10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMali: Preşedintele a nominalizat un nou premier, în urma demisiei Guvernului

Mali: Preşedintele a nominalizat un nou premier, în urma demisiei Guvernului

Premierul malian Oumar Tatam Ly numit în funcţie în urmă cu şapte luni pentru reconcilierea unei ţări devastate de un an şi jumătate de o criză politico-militară, a demisionat invocând divergenţe cu preşedintele Ibrahim Boubacar Keïta, relatează AFP, citată de Mediafax.

El a fost înlocuit cu ministrul Urbanismului şi politicii urbane Moussa Mara, care a demarat consultări, duminică, în vederea formării unui nou guvern până la sfârşitul săptămânii viitoare.

În scrisoarea de demisie, după care AFP a obţinut o copie, Ly afirmă că "disfuncţionalităţi" şi "insuficienţe (…) în funcţionarea Guvernului (…) îi reduc puternic capacitatea de a aborda provocări". El subliniază că nu a putut să-l convingă pe preşedintele Keïta să schimbe direcţia în guvernanţa ţării.

Demisia lui Ly şi înlocuirea sa cu Mara au fost anunţate în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un comunicat oficial citit pe postul naţional de televiziune.

În comunicat nu se precizau motovele demisiei Guvernului, după şapte luni de la nominalizarea lui Ly, în septembrie, la o zi după învestirea preşedintelui Keïta.

Un bancher, Ly, în vârstă de 50 de ani, un fost consilier special al guvernatorului Băncii centrale a Statelor Africii de Vest (BCEAO), a fost unul dintre artizanii programului economic al preşedintelui Keïta.

Moussa Mara a fost eliminat din cursă după primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 2013, câştigate de Keïta. Un contabil, primar al unei comune din Bamako, el a obţinut 1,5% din voturi.

Alegerea lui Keïta, în august 2013, a avut loc după aproape doi ani de tulburări în Mali, în urma unei crize care a izbucnit în 2012 în nordul ţării, printr-o ofensivă a rebelilor tuaregi.

Cele mai citite

România și-a aflat adversarele de la Campionatul European de handbal feminin. Cum arată grupa tricolorelor

Naționala de handbal feminin a României a fost repartizată în Grupa B, alături de echipele Muntenegrului, Cehiei şi Serbiei, la Campionatul European care va...

David Popovici, două medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot

David Popovici a câştigat a câștigat aurul în proba de 200 m liber de la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...
Ultima oră
Pe aceeași temă