Astăzi, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei își sărbătorește ziua de naștere în familie, având ca de obicei o frumoasă aniversare, și mulțumește tuturor celor care i-au adresat urări cu această ocazie!
La rândul său, Custodele Coroanei urează tuturor o primăvară cu pace sufletească, speranță și zile senine!, transmite jurnalul oficial al Familiei Regale a României.
Majestatea Sa este unul dintre românii care ajută mereu pe cei aflați în suferință, de cele mai multe ori într-o manieră foarte discretă și fără a-și aroga merite cum fac majoritatea politicienilor.
Cei născuți pe 26 martie au inocența, spontaneitatea şi candoarea unui copil.
Totodată nativii acestei zile caută de obicei o soluţie cât mai simplă la orice chestiune umană urmărind lucrurile retrospeciv până la sursa care le-a generat. Fără echivoc că aceste lucruri o caracterizează și pe Majestatea Sa, Margareta a României.
Ultimele evenimente de la granițele României sunt dovada clară în acest sens.
Vineri, 25 martie 2022, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu s-au aflat aflat alături de voluntarii Crucii Roșii Române, personalul Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, translatorii, militarii de la Poliția de Frontieră și Pompieri, precum și de reprezentanții autorităților, la Vama Sculeni și în municipiul Iași.
Alu luat parte la vizită dl Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române, dl Pablo Zapata, reprezentant al Agenției ONU pentru Refugiați, și dl Mugurel Mărgărit, directorul executiv al Fundației Regale Margareta a României.
La sosirea în municipiul Iași, Majestatea Sa a vizitat grupul de voluntari ai Crucii Roșii care lucrează în Aeroportul din Iași, unde ajung refugiați ucraineni care doresc să părăsească România pe calea aerului.
Vizita a continuat la corturile Crucii Roșii Române, organizate lângă Vama Sculeni. Apoi, Custodele Coroanei și Principele Radu au mers la comandamentul de operațiuni, situat în birourile Vămii Sculeni, și au luat cunoștință despre activitatea și structura bazei, de la reprezentantul IGSU, de la prefectul județului Iași, dl Bogdan Cojocaru, și de la dl Aurel Axinte, vicepreședinte al Crucii Roșii Române. A avut loc un dialog între cei prezenți, pe teme legate de urgențele Crucii Roșii, filiala Iași, despre fluxul de refugiați ucraineni de Vama Sculeni și de la Vama Ungheni și, mai ales, despre felul în care efectele gravei crize umanitare vor fi tratate pe termen mediu și lung.
Ca și la celelalte vizite din vămile țării, Majestatea Sa a mulțumit tuturor celor de la Vama Isaccea pentru curajul și devotamentul cu care își servesc semenii și societatea, arătând că aportul lor la întrajutorarea refugiaților reprezintă un puternic exemplu pentru societatea românească și pentru Uniunea Europeană.
La încheierea vizitei în Iași, Majestatea Sa și Principele Radu au vizitat un centru pentru refugiații ucraineni, pus la dispoziție de Universitatea de Medicină din Iași, într-unul din căminele studențești din cartierul Copou. Aici Majestatea Sa a stat de vorbă cu familii de refugiați.
Custodele Coroanei a transmis decizia Casei Regale de a contribui la rezolvarea tragicelor consecințe ale agresiunii militare asupra Ucrainei. Actualmente, Majestatea Sa colaborează cu instituțiile Statului, cu organizații naționale și internaționale, cu companii care au calitatea de Furnizor Regal și cu fundații și asociații cu Înalt Patronaj regal. Parteneriatele acestea au în vedere o acțiune pe termen mai lung, deoarece criza umanitară ucraineană se va accentua în viitorul apropiat și va necesita un efort de lungă durată.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române este șeful Familiei Regale a României și suveranul Casei de România, începând cu ziua de 5 decembrie 2017, când a succedat tatălui său, Regele Mihai I. Titlul său dinastic este “Majestatea Sa Regina Margareta”, dar Majestatea Sa a decis ca pentru moment să continue să poarte titlul de “Custode al Coroanei” în împrejurările oficiale.
Actualul șef al Familiei Regale s-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Majestatea Sa Margareta este prima fiica a Regelui Mihai I şi a Reginei Ana ai României. A fost oficial desemnată Principesă Moștenitoare în anul 1997 și numită Custodele Coroanei române în anul 2007.
Majestatea Sa este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.
Margareta, Custodele Coroanei a fost angajată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi ale Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).
În august 1989, când devenea evident că ceva avea să se schimbe în sfarşit în Europa de Est, Majestatea Sa părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.
Majestatea Sa Margareta a României a ajuns la o frumoasă aniversare, dar este și în al 32-lea an de activitate în România
Sosește în țară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.
Custodele Coroanei a însoţit pe Regele Mihai I în turneele susţinute în 1997-2007 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.
Majestatea Sa Margareta şi ASR Principele Radu s-au căsătorit la 21 septembrie 1996. Din mai 2001, cuplul regal locuiește la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române este Suveranul Ordinelor și Decorațiilor Regale române și a primit Colanul (2017) și Marea Cruce al Ordinului Carol I (1996), Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2011), Marea Cruce a Ordinului de Malta (2003), titlul de Cavaler al “Legiunii de Onoare” a Republicii Franceze (2009) şi Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei (2012).
Majestatea Sa este membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, Doctor Honoris Causa al Geneva School of Diplomacy, al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara, al Academiei de Studii Economice din Chișinău și al Universității din Pitești.
Majestatea Sa Margareta este președinta Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al Fundației Regale Margareta a României, al Fundației Atletismului Românesc (președinte de onoare), al Asociaţiei Casa Majestății Sale și al Fundației Colecția Familiei Regale a României.
Majestatea Sa a acordat Înaltul Patronaj Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Federației Române de Rugby, Federației Române de Oină, Consiliului Național al Elevilor, Batalionului Logistic din Brigada 17 Mecanizată a Republicii Polonia, organizației “Duke of Edinburgh International Award Romania”, Societăţii Enescu din Londra, Festivalului Transilvania Fest, Festivalului Internaţional de Film NEXT, Festivalului Sighişoara Medievală, Concursului profesional studenţesc „Agronomiada”, Fundaţiei Culturale Roşia Montană, „Festivalului de Teatru pentru Copii şi Adolescenți Mark Twain”, Iniţiativei Naţionale „Plantăm Fapte Bune în România”, „Christmas Lectures’’ de la Ateneul Român, Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova’’, Transylvania College din Cluj, Concursurilor Școlare „Cangurul”, Galei anuale „Oamenii Timpului”, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Federației Română de Ciclism, Muzeului Național al Țăranului Român și Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Majestatea Sa este cetățean de onoare al județului Cluj, al municipiului Iași, Oraș Regal, și al orașului Soultzmatt (Alsacia, Franța).
Din iunie 2005, în Bucureşti funcționează Şcoala Gimnazială Margareta a României.
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu oferă opt burse regale: Bursa Regele Carol I și Bursa Regina Elisabeta (anual, pentru doi studenți ai Academiei de Studii Economice din București), Bursa Regele Ferdinand I și Bursa Regina Maria (anual, pentru doi studenți ai Universității din Chișinău), Bursa Regele Mihai I și Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București) și Bursa Regele Mihai I și Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenți ai Universității Agricole de Stat din Chișinău), conform siteului casamajestatiisale.ro.
La mulți ani, Majestatea Voastră !
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!