19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMaior: Acuzele de frauda a alegerilor, retorica pur politica, SRI nu a...

Maior: Acuzele de frauda a alegerilor, retorica pur politica, SRI nu a detectat niciun plan

Directorul SRI, George Maior, a declarat, duminica seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca discursurile despre fraudarea alegerilor reprezinta o retorica pur politica, Serviciul nedetectand niciun plan in acest sens, transmite Mediafax.

Maior a subliniat ca SRI are o competenta fundamentala in apararea Constitutiei, iar daca ar exista o planificare a unui asemenea demers de fraudare a alegerilor nu ar exista nicio posibilitate ca Serviciul sa nu il detecteze.

"Consider ca este un discurs pur politic", a adaugat el.

Directorul SRI a mentionat ca, in ceea ce priveste eventualele chestiuni individuale legate de logistica votului, Ministerul Administratiei si Internelor le poate identifica si procesa penal.

"SRI nu a detectat un eventual plan de fraudare. Este treaba politicienilor sa aduca in discutie asemenea posibilitati, dar din punct de vedere al Serviciului, care are ca misiune fundamentala apararea Constitutiei, acest lucru nu a fost detectat. Este absolut imposibil ca sa nu captam acest lucru, daca ar fi existat asemenea planuri", a afirmat Maior.

In 25 septembrie, ministrul de Interne de la acea vreme, Dan Nica (PSD), a declarat, la Craiova, ca detine informatii conform carora nu mai exista niciun autocar liber de inchiriat in 22 noiembrie si 6 decembrie, apreciind ca romanii se pregatesc fie pentru turism la manastiri, fie "cineva s-a hotarat sa organizeze turism electoral".

In urma acestor afirmatii, ministrul Nica a fost convocat, a doua zi dimineata, la Guvern, pentru a da explicatii.

In 28 septembrie, premierul Emil Boc anunta ca a informat coalitia despre intentia de revocare a ministrului de Interne, Dan Nica, reprosandu-i acestuia carentele sistemului de ordine publica si, la modul concret, declaratia facuta de titularul portofoliului de la Interne referitoare la pregatirea unor fraude pentru alegerile prezidentiale, prin metoda turismului electoral.

In 1 octombrie, presedintele Traian Basescu semna decretul de revocare din functia de ministru al Administratiei si Internelor a lui Dan Nica, desi PSD ii ceruse sa nu faca acest lucru si anuntase ca il sustine in continuare pe Nica. In cursul aceleiasi zile, toti ministrii social-democrati demisionau din Guvern, ceea ce a declansat actuala criza politica.

In ceea ce priveste acuzatiile privind eventuala frauda electorala la alegerile prezidentiale din acest an, atat seful statului, cat si PDL si premierul Emil Boc au respins aceasta ipoteza. Insa, acuzatiile de pregatire a unei fraude electorale au continuat.

In 5 octombrie, prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la finalul BPC, ca liberalii initiaza un Protocol anti-fraude electorale, care sa fie semnat de celelalte formatiuni politice, candidatii indepdendenti si ONG-uri, documentul neadresandu-se actualului presedinte Traian Basescu si PDL.

In 8 octombrie, PRM a acuzat Guvernul Boc ca a pregatit fraudarea alegerilor prezidentiale prin intermediul "turismului electoral" si al sectiilor de votare speciale amplasate in mediul rural, in comune conduse de primari PDL.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, intr-un interviu difuzat in 10 octombrie de TVR, ca "disperarea" lui Traian Basescu il va impinge pe acesta la un demers de fraudare masiva a alegerilor din Romania.

Tot Mircea Geoana a declarat, in 11 octombrie, la Bistrita, ca PDL a instalat in administratia locala si centrala "o clica de oameni al caror scop este sa fure bani pentru campanie si sa fraudeze alegerile prezidentiale".

Presedintele Basescu a declarat, in 15 octombrie, la B1Tv, ca alegerile prezidentiale vor fi supravegheate de OSCE si ca, sub Cabinetul Croitoru, scrutinul nu va fi fraudat, "in niciun caz cu Ministerul de Interne", mentionand ca Mircea Geoana o sa piarda alegerile pentru ca-i este frica sa nu fie furate. El a adaugat ca niciodata Ministerul de Interne nu a fost suspectat ca ar fi parte din fraudarea alegerilor. "Nu spun ca nu sunt oameni care voteaza dublu. Se mai gasesc mici aventurieri, mici talibani", a conchis seful statului.

PRM a cerut, in 19 octombrie, dublarea pedepselor in cazul fraudarii alegerilor prezidentiale si interzicerea accesului alegatorilor in sectiile de votare cu telefoane mobile.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat, in 30 octombrie, ca Guvernul directioneaza "discretionar" resursele bugetare catre primariile PDL si a apreciat ca se incearca astfel fraudarea alegerilor prin dirijarea fondurilor exclusiv catre "clanul Basescu si camarila PDL". In aceeasi zi, senatorul PSD Titus Corlatean a cerut Guvernului sa implementeze pentru aceste alegeri prezidentiale sistemul antifrauda electorala propus de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), ca o dovada a transparentei de a avea alegeri corecte.

Candidatul independent la Presedintie Sorin Oprescu a afirmat, in 31 octombrie, la Craiova, ca in "laboratoarele" partidelor se pregatesc oameni care sa fraudeze alegerile si ca Traian Basescu doreste sa mentina PDL la putere pentru a nu exista "rateuri" la vot.

Presedintele Traian Basescu a primit, in 5 noiembrie, la Cotroceni, o delegatie a OSCE, cerandu-i sefului acesteia, Vadim Zhdanovich, sa acorde atentie subiectului legat de suplimentarea sectiilor de vot din strainatate, in conditiile in care unele partide sustin ca se pregateste astfel o frauda electorala.

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat, in 6 noiembrie, ca partidul sau va vota in Parlament impotriva "incropelii" de Guvern a lui Liviu Negoita si ca liberalii nu mai au cu cine discuta, desemnarea lui Negoita fiind "cantecul de lebada" al presedintelui Traian Basescu. "Decizia de astazi a lui Traian Basescu ne face sa intelegem foarte clar in acest moment ca Traian Basescu, impreuna cu camarila protocalie, premediteaza fraudarea alegerilor din Romania", a spus Ludovic Orban, in declaratia de presa sustinuta dupa anuntul presedintelui privind desemnarea lui Liviu Negoita pentru functia de premier.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă