1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialMândrie și onoare. Elenele

Mândrie și onoare. Elenele

Cine a câștigat și cine a pierdut alegerile? Cine a înțeles semnalul dat de români la urne și cine îi sfidează în continuare. Cine a ales onoarea și cine pariază pe mândrie? Alegerile s-au încheiat. Analizele și statisticile încă curg. PSD a câștigat în mediul rural și revine puternic în mediul urban. PDL și PNL câștigă mai mult în rural decât în urban. PMP stă binișor în urban, dar pierde în rural etc. Analize necesare și utile pentru poziționarea trupelor și conceperea strategiilor în perspectiva alegerilor prezidențiale. Însă pentru cei care nu au înțeles că politica înseamnă și sacrificii, toate aceste calcule vor fi inutile. Dincolo de analizele statistice, de câștigătorii și pierzătorii în cifre, alegerile acestea au marcat câteva evenimente tot mai rare în politica românească. Au apărut politicieni care știu să facă pasul în spate în momente decisive, politicieni care dovedesc onoare și pun interesul de partid și interesul național mai presus de interesul personal. Cine a câștigat? Și cine a pierdut?

Campania a debutat cu retragerea surprinzătoare a Elenei Băsescu din cursa pentru un nou loc în Parlamentul European. La început de drum și fără o carieră politică consolidată, Elena Băsescu s-a dovedit un politician responsabil. A știut să facă pasul înapoi. S-a sacrificat pentru a face bine partidului. Un sacrificiu nedrept, dacă analizăm atât rezultatul obținut de PMP (6%), dar și sondajele de opinie. Alea reale, nu pe cele de tip ”Grimberg” (Grim=Frații Grimm=povești). Care ar fi fost impactul prezenței Elenei Băsescu pe listele PMP? Elena Băsescu ar fi însemnat în primul rând un vot pentru un Băsescu autentic. Nu un vot pentru un simplu membru care vrea să confiște brandul Băsescu. Ar fi însemnat o campanie centrată pe o echipă, nu pe o singură persoană. Ar fi însemnat o campanie decentă, o campanie în care pe afiș nu mai aveau ce căuta membrii simpli de partid, dornici să-și facă imagine. În situația în care și lista celorlalte partide a fost departe de a fi perfectă, PMP și-ar fi atins obiectivul propus. Un scor între 9% și 11%. Între un loc de europarlamentar (bine plătit, ce-i drept), și ambiția de a fi centrul politicii, președinte de partid sau chiar președintele României e o mare diferență. Iar românii ar fi înțeles lucrul acesta. Lacrimile Elenei Băsescu din seara anunțării rezultatelor au fost justificate. Sacrificiul ei a fost irosit de cei care au deținut decizia în partid. Rămâne însă un gest ce o înscrie în lista politicienilor care știu și înțeleg să facă pasul înapoi. A ratat pe nedrept Parlamentul European, dar a devenit politician.

PNL și PDL sunt cele două partide care au înțeles semnalul dat de români la urne. Unire, nu divizare. Cu un imbold primit și din alte sfere de influență – Vasile Blaga: „Prima dată ne-am întâlnit la discursul domnului vicepreședinte Biden, la Cotroceni și, atunci – «Hai să discutăm», nu eram singuri, eram cu dl Predoiu, cu dna Macovei“, – cele două partide de dreapta, cu toate greșelile pe care le poartă în bagajul lor politic, au înțeles momentul dificil pentru țară, chiar dacă asta înseamnă că unii vor pierde funcții, vizibilitate sau influență. Crin Antonescu s-a sacrificat pentru binele PNL. A făcut un gest curajos pentru partid și pentru România. Era identificat cu proiectul USL și vârf de lance al evenimentelor din vara lui 2012, iar prin retragerea sa a deschis calea spre o alianță (fuziune) și mai rapidă a celor două partide. Evident, Antonescu nu și-a spălat toate păcatele prin această retragere, însă a dovedit că are onoare. Și, așa, greșelile i se vor mai ierta. Nu și-a spus ultimul cuvânt. Cu siguranță va avea un rol important pe scena politică în continuare. "Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos.” Să nu uităm această declarație!

Vasile Blaga a fost acuzat de diverse ”crime”. Că este fesenist, că a vândut partidul PSD-ului și multe altele. Iată că este aproape să treacă PSD-ul în opoziție în plan local. Iar dacă noua construcție politică va reuși să câștige alegerile parlamentare din 2016, Vasile Blaga va fi apreciat pentru pasul în spate făcut prin această alianță. Interesul național sau sigla de partid? Foarte mulți politicieni din PNL și din PDL vor pierde funcțiile sau pozițiile de prim-plan pe care le dețin acum. Cei înțelepți vor înțelege că vremea lor a trecut, că singura șansă să mai aibă un cuvânt de spus în politică este să treacă în planul secund. În față e nevoie de figuri noi.

Liderul PMP se dovedește a fi singurul politician care nu a înțeles mesajul transmis la urne. Sau se face că nu-l înțelege. A ales orgoliul personal în detrimentul interesului de partid și, poate, chiar în detrimentul lui Traian Băsescu. A obținut o poziție de putere pe termen scurt. Pe termen lung a pierdut cam totul ca și politician. Dacă ar fi făcut pasul în umbră, PMP ar fi avut o șansă să crească. Nu ar fi devenit principala forță politică în 2016, dar un 18%-20% tot ar fi obținut. Și ar fi fost în cărți. Așa, cu obsesia liderului de a fi în față cu orice preț, PMP se va zbate neputincios în jurul unui 7%-8%. ”După zece ani în care am învăţat politică de la el, nu mai am nevoie de sfaturi de la Băsescu” – a fost prima declarație făcută din funcția oficială de președinte al PMP. S-a dezis de Băsescu? Cu siguranță, nu. Liderul PMP a vrut să transmită că acum, din noua funcție, este un politician capabil să ia singur decizii. Trufia amețitoare a puterii a determinat-o să gafeze. A demonstrat că, după zece ani de politică, nu a reușit să devină un politician care oferă răspunsuri de ”bilă albă” la întrebările-capcană…

Campania electorală a început cu pasul în spate făcut de Elena Băsescu. Fără eroarea acelei scrisori publice și încadrată în echipa candidaților PMP, partidul și-ar fi atins potențialul de 9%-11%. Elena Băsescu a făcut însă pasul în spate. A dovedit respect față de partid, față de membrii și simpatizanții partidului. Și că îi pasă. Un gest de onoare! Campania s-a încheiat cu întronarea altei Elene în fruntea PMP, deși electoratul a respins-o la urne. A dovedit doar loialitate față de propria persoană. Un gest de mândrie! La congresul PMP, Traian Băsescu nu a trimis nici un mesaj de susținere, iar Elena Băsescu a nu a fost prezentă la eveniment. Faptele vorbesc de la sine…

Un alt gest de respect a fost făcut chiar de Traian Băsescu. Președintele a ales să-și manifeste respectul față de publicul pe care l-a dezamăgit prin tăcere. O tăcere care spune multe lucruri, pentru cei care știu să le și descifreze. Spre disperarea liderilor PMP, a lui Victor Ponta și a Antenei 3, Traian Băsescu tace. PMP vrea susținerea lui publică, asumată. Victor Ponta vrea din nou circ, pentru că numai circul îl mai salvează. Cu toate că Traian Băsescu este prin excelență un luptător în arenă, a înțeles într-un final că și tăcerea poate fi o armă foarte puternică. O armă pe care va trebui să o utilizeze cât mai mult în perioada următoare. Iar în această liniște, care se va lăsa peste clasa politică și peste România, guvernanții vor avea ocazia să se manifeste în toată splendoarea lor. O liniște în care vom auzi doar glasul real al guvernării. Dacă Traian Băsescu va înțelege, în sfârșit, că aceasta este calea corectă, va ieși chiar mai puternic din această situație. Nu de alta, dar până în noiembrie, urmează o perioadă extrem de dificilă. Nu ar strica să avem un MEDIATOR care să dețină și autoritatea necesară pentru a așeza lucrurile așa cum trebuie!.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă