21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMajorari doar pentru 58,1% dintre pensionari

Majorari doar pentru 58,1% dintre pensionari

Cele 104.160 de dosare de pensii stabilite in intervalul 1991-1996 au fost finalizate, astfel ca in septembrie, cand s-a stabilit incheierea celei de-a treia etape a recalcularii pensiilor, o parte dintre beneficiari vor primi si majorari ale cuantumului. Mihaela Kanovits, director executiv al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, a declarat ca din totalul de 104.260 de dosare s-au inregistrat cresteri ale cuantumurilor pensiilor la un numar de 60.634 de beneficiari, ceea ce reprezinta 58,1%.
Majorarile de pensii rezultate au urmatoarea distributie: cu sume mai mici de 30 de lei noi – 17.361 de beneficiari, intre 30 si 100 de lei – 25.482 de beneficiari, peste 100 de lei – 17.791 de beneficiari. Directoarea Kanovits a precizat ca in aceste zile se fac ultimele verificari, astfel incat mai pot aparea mici modificari. Aceasta a mai spus ca pensionarii bucuresteni trebuie sa stie ca procesul de recalculare a pensiilor nu este unul de majorare a cuantumului. „In urma acestei recalculari nu in toate dosarele se va inregistra o crestere a punctajului mediu anual, ceea ce inseamna ca nu toate pensiile vor cunoaste o crestere a cuantumului. Masurile de recorelare si majorare luate pe parcursul timpului au eliminat in buna masura decorelarile induse in sistem prin schimbarea metodologiei de calcul al pensiilor”, a afirmat Kanovici. Indiferent de rezultatul recalcularii, nici o pensie nu va fi diminuata. Directorul executiv a mentionat ca drepturile de pensie nu pot fi comparate decat in situatia in care elementele pe baza carora acestea au fost determinate ar fi identice. Este vorba de anul nasterii, anul deschiderii drepturilor de pensie, vechimea in munca, anii care au facut parte din baza de calcul, perioada de contributie la pensia suplimentara, veniturile salariale utilizate la calculul pensiei, faptul ca respectivul venea din somaj la data stabilirii drepturilor s.a.m.d.

Trei sferturi din pensionarii bucuresteni intra in procesul de recalculare

In evidenta Casei de Pensii Bucuresti sunt 508.442 de pensionari, din care cu limita de varsta si stagiu complet de cotizare 309.611 varstnici.
De la inceputul acestui an functionarii CPMB au fost supusi unui volum nemaiintalnit de munca, numarul dosarelor ce intra in cele patru etape de recalculare fiind de 404.000. „Insumand rezultatele primelor doua etape de recalculare a pensiilor, care, asa cum se stie, au fost incheiate in lunile februarie, respectiv iunie si puse in plata in martie si iulie 2005, rezulta ca din totalul celor 404.000 de dosare ale caror drepturi au fost stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001 au fost recalculate deja 291.219, adica aproximativ 72%. Acest nivel ne da certitudinea ca procesul va fi incheiat la termenul stabilit prin OUG 4/2005, adica la 31 decembrie a.c.”, a precizat directorul executiv.
Cei pensionati inainte de 1 aprilie 2001 care detin documente originale cu privire la perioade neinscrise in carnetele de munca sau in care se precizeaza nivelul salariilor de baza si al sporurilor cu caracter permanent neinscrise in carnetele de munca le pot depune la Casa de Pensii Bucuresti intr-o perioada de pana la trei ani de la data finalizarii etapei de recalculare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă