23.6 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialManifestaลฃiile din iunie 1990: CEDO CONDAMNฤ‚ statul romรขn la plata a 30.000...

Manifestaลฃiile din iunie 1990: CEDO CONDAMNฤ‚ statul romรขn la plata a 30.000 de euro

Curtea Europeanฤƒ a Drepturilor Omului a decis, marลฃi, ca statul român sฤƒ plฤƒteascฤƒ suma de 30.000 de euro daune morale în dosarul „Anca Mocanu ลŸi alลฃii contra României” care au avut de suferit in timpul mineriadei din 13-15  iunie 1990.

Sotul Ancai Mocanu a fost impuscat mortal, motiv pentru care ea a va primi despagubirile de 30.000 de euro; Marin Stoica a fost batut bestial si retinut, dar in cazul sau nu s-au acordat despagubiri, considerandu-se ca a intervenit termenul de prescriptie. Stoica a depus plangere penala abia in 2001.

Teodor Maries, la randul sau  a fost batut bestial si arestat, arestarea sa fiind prelungita  din iunie pana in octombrie  1990, dar el n-a sesizat CEDO in nume personal, ci in numele Asociatiei „21 Decembrie 1989”, reclamand faptul ca statul roman  nu i-a trimis in judecata pe vinovati, iar acestia nu au fost pedepsiti. Acest capat de sesizare a fost admis de CEDO.

 Decizia CEDO  devine definitivฤƒ când pฤƒrลฃile declarฤƒ cฤƒ ele nu vor solicita remiterea cauzei în faลฃa Marii Camere.

Reclamanลฃii în acest dosar au denuntat,  în plângerea depusฤƒ la CEDO, în special absenลฃa unei anchete efective asupra represiunii violente cฤƒreia i-au fost victime în timpul manifestaลฃiilor antiguvernamentale din iunie 1990.

Teodor Maries a declarat pentru RL ca este „multumit deoarece  prin hotararea CEDO, s-a demonstrat ca abuzurile ordonate de presedintele Ion Iliescu si premierul de atunci Petre Roman, NU au fost investigate si vinovatii  NU si-au primit pedepsele”.

De asemenea, „ca omorul din acele zile ( patru oameni au fost impuscati mortal, iar altii au fost raniti grav , doi decedand ulterior) au devenit imprescriptibile prin hotararea CEDO”.

Nu este singura hotarare CEDO  obtinuta prin demersurile lui Maries. Reamintim, ca tot la CEDO, Maries a avut castig de cauza in dosarele Revolutiei. Instanta europeana, prin decizia din dosarele Revolutiei,  obliga   statul roman sa schimbe legislatia pentru ca omorurile sunt imprescriptibile. In urma acestei decizii,   Parcheteul General a fost obligat sa redeschida aceste dosare clasate, in care era invinuit, intre altii, si Ion Iliescu.

Reamintim ca Maries a protestat prin  trei runde de greva a foamei de cate 70, 74 si 100 de zile pentru a obliga autoritatile romane sa faca anchete si sa puna la dispozitia asociatiei dosarele instrumentate de generalul magistrat  Dan Voinea, care a invinuit gruparea Ion Iliescu, atat in dosarele Revolutiei , cat si in cele ale mineriadei. 

Ce contine dosarul mineriadei in care Romania a fost condamnata

 Dosarul poarta denumirea „Anca Mocanu ลŸi alลฃii contra  României (nr. 10865/09, 45886/07 ลŸi 32431/08)”

Reclamanti sunt trei cetฤƒลฃeni români: Anca Mocanu, Marin Stoica si Teodor Maries.

 Cazul se referฤƒ la marile demonstraลฃii anti-guvernamentale, care au avut loc la 13 ลŸi 14 iunie 1990, pe strฤƒzile din BucureลŸti.

 În acest context, soลฃul Ancai Mocanu a fost împuลŸcat mortal în cursul intervenลฃiei forลฃelor de securitate.

Teodor Maries este presedintele asociatiei solicitante  (Asociaลฃia 21 Decembrie 1989), care promoveazฤƒ interesele victimelor represiunii violente împotriva demonstraลฃiilor anti-comuniste, care au avut loc în România în decembrie 1989, dar in acest dosar a reclamat abuzurile comise de fortele represive asupra sediului si membrilor asociatiei in iunie 1990.

La data de 14 iunie 1990 sediul asociaลฃiei a fost devastat de cฤƒtre grupuri de mineri care au fost solicitate de cฤƒtre PreลŸedintele Republicii Ion Iliescu  pentru a restabili ordinea în oraลŸ.

La data de 13 iunie 1990, când mergea pe jos spre biroul sฤƒu, Marin Stoica a fost arestat ลŸi luat forลฃat de langa sediul local al postului public de televiziune. El a fost dus la subsol televiziunii cu alte โ€‹โ€‹câteva zeci de persoane ลŸi bฤƒtut pana a devenit inconลŸtient.

 Reclamantii se plâng de lipsa unei anchete eficiente, imparลฃiale ลŸi aprofundate, capabile sฤƒ conducฤƒ la identificarea ลŸi pedepsirea celor responsabili pentru reprimarea violentฤƒ a demonstraลฃiilor din 13 ลŸi 14 iunie 1990.

În acest sens, Anca Mocanu se bazeazฤƒ pe articolul 2 (dreptul la viaลฃฤƒ) ลŸi Stoica Marin, Teodor Maries ลŸi pe articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane ลŸi degradante).

Bazându-se pe articolul 6 (dreptul la un proces echitabil într-un termen rezonabil), asociaลฃia reclamantฤƒ se plânge de durata procedurii penale în care aceasta participฤƒ în calitate de parte civilฤƒ ลŸi solicitฤƒ despฤƒgubiri pentru daunele cauzate de devastarea sediului sฤƒu ลŸi a asalturile asupra membrilor sฤƒi.

 În conformitate cu articolul 8 (protecลฃia vieลฃii private), preลŸedintele acesteia, Teodor Maries, de asemenea, reclamฤƒ faptul cฤƒ el a fost supus unor mฤƒsuri de supraveghere secretฤƒ, în special ascultarea convorbirilor telefonice.

Mai multe bazându-se pe articolul 34 (dreptul la recurs individual), reclamantii susลฃin cฤƒ autoritฤƒลฃile au exercitat presiuni asupra lor sฤƒ-ลŸi abandoneze cererile lor adresate Curลฃii ลŸi cฤƒ nu au avut acces la documentele de anchetฤƒ.

În cele din urmฤƒ, în temeiul articolului 5 (dreptul la libertate ลŸi securitate), Teodor MฤƒrieลŸ susลฃine cฤƒ el a fost arestat ilegal la 13 iunie 1990, lipsit de libertatea sa de la 18 iunie – 30 octombrie 1990 ลŸi supus la rele tratamente.

 

CiteลŸte ลŸi CEDO: România trebuie sฤƒ despฤƒgubeascฤƒ un condamnat, pentru condiลฃiile de arest ลŸi durata procesului

  Fragment din hotararea  CEDO in dosarul mineriadei, care poate fi contestata la MAREA CAMERA

1. CEDO a  hotฤƒrât, în unanimitate, sฤƒ conexeze cererile reclamantilor Anca Movanu, Marin Stoica si Teodor MฤƒrieลŸ, ca reprezentant al Asociaลฃiei 21 Decembrie 1989

2. Declarฤƒ, în unanimitate cererile admisibile în ceea ce priveลŸte plângerile în temeiul articolului 2 ( dreptul la viata – nn) al Convenลฃiei, înaintate de reclamanta Anca Mocanu; articolul 3 ( interzicerea tratamentelor inumane si degradante – nn) al Convenลฃiei  în ceea ce il priveลŸte pe reclamantul  Stoica Marin;  a articolului 6 (dreptul la proces echitabil in timp rezonabil-nn) § 1 al Convenลฃiei în ceea ce priveลŸte reclamanta Asociaลฃia 21 decembrie 1989 ลŸi inadmisibilฤƒ pentru restul;

3. HotฤƒrฤƒลŸte în unanimitate cฤƒ a existat o încฤƒlcare a articolului 2 din Convenลฃie, în aspectul sฤƒu procedural în ceea ce priveลŸte reclamanta Anca Mocanu;

4. HotฤƒrฤƒลŸte cu cinci voturi contra douฤƒ, cฤƒ NU a existat nici o încฤƒlcare a articolului 3 al Convenลฃiei  tratamente inumane si degradante, dar  in sensul acordarii de despagubiri pentru ele deoarece a intervenit prescriptia medicala, se precizeaza la un moment dat in dispozitivul de ciziei CEDO-nn)  în ceea ce ศ‹l  priveลŸte pe solicitantul  Marin Stoica ;

5. HotฤƒrฤƒลŸte în unanimitate cฤƒ a existat o încฤƒlcare a articolului 6(dreptul la un proces echitabil in timp rezonabil-nn)  § 1 al Convenลฃiei în ceea ce priveลŸte asociaลฃia reclamantฤƒ ( Asociatia 21 Decembrie 1989-nn);

6. HotฤƒrฤƒลŸte în unanimitate cฤƒ nu este necesar sฤƒ se examineze plângerea în temeiul articolului 34 ( dreptul la recurs individual-nn) al Convenลฃiei;

7. HotฤƒrฤƒลŸte, în unanimitate:

   
a) cฤƒ statul pârât trebuie sฤƒ plฤƒteascฤƒ reclamantului Anca Mocanu, ca prejudiciu moral, în termen de trei luni de la data la care hotฤƒrârea devine definitivฤƒ, în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenลฃie, 30 000 (treizeci de mii de euro) care urmeazฤƒ sฤƒ fie convertite în moneda naลฃionalฤƒ a statului reclamat la rata de schimb, aplicabilฤƒ la data plฤƒลฃii, plus orice taxฤƒ care poate fi perceputฤƒ de impozitare;

b) de la expirarea perioadei de spus ลŸi pânฤƒ la data platii, aceste sume vor fi majorate cu o dobândฤƒ simplฤƒ la o ratฤƒ egalฤƒ cu rata marginalฤƒ de împrumut a Bฤƒncii Centrale Europene pentru perioada de penalizare, plus trei puncte procentuale;

8. Respinge  cu cinci voturi contra douฤƒ, cererea de satisfacลฃie echitabilฤƒ ( despagubiri in bani-nn) pentru restul.

Pentru  prezenta hotฤƒrâre se anexeazฤƒ, în conformitate cu articolul 45 § 2 al Convenลฃiei ลŸi articolul 74 § 2 din regulament, urmฤƒtoarele opinii separate:

Opinia concordantฤƒ a judecฤƒtorului Streteanu ( care l-a inlocuit pe Corneliu Barsan);

Opinia disidentฤƒ a judecฤƒtorului Ziemele, atunci când s-a alฤƒturat  judecฤƒtorului Šikuta ( au existat doua opinii contrare majoritatii judecatorilor; in limbajul juridic romanaesc se numeste opinie separata-nn) 

Opinia concordanta  a judecatorului   roman STRETEANU


„Am votat cu majoritatea constatarea ca NU exsita  nici o încฤƒlcare a articolului 3 în ceea ce priveลŸte reclamantul Marin Stoica ลŸi sunt de acord cu concluziile stabilite în hotฤƒrâre. Cu toate acestea, aลŸ dori sฤƒ subliniez câteva aspecte carora eu le acord o importanลฃฤƒ deosebitฤƒ”.In dispozitivul deciziei CEDO nu exista aceste precizari. Probabil le va face in viitor.

Opinia disidenta ( separata) a judecatorului ZIEMLE

Pe scurt, judecatorul Ziemele  considera ca si victima Marin Stoica ar fi trebuit probabil despagubita, deoarece a suferit rele tratamente  si n-ar fi trebuit aplicata prescriptia. Redam un mic fragment din argumentele judecatorului: „ Mai degrabฤƒ, soarta domnului Stoica este parte dintr-o serie de încฤƒlcฤƒri grave ale drepturilor omului (…)În primul rând, eu nu sunt de acord cu abordarea din Camerฤƒ, care ignorฤƒ toate mฤƒsurile de investigaลฃie întreprinse de cฤƒtre autoritฤƒลฃile dupฤƒ depunerea unei plângeri de cฤƒtre domnul Stoica în 2001 (…)Camerฤƒ valideaza comportamentul contradictoriu ลŸi ambiguu al autoritฤƒลฃilor în ceea ce priveลŸte cazul domnului Stoica ลŸi întregul episod de abuz de putere de cฤƒtre autoritฤƒลฃile de stat în timpul represiunea împotriva protestelor . Camera, de asemenea, admite faptul cฤƒ ancheta a fost  ineficientฤƒ  (…)”

 Reamintim, totusi, ca ศ‹ntreaga Curte recunoaste faptul ca si plangerea penala a lui  Marin Stoica   trebuia investigata de autoritatile romane , iar autorii agresiunilor trebuiau pedepsiti.

Precizam ca in dispozitivul hotararii CEDO numele fostului presedinte Ion Iliescu a fost pomenit de circa 40 de ori in sens negativ.

Cele mai citite

Szczesny dezvฤƒluie salariul de la Barcelona! โ€žCรขศ™tig mai puศ›in decรขt voi toศ›iโ€

Wojciech Szczesny, noul portar al Barcelonei, a dezvฤƒluit cฤƒ salariul sฤƒu pentru perioada petrecutฤƒ la club este semnificativ mai mic decรขt cel obiศ™nuit pentru...

Viktor Orban avertizeazฤƒ cฤƒ UE se รฎndreaptฤƒ cฤƒtre un „rฤƒzboi rece economic” cu China

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri cฤƒ Uniunea Europeanฤƒ riscฤƒ sฤƒ intre รฎntr-un "rฤƒzboi rece economic" cu China, รฎn contextul pregฤƒtirilor blocului european...

Preศ›urile apartamentelor au crescut cu 15% รฎn septembrie. Oraศ™ul cu cele mai mari scumpiri

Preศ›urile apartamentelor, atรขt noi cรขt ศ™i vechi, au crescut cu 15% รฎn septembrie 2024, comparativ cu aceeaศ™i lunฤƒ din anul precedent, potrivit datelor de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ