3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialMajorarea pretului la gigacalorie, suportata de municipalitate

Majorarea pretului la gigacalorie, suportata de municipalitate

Desi nu a primit inca o comunicare oficiala privind majorarea pretului gigacaloriei in Bucuresti, conducerea Primariei Capitalei promite ca din bugetul local ar putea sa se acopere diferenta de pret in plus, astfel incat bucurestenii sa nu fie afectati in aceasta iarna de cresterea anuntata.

In urma negocierilor avute cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, ELCEN a primit aprobarea de a majora de la 1 ianuarie 2010 pretul gigacaloriei livrate in Bucuresti cu 8,3%, de la 134,93 lei la 146,13 lei/gigacalorie, plus 19% TVA. Inainte de majorare, gigacaloria pleca de la ELCEN cu 160,57 lei, RADET mai adauga pentru furnizare 115,86 lei, astfel ca in final pretul gigacaloriei era de 276,43 lei, inclusiv TVA. Populatia nu achita insa integral acest pret, gigacaloria fiind subventionata de la bugetul de stat si local. Concret, populatia plateste 119 lei/gigacalorie, diferenta pana la pretul total fiind subventionata de bugetul de stat, mai exact de Ministerul Administratiei si Internelor, in valoare de 75,57 lei, si Primaria Capitalei, in valoare de 81,86 lei. Dupa majorarea de 8,3%, populatia va plati tot 119 lei/gigacalorie, subventia acordata de MAI ajungand la 76,83 lei, respectiv 120,67 lei din partea Primariei Capitalei. Cu toata majorarea aprobata de ANRE, care ar acoperi costurile curente pentru producerea energiei termice, conducerea ELCEN spune ca ramane insa in urma cu pierderi de peste 550 milioane de lei, dintre care 405 milioane catre Romgaz si restul in dobanzi si penalitati la unele credite.

"Urma sa se poarte o discutie si la Guvern pe acest subiect, dar s-a grabit cineva sa iasa in fata si sa anunte noile preturi. Speram ca din bugetul de stat sa se suporte 4-5% din majorarea anuntata, dar cred ca noi vom suporta cea mai mare parte a majorarii. In proportie de 95% cred ca din bugetul local vom ajunge sa sustinem in totalitate aceasta crestere a pretului gigacaloriei. De fapt, statul are datorii la acoperirea subventiei pe gigacalorie si, pentru a nu se prabusi RADET-ul, am achitat noi din bugetul local si sumele restante. Pe de alta parte, avem o nemultumire pentru ca subventia este otova. Ar trebui ca legislatia sa se schimbe, si sunt sigur ca in urmatoarele luni se va intampla acest lucru, iar subventia sa fie acordata diferentiat, chiar catre populatia care are nevoie. Este anormal ca acum sa beneficieze de aceeasi subventie si bucurestenii care locuiesc in anumite blocuri cu pretentii si au venituri frumoase, si cei care au venituri foarte mici", ne-a declarat Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei.

Imediat ce municipalitatea va primi comunicarea oficiala privind noul pret al gigacaloriei, conducerea Primariei Capitalei va analiza, impreuna cu RADET, situatia si va inainta Consiliului General al Municipiului Bucuresti un proiect de hotarare privind majorarea subventiei acordate in prezent pentru plata incalzirii furnizate populatiei prin sistemul centralizat de termoficare a Bucurestiului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă