarilor de pe scara
– inaltimea mansardei sa nu fie mai mare decat inaltimea unui etaj curent
– constructia mansardei sa respecte prevederile Legii nr. 10/1995
– mansarda sa fie realizata pe intreg tronsonul blocului
– incheierea de contracte de vanzare-cumparare cu locatarii
– mansardarea se va realiza numai pe blocurile cu regim de inaltime de maxim P+4 nivele
– expertiza tehnica a intregului bloc.

Cele mai citite

Convorbirile telefonice între salariați, armă juridică în litigiile de muncă

Convorbirile sunt admise ca probă, chiar dacă au fost efectuate fără acordul sau informarea prealabilă a interlocutorului Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a...

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...

VIDEO. Momentul în care Maia Sandu a fost surprinsă de cutremur în platoul unei emisiuni TV

Cutremurul recent din România a avut un impact resimțit și în Chișinău, unde președintele Moldovei, Maia Sandu, se afla în direct la emisiunea „Ediție...
Ultima oră
Pe aceeași temă