3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialManagerii privaţi ai CFR, destituiţi după ce au refuzat trucarea unui contract...

Managerii privaţi ai CFR, destituiţi după ce au refuzat trucarea unui contract cu fonduri UE?

Echipa de manageri privaţi de la CFR SA, Isar-Sophocleous, a fost destituită de Relu Fenechiu după ce s-a opus trucării unui contract de 300 milioane de euro.

Contractul de mo­dernizare a căii ferate Vinţu de Jos-Simeria semnat acum o lună de către Ministerul Transporturilor cu firmele FCC şi Alpine, chiar dacă era stabilit clar de către Curtea de Apel Bucureşti că oferta acestora era neaccep­tabilă, devine o bombă pentru Ministerul Transporturilor (MT), date fiind mărturisirile recente făcute pe blogul său de către Lucian Isar, la acel moment preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR SA.

În postarea sa „CFR, Planul de Administrare şi Vinţu-Simeria“, Lucian Isar povesteşte presiunile făcute de oamenii ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, asupra directorului general al CFR SA, Dimitris Sophocleous, şi preşedintelui CA, funcţie pe care Isar o ocupa la acel moment, pentru atribuirea contractului în valoare de 300 milioane de euro firmelor FCC şi Alpine. Panoplia metodelor folosite de oamenii ministrului Transporturilor pentru atribuirea bănosului contract firmelor FCC şi Alpine cuprinde ascunderea unor documente esenţiale legate de licitaţia în cauază, ignorarea semnalelor referitoare la neregulile din oferta FCC Alpine, încercarea ministerului de a le confisca managerilor privaţi atribuţia semnării contractului şi, în final, destituirea lor sub pretextul că planul lor de administrare este necorespunzător. Cazul a fost reclamat de către managerii privaţi la Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) şi la Curtea de Conturi.

Sophocleous refuză semnarea contractului ca primarul

Primul pas în „aranjarea“ contractului bănos de 300 de mi­lioane de euro, bani veniţi de la Uniunea Europeană, a fost făcut de directorul general adjunct al CFR SA pentru fonduri europene. Lucian Isar nu îi pomeneşte numele, dar cel mai probabil e vorba de Florin Trandafirescu, fost consilier PNL la Iaşi, adus de Fenechiu la CFR SA. Potrivit lui Isar, „directorul general adjunct responsabil (…) a intrat peste directorul general şi preşedintele CA cerând urgent o semnătură. (…) Nu mică a fost surpriza CEO-ului (Sophocleous – n.red.) când a văzut că semnătura urgentă trebuia dată pe 300 milioane euro fonduri europene“, spune Lucian Isar.

În faţa unei astfel de solicitări, Dimitris Sophocleous a cerut timp de analiză. Dorind să se asigure că semnarea contractului e legală, Dimitris Sophocleous a trimis o solicitare către Corpul de Control al ministrului Relu Fenechiu pentru verificarea contractului. „Cererea (…) s-a soldat cu un răspuns de genul: Semnaţi, că se pierd fondurile europene şi veţi fi traşi la răspundere şi, în plus, nu există indicii şi suspiciuni pentru a justifica un control“, spune el. Este relevant faptul că, în contextul în care managerilor privaţi li se spunea că nu există indicii şi suspiciuni care să justifice controlul, exista la acel moment o decizie a Curţii de Apel Bucureşti care arăta că oferta firmelor FCC şi Alpine e neconformă. Mana­gerii privaţi nu ştiau de decizie, căci s-a avut grijă ca aceasta să fie ascunsă de ei. „La sfârsitul săptămânii, după exercitarea tuturor diligenţelor manageriale, sesizări la DLAF şi Curtea de Conturi, a apărut din instituţie şi o copie după o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel. Documentul era în CFR de cel puţin o lună“, îşi aminteşte Lucian Isar. După ce au aflat decizia judecătorilor, managerii privaţi au cerut încă o dată un control de la MT, ataşând şi decizia instanţei drept dovada ilegalităţilor. „A doua cerere (…) avea ataşată o copie după decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti ca si dovada a unui indiciu ce justifica un control. Cererea nu a mai primit răspuns“, spune fostul preşedinte CA al CFR.

Adică instituţia condusă de Relu Fenechiu şi-a băgat capul în nisip preferând să nu vadă nere­gulile. Lucian Isar concretizează: „semnatură în grabă era cerută în favoarea consorţiului Y (FCC-Alpine – n.red.) dar cu ignorarea menţionării unei informaţii cruciale şi anume o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel în favoarea consorţiului X (Swietelsky – n.red.)“.

Fenechiu îi ia lui Sophocleous fondurile UE

„Presiunile au continuat pe parcursul întregii perioade. CEO-ul privat nu şi-a pus semnatura“, spune Isar. Observând refuzul managerilor privaţi de a semna dubiosul contract, MT a încercat să treacă fondurile europene, din care urma să se finanţeze contractul, în ograda sa. „CEO-ul a refuzat să o facă fără aprobarea CA şi fără o delimitare totală a atribuţiilor şi responsabilităţilor între CFR şi minister“, continuă el. Drept represalii, Corpul de Control al MT, acelaşi care n-a fost în stare în două rânduri să verifice un contract de 300 de milioane de euro, a fost trimis să controleze activitatea ma­nagerilor privaţi pe cele trei luni de când fuseseră numiţi.

Mai mult, exact în ziua în care o instituţie a statului a venit în control la MT şi a cerut documentele licitaţiei (probabil una dintre instituţiile sesizate de managerii privaţi, al cărei nume nu e menţionat de Lucian Isar), reprezentanţii MT s-au întrunit în mod excepţional şi, drept represalii pentru că managerii privaţi au îndrăznit să trimită contractul la instituţiile de control ale statului, au respins planul de management al Consiliului de Administraţie, cu consecinţa suspendării acestuia.

Imediat după aceea, MT a numit o nouă conducere la CFR (George Micu, director general), care a semnat fără multe mustrări de conştiinţă contractul cu FCC-Alpine. În pofida sforţărilor MT de a scoate câştigătoare firmele FCC şi Alpine, contractul va fi cel mai probabil reziliat în urma deciziilor repetate ale Justiţiei conform cărora oferta FCC-Alpine este inacceptabilă.

Citeşte mai multe despre contractul în cauză aici.

Atât MT, contactat prin e-mail joi, cât şi ministrul Relu Fenechiu, contactat telefonic ieri, au refuzat orice răspunsuri privind acuzele fostului preşedinte CA al CFR.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Nuri Sahin, OUT de la Dortmund după eșecul din Champions League! Cine i-ar putea lua locul

Borussia Dortmund a pierdut marți seară, în deplasare, meciul cu Bologna, scor 2-1, în etapa a șaptea a fazei ligii din Champions League. În...

Samsung a lansat noul Galaxy S25 Ultra

Samsung a lansat noul Galaxy S25 Ultra, care aduce îmbunătățiri semnificative față de predecesorul său, Galaxy S24 Ultra. Cu un design mai rafinat, o...

Ce șanse are FCSB să se califice direct în optimile Europa League?

FCSB și-a asigurat calificarea în play-off-ul pentru optimile Europa League, dar mai are două meciuri de disputat și speră să obțină și avansarea directă...
Ultima oră
Pe aceeași temă