20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMai putine cheltuieli si investitii

Mai putine cheltuieli si investitii

Alesii in Consiliul Local Municipal Constanta au decis, vineri, sa stea fata in fata cu prefectul, care ar fi trebuit sa le explice de ce a actionat pentru diminuarea bugetului local cu 200 de miliarde de lei. Sedinta de duminica nu le-a dat satisfactie consilierilor; prefectul Danut Culetu nu a raspuns convocarii, dar a avut sustinatori: o parte dintre alesii Aliantei cu care s-a intalnit, sambata, si cu care a discutat aspecte legate de efectele hotararii instantei de a suspenda aplicarea unor taxe speciale si diminuarea impozitului pe cladiri pe care trebuie sa il plateasca agentii economici. S-a lamurit, de asemenea, si aspectul legat de suspendarea taxei pentru anumite categorii de autovehicule. Initial s-a vorbit despre scutirea de plata taxei pentru masinile proprietate personala. Consilierii Aliantei au precizat ca a fost vorba despre o eroare de redactare: nu vor fi scutite de plata taxei decat masinile de pana in 12 tone. In aceste conditii, suma cu care s-ar diminua bugetul pe 2006 ar fi mult mai mica. Liberalii si democratii au avansat propunerea renegocierii contractului cu societatea care asigura curatenia orasului, in conditiile in care termenii au ramas neschimbati de dinainte de 2000, si stabilirea altor sume pentru reclama si publicitatea din oras.

Prefectul, acuzat ca are interese

Consilierii social-democrati au comentat modul in care administratia locala a fost pusa in imposibilitatea de a mai derula proiecte prin care era vizata dezvoltarea orasului. S-a reamintit faptul ca, in perioada cat a fost consilier local, actualul prefect a fost de acord cu aplicarea taxelor speciale, dar dupa instalarea la carma Prefecturii a atacat in contencios hotararea pe care o votase. In ceea ce priveste diminuarea impozitului pe cladiri proprietate a agentilor economici, despre Danut Culetu s-a spus ca ar avea interese personale: proprietati ale familiei pentru care ar trebui sa dea bani mai putini la bugetul local. La randul lor, consilierii Aliantei i-au acuzat pe social-democrati ca au transformat sedinta in conferinta de presa prin care isi fac propaganda electorala.

Totul e bine cand se termina cu bine

Faptul ca la buget vor intra mai multi bani decat s-a crezut initial i-a determinat pe consilieri, indiferent de culoarea politica, sa treaca peste disensiuni si sa asculte propunerile conducerii administratiei locale cu privie la modul in care se vor cheltui banii contribuabililor. Primarul Radu Mazare a enumerat activitatile pentru care, in 2006, se va cheltui mai putin: manifestari culturale, irigarea spatiilor verzi si paza pentru municipiu si Statiunea Mamaia. Proiectele de investitii vor fi puse la pastrare, in asteptarea unor vremuri mai bune. Nu se mai realizeaza parcurile pentru copii, terenurile de sport, parcarile imprejmuite, platformele de gunoi, pista de role, teleschiul nautic si nici nu se vor mai cumpara autobuzele supraetajate. Solutiile identificate pentru diminuarea cheltuielilor bugetare vor echilibra balanta de venituri si cheltuieli a Consiliului Local Municipal Constanta in asa fel incat la sfarsitul anului nu vor exista nici sume in plus, dar nici in minus.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă