23.6 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMamaia, fฤƒrฤƒ treceri de pietoni

Mamaia, fฤƒrฤƒ treceri de pietoni

Anul viitor, turiลŸtii care vor veni în Mamaia nu vor mai gฤƒsi nicio trecere de pietoni. Pentru a traversa bulevardul care taie în douฤƒ staลฃiuni va trebui sฤƒ foloseascฤƒ una dintre cele trei pasarele care vor fi construite pânฤƒ atunci. Lucrฤƒrile au fost inauguate vineri. Este vorba despre trei pasarele pietonale, din metal, în formฤƒ de iaht, nฤƒvod ลŸi val, care vor costa 10,5 milioane de lei ลŸi care ar putea fi inaugurate la 1 decembrie. ”Pasarelele în sine vor fi niลŸte obiecte de artฤƒ. Vor fi desfiinลฃate trecerile de pietoni, vor fi utilizate numai aceste pasarele, se va fluidiza foarte mult traficul, însฤƒ ele în sine, aลŸa cum le vedeลฃi în fotografii, vor fi niลŸte lucruri excepลฃionale. Sunt convins cฤƒ mare parte din turiลŸti, aลŸa cum la ora actualฤƒ merg pe pasarela din mare sฤƒ se fotografieze, vor face fotografii pe aceste spectaculoase pasarele pietonale”, a spus Radu Mazฤƒre, la inaugurarea lucrฤƒrilor.

Pasarela „Iaht” va fi amplasatฤƒ la trecerea de pietoni de la intrarea în Mamaia dinspre satul de vacanลฃฤƒ. Aceasta prezintฤƒ în mod stilizat prora ลŸi catargul unui iaht, iar porลฃiunea pietonalฤƒ va fi placatฤƒ cu lemn pentru a sugera puntea iahtului. Existenลฃa unei zone verzi pe mijlocul bulevardului Mamaia în amplasamentul propus permite poziลฃionarea pe aceasta a unui stâlp de susลฃinere pentru vârful prorei ลŸi al catargului. Pasarela are o forma curbatฤƒ pentru a sugera cât mai realist prora unui iaht. Porลฃiunea pietonalฤƒ a pasarelei va fi placatฤƒ cu lemn pentru a sugera astfel puntea iahtului. Accesul dinspre satul de vacanลฃฤƒ se va face pe scฤƒri, perpendicular pe bulevardul Mamaia, scฤƒri ce vor fi amplasate pe mijlocul aleii principale de acces în satul de vacanลฃฤƒ. Aceastฤƒ pasarelฤƒ se va afla în imediata vecinฤƒtate a punctului de plecare a telegondolei ลŸi lângฤƒ Aqua Magic.

Cea de-a doua pasarelฤƒ, intitutalฤƒ „Nฤƒvod ลŸi pescฤƒruลŸ”, va fi în zona Cazino, punctul central al staลฃiunii. Întregul ansamblu va fi atent lucrat din punctul de vedere al designului, cu cele mai noi tendinลฃe, de avangardism. Accesul pe aceastฤƒ pasarelฤƒ se va face pe o rampฤƒ circularฤƒ, în formฤƒ de melc sau de ลŸarpe, de urcare/coborâre fฤƒrฤƒ trepte, putând fi astfel folositฤƒ ลŸi de persoanele cu dizabilitฤƒลฃi motorii. Accesul dinspre Cazino se va face pe o rampฤƒ înclinatฤƒ în formฤƒ de melc, iar accesul pe pasarelฤƒ, dinspre lacul Sutghiol, se va face tot pe o rampฤƒ înclinatฤƒ, care va pleca în curbฤƒ de pe pasarelฤƒ, în lungul bulevardului Mamaia, spre Nฤƒvodari. La jumฤƒtatea ei, rampa va fi întoarsฤƒ cu 180 grade ลŸi va continua pânฤƒ la nivelul trotuarului.

Cea de-a treia pasarelฤƒ va fi în apropierea Hotelului Rex ลŸi poartฤƒ numele „Val retro”. Pasarela va avea un design retro de sfârลŸit de secol XIX, realizat din fier forjat, ce reprezintฤƒ creasta unui val înspumat. Aceastฤƒ pasarelฤƒ este dedicatฤƒ amplasamentului din faลฃa hotelului Rex, ce are o vechime considerabilฤƒ. Accesul se va face pe scฤƒri paralele cu bulevardul Mamaia. Astfel, scara din faลฃa hotelului Rex va coborî spre Nฤƒvodari, iar cea dinspre lacul Siutghiol va coborî spre Constanลฃa”. Mazฤƒre a susลฃinut cฤƒ lucrฤƒrile la cele trei pasarele vor fi încheiate la sfârลŸitul lunii noiembrie, reprezentanลฃii Primฤƒriei dorind ca inaugurarea lor sฤƒ aibฤƒ loc în 1 decembrie.

„Mamaia va fi foarte spectaculoasฤƒ”

Lucrฤƒrile sunt realizate cu fonduri europene, valoarea totalฤƒ a proiectului este de 10,5 milioane de lei, contribuลฃia Uniunii Europene fiind de aproape 7 milioane de lei. Radu Mazฤƒre crede cฤƒ „Mamaia va fi foarte spectaculoasฤƒ” în urmฤƒtorul sezon estival, atât datoritฤƒ realizฤƒrii pasarelelor, dar ลŸi dupฤƒ reabilitarea falezei ลŸi a piaลฃetelor din staลฃiune, lucrฤƒrile pentru modernizarea acestora urmând sฤƒ înceapฤƒ în câteva sฤƒptฤƒmâni.

Poliลฃia, de veghe

Cum trecerile de pietoni vor fi desfiinลฃate, turiลŸtii nu vor avea altฤƒ posibilitate pentru traverarea bulevardului decât folosirea acestor pasarele. Viceprimarul Decebal Fฤƒgฤƒdฤƒu a declarat cฤƒ, pentru început, pentru a explica acest lucru, dar ลŸi pentru a-i împiedica pe cei care vor sฤƒ traverseze printre maลŸini, reprezentanลฃii poliลฃiei locale vor supraveghea zona.

 

Cele mai citite

VIDEO A nฤƒscut pe peronul Gฤƒrii de Nord din TimiลŸoara

O femeie a nฤƒscut pe peronul Gฤƒrii de Nord din TimiลŸoara, dupฤƒ ce aceasta intrase รฎn travaliu. Femeia venise cu un tren dinspre Arad, potrivit...

Sectorul financiar romรขnesc atrage peste 1,7 miliarde de euro รฎn investiศ›ii strฤƒine directe, dar รฎnregistreazฤƒ scฤƒderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din Romรขnia a beneficiat รฎn 2023 de un flux net de investiศ›ii strฤƒine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, รฎn...

Investiศ›ie de peste 800 de milioane de lei รฎn modernizarea reศ›elelor de gaze

Guvernul a aprobat finanศ›area a 18 proiecte รฎn domeniul energiei ศ™i extinderea programului Creditul Fermierului Premierul a anunลฃat, รฎn cadrul ลŸedinลฃei de Guvern, cฤƒ vor...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ