23.2 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăSpecialMaidanezii provoacă haos

Maidanezii provoacă haos

Multe dintre ideile vehiculate de cetăţeni au stârnit scandal printre participanţi la consultările publice. La Craiova, unii au propus chiar folosirea maidanezilor ca hrană pentru deţinuţi, în penitenciare.

Scandalurile legate de soarta câinilor fără stăpân sunt departe de a se fi terminat după aprobarea legii care le permite autorităţilor locale să eutanasieze animalele fără stăpân. În ţară au început deja dezbaterile şi consultările (prevăzute de noua lege) în urma cărora edilii vor decide ce vor face cu cele câteva sute de mii de maidanezi care zburdă liberi pe străzi. Prin urmare, în mai multe oraşe cetăţenii au fost chemaţi să vină cu soluţii pentru gestionarea problemei, dar ideile unora dintre ei au fost cât se poate de originale.

„Propun ca aceşti câini să fie sacrificaţi, iar persoanele care sunt închise în puşcării să primească porţii cu carne de câine. Dacă au greşit şi au fost condamnaţi, atunci să sufere”, a afirmat un bătrân la o dezbatere organizată la Craiova. Cum era de aşteptat, ideea a provocat un adevărat scandal printre participanţi. Un alt cetăţean a cerut că primăria şi asociaţiile de proprietari să amenajeze ţarcuri la fiecare bloc în care să fie strânşi câte cinci-şase câini, iar unul dintre locatari să fie însărcinat cu îngrijirea lor. Cei care au propus să fie eutanasiaţi câinii au fost catalogaţi drept „criminali fără suflet” de către iubitorii de animale. Participanţii nu au reuşit decât să se certe, fără să ajungă la o concluzie comună.

 

Sondaje de opinie

Şi la Suceava locuitorii urmează să fie chestionaţi în privinţa sorţii maidanezilor. Aici însă edilii vor face sondaje de opinie, cu ajutorul reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari. Locatarii vor trebui să răspundă la trei întrebări – dacă doresc ca animalele să fie strânse de pe străzi, sterilizate şi îngrijite în padocurile municipalităţii, dacă vor ca după sterilizare câinii să fie din nou lăsaţi liberi şi dacă sunt de acord cu eutanasierea câinilor bolnavi, periculoşi sau agresivi.

În schimb, cetăţenii nemul-ţumiţi din Ploieşti nu au mai aşteptat consultările publice şi au luat cu asalt sediul Prefecturii pentru a-şi exprima protestele. Ei au cerut sterilizarea câinilor şi întoarcerea lor pe străzi.

Cât priveşte Capitala, edilii vor să strângă câinii de pe străzi, indiferent de părerea populaţiei, iar apoi soarta acestora să fie decisă după organizarea unui sondaj de opinie sau a unui referendum.

Primarul general Sorin Opres-cu s-a declarat contra eutanasierii câinilor, afirmând că preferă ca aceştia să fie strânşi în adăposturi şi sterilizaţi.

El nu este de acord cu adopţia maidanezilor pentru că aceştia ar urma să se întoarcă pe stradă, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi. 

Cele mai citite

Hotelul din Cluj care apare în romanul „Dracula”a fost inclus în Ruta Cafenelelor Istorice a Consiliului Europei

Cel mai vechi hotel cu funcționare neîntreruptă din această parte a Europei, Hotelul Transilvania din Cluj-Napoca, a fost admis în prestigioasa rută culturală a...

După dezbaterea Trump – Trămpălău, democrații caută un candidat surpriză. Șansa PSD – PNL să-l reșapeze pe Cîrstoiu

Ilustrație: Marian Avramescu După disputa electorală televizată la CNN între Donald Trump și ceea ce s-a dovedit un trămpălău, democrații se gândesc să-și retragă...

Hotelul din Cluj care apare în romanul „Dracula”a fost inclus în Ruta Cafenelelor Istorice a Consiliului Europei

Cel mai vechi hotel cu funcționare neîntreruptă din această parte a Europei, Hotelul Transilvania din Cluj-Napoca, a fost admis în prestigioasa rută culturală a...
Ultima oră
Pe aceeași temă