12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMali: Preşedintele a nominalizat un nou premier, în urma demisiei Guvernului

Mali: Preşedintele a nominalizat un nou premier, în urma demisiei Guvernului

Premierul malian Oumar Tatam Ly numit în funcţie în urmă cu şapte luni pentru reconcilierea unei ţări devastate de un an şi jumătate de o criză politico-militară, a demisionat invocând divergenţe cu preşedintele Ibrahim Boubacar Keïta, relatează AFP, citată de Mediafax.

El a fost înlocuit cu ministrul Urbanismului şi politicii urbane Moussa Mara, care a demarat consultări, duminică, în vederea formării unui nou guvern până la sfârşitul săptămânii viitoare.

În scrisoarea de demisie, după care AFP a obţinut o copie, Ly afirmă că "disfuncţionalităţi" şi "insuficienţe (…) în funcţionarea Guvernului (…) îi reduc puternic capacitatea de a aborda provocări". El subliniază că nu a putut să-l convingă pe preşedintele Keïta să schimbe direcţia în guvernanţa ţării.

Demisia lui Ly şi înlocuirea sa cu Mara au fost anunţate în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un comunicat oficial citit pe postul naţional de televiziune.

În comunicat nu se precizau motovele demisiei Guvernului, după şapte luni de la nominalizarea lui Ly, în septembrie, la o zi după învestirea preşedintelui Keïta.

Un bancher, Ly, în vârstă de 50 de ani, un fost consilier special al guvernatorului Băncii centrale a Statelor Africii de Vest (BCEAO), a fost unul dintre artizanii programului economic al preşedintelui Keïta.

Moussa Mara a fost eliminat din cursă după primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 2013, câştigate de Keïta. Un contabil, primar al unei comune din Bamako, el a obţinut 1,5% din voturi.

Alegerea lui Keïta, în august 2013, a avut loc după aproape doi ani de tulburări în Mali, în urma unei crize care a izbucnit în 2012 în nordul ţării, printr-o ofensivă a rebelilor tuaregi.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă