7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMaine - primul tur al alegerilor prezidentiale in Franta

Maine – primul tur al alegerilor prezidentiale in Franta

La mai putin de 24 de ore inainta primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta, candidatul conservator, Nicolas Sarkozy, si adversara sa socialista, Segolene Royal, sunt angajati intr-o cursa stransa, desi surprizele nu lipsesc. Suspansul a crescut semnificativ dupa ce un sondaj de opinie l-a plasat pe liderul extremei drepte, Jean-Marie Le Pen, pe locul al treilea, inaintea candidatului centrist, Francois Bayrou. Candidatul Frontului National este creditat, potrivit acestui sondaj, cu 16,5% din voturi, depasindu-l cu jumatate de procent pe Bayrou.

 

Nu este pentru prima data cand Le Pen creeaza un adevarat seism politic. In alegerile din 2002, el ajuns in al doilea tur de scrutin, ceea ce a provocat mobilizarea alegatorilor moderati pentru realegerea lui Jacques Chirac.

 

Sarkozy, cu 26,5 % din intentiile de vot, o devanseaza pe Segolene Royal doar cu un procent. Sondajul anunta o confruntare dura intre Sarkozy si Royal in al doilea tur de scrutin, cei doi fiind creditati cu sanse egale de castig.

 

Alte sondaje indica un usor avans al lui Sarkozy, intre 3 si 7%, fata de Royal, si il plaseaza pe Le Pen pe locul patru, in urma centristului Bayrou.

 

 

Socialista Segolene Royal i-a invitat vineri pe francezi la un “vot necesar”, centristul Francois Bayrou vedea “schimbarea la indemana”, iar favoritul Nicolas Sarkozy s-a declarat “calm”, cu cateva ore inainte de incheierea campaniei pentru primul tur al alegerilor prezidentiale in Franta, informeaza AFP.

 

Doamna Royal, in vizita la Poitiers, a lansat un apel "intregii stangi" sa participe la "un vot esential, un vot necesar" duminica, in primul tur al alegerilor prezidentiale. "Pentru ca daca stanga se aduna masiv inca din primul tur, ea va permite tuturor cetatenilor sa aiba o adevarata alegere pentru turul al doilea", a adaugat candidata, intr-o incercare de a atrage de partea sa macar o parte din francezii indecisi, a caror pondere ajunge la 42%.

 

Centristul Francois Bayrou a afirmat ca "schimbarea este la indemana" si a asigurat ca el este singurul capabil "sa-i faca fata hiperfavoritului sondajelor" Nicolas Sarkozy, in al doilea tur. "Francezii au acum posibilitatea reala sa preia puterea de la cele doua partide care o detin de peste 25 de ani si sa obtina o maniera diferita de a guverna tara", a declarat el la Rouen, formulandu-si intentia de a reuni personalitati atat de dreapta, cat si de stanga intr-un guvern.

 

Nicolas Sarkozy, care a profitat de ultima sa zi de campanie pentru a vizita, calare, o crescatorie de tauri in Camargue, s-a declarat "calm, foarte concentrat". Duminica, "trebuie sa sper ca voi fi calificat pentru al doilea tur. Francezii vor decide aceasta. Si cei care vor fi calificati vor relua /campania/ pentru 15 zile", a adaugat candidatul Uniunii pentru o Miscare Populara /UMP, partid aflat la putere.

 

Campania oficiala s-a incheiat vineri, la miezul noptii, moment dupa care sondajele nu mai sunt permise.

 

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă