Valul de ninsori din ultima zi a afectat mai multe regiuni din țară, cauzând incidente precum accidente rutiere și blocarea drumurilor.
De exemplu, mai mulți turiști au rămas blocați, vineri, la Rânca, după ce drumul național DN 67C Novaci – Rânca a fost închis din cauza viscolului.
Potrivit centrului Infotrafic al Poliției Române, DN 67 C Novaci-Rânca a fost închis, vineri după-amiază, din cauza condiţiilor meteorologice. În zonă ninge abundent, iar vizibilitatea este foarte redusă. Nicio maşină nu are voie să urce în staţiune, iar niciuna nu poate pleca de acolo, în condiţiile în care sute de turişti se află în vacanţă la Rânca.
Traficul este îngreunat pe mai multe drumuri din ţară. În judetul Caraş Severin, pe DN 68, la limita de judeţ cu Hunedoara, se circulă în condiţii de iarnă. Circulaţia rutieră este îngreunată pe sensul de urcare (către Braşov) al DN 1 Ploieşti – Braşov, din cauza numărului mare de maşini şi a condiţiilor meteo nefavorabile (zăpadă viscolită), potrivit centrului Infotrafic.
Vizibilitatea este sub 50 de metri în zonă, iar pe alocuri, chiar sub 30 de metri.
Ninsori urmate de tunete și fulgere la Sibiu
O ninsoare abundentă a cuprins centrul municipiului Sibiu în după-amiaza zilei de vineri, fiind însoțită și de câteva fulgere, urmate de tunete. Potrivit Turnulsfatului, fenomenul este extrem de rar în timpul iernii.
Tunetele care au însoțit ninsoarea care a acoperit centrul Sibiului în jurul orei 14.00 au fost auzite nu numai de reporterii ziarului Turnul Sfatului, ci și de numeroși alți sibieni care au semnalat aceleași fenomene.
Aparatura stației meteo de la Sibiu nu a înregistrat, însă, aceste fenomene, care sunt extrem de rare. Însă meteorologii sibieni au o explicație pentru aceste tunete auzite de mai mulți sibieni. „Este un fenomen rar, într-adevăr. Din toată Transilvania, în Sibiu a fost cel mai cald astăzi: la un moment dat erau șase grade. Apoi a intervenit o variație foarte rapidă în schimbarea maselor de aer, petrecută în decurs de aproximativ două ore. A venit o masă de aer rece, cu nebulozitate accentuată și normal că atmosfera s-a încărcat electric”, au explicat meteorologii sibieni pentru Turnul Sfatului.
La apariția fulgerelor și a tunetelor a contribuit, mai apoi, și modul în care a nins. ”Înainte de aversa de ninsoare a fost una de măzăriche (precipitații sub forma unor bobițe de zăpadă sau gheață, specifice iernii – n.r.). Toată această încărcătură de cristale și de masă solidă în nori a avut ca efect încărcarea electrică a norului și atunci este posibil să apară astfel de fenomene electrice, deși sunt rare iarna”, mai arată meteorologii sibieni. Potrivit lor, astfel de tunete și fulgere au mai fost înregistrate în timpul unei ninsori ce a căzut în luna februarie, în regiunea Sibiului, în urmă cu mai mulți ani.
Mai multe mașini au derapat, pe drumul care leagă Sinaia de Cota 1400
Mai multe autoturisme au fost avariate, vineri după amiază, pe drumul care leagă Sinaia de Cota 1400, după ce mai multe autoturisme au derapat şi le-au lovit pe cele parcate, autorităţile luând măsura închiderii şoselei, transmite corespondentul Mediafax.
Centrul Infotrafic anunţă că se circulă îngreunat în mai multe judeţe din cauza ploii şi a vântului puternic, iar pe unele sectoare rutiere sunt condiţii de formare a poleiului.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sinaia, Drumul spre Cota 1400 a fost închis oficial, în jurul orei 16.00, fiind impracticabil din cauza zăpezii. „Noi avem indicatoare rutiere montate, la intarea pe Drumul Cotei, că este drum înzăpezit şi este nevoie de lanţuri. Cine a urcat, a urcat pe propriu risc. De altfel, noi am solicitat aviz de la Poliţia Rutieră de pe 19 noiembrie şi a venit, verbal, abia azi ( vineri n.r.)”, a declarat Marian Panait, administratorul oraşului Sinaia
Potrivit sursei citate, zeci de autoturisme au urcat vineri la Cota 1400, iar şoferii au parcat autoturismele pe marginea drumului, pe ambele sensuri. Când au vrut să coboare spre staţiune, şoferii au pierdut, din cauza zăpezii, controlul volanului. Maşinile au derapat şi au avariat mai multe autoturismele parcate.
„Avem raportate două tamponări, dar sunt şi altele în desfăşurare. Şoferii au derapat şi au lovit maşinile parcate pe stânga şi pe dreapta. Avem un agent de la Poliţia Locală care nu mai lasă pe nimeni să urce, având în vedere că drumul a fost închis”, a precizat Marian Panait.
„Din cauza zăpezii depusă pe carosabil, drumul a fost oficial închis”, a declarat şi Raluca Brezeanu, purtător de cuvânt IJP Prahova.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sinaia în zonă sunt două utilaje care încearcă să scoată maşinile rămase blocate şi care împrăştie materiale antiderapante. Totodată, trei persoane au fost rănite după ce maşina în care se aflau a derapat, pe drumul spre Cota 1400 din Sinaia, şi a alunecat 20 de metri într-o râpă.
Trafic îngreunat pe autostrada Bucureşti – Ploieşti din cauza vântului puternic
Centrul Infotrafic anunţă că pe autostrada Bucureşti – Ploieşti traficul rutier este îngreunat din cauza vântului puternic şi a lapoviţei care a redus vizibilitatea sub 100 de metri.
Şi pe DN1 Buşteni – Azuga circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe raza judeţului Prahova, iar vizibilitatea a scăzut sub 30 de metri. Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă în mai multe zone ale DN1 Braşov – Ploieşti. Din această cauză, vizibilitatea este scăzută sub 50 de metri şi pe alocuri, sub 30 de metri. În aceleaşi condiţii se circulă şi pe DN1A Cheia – Săcele.
„Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe”, transmite Centrul Infotrafic.
Trafic îngrenunat în judeţul Giurgiu, pe DN6 Ghimpaţi – Mihăileşti, din cauza ploii şi a vântului
Centrul Infotrafic anunţă că se circulă îngreunat în judeţul Giurgiu, pe DN6 Ghimpaţi – Mihăileşti, din cauza ploii şi a vântului puternic, iar pe unele sectoare rutiere sunt condiţii de formare a poleiului.
Circulaţie îngreunată în Arad şi Bistriţa-Năsăud din cauza zăpezii
Circulaţia pe toate drumurile din Bistriţa-Năsăud se desfăşoară cu dificultate din cauza ninsorii abundente căzute în ultimele 12 ore, judeţul fiind sub avertizare meteo de cod portocaliu, cele mai mari probleme fiind pe DN 17 în pasul Tihuţa, unde viscoleşte.Drumul de acces spre Muntele Mic, din judeţul Caraş-Severin, a fost închis, vineri, din cauza viscolului, iar stratul de zăpadă măsoară peste 40 de centimetri.
14 localităţi din judeţul Suceava, fără curent
14 localități sucevene sunt nealimentate cu energie electrică în urma unor avarii produse din cauza vântului puternic înregistrat în ultimele ore, potrivit Mediafax.
Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat că din cauza vântului puternic s-au produs mai multe avarii la reţelele de energie electrică, iar un număr de 14 localităţi nu sunt alimentate cu energie electrică, fiind afectaţi 1.500 de abonaţi din zona Gura Humorului, Cacica şi Costileva. Harasim a menţionat că echipele de intervenţie ale E.On intervin pentru remedierea defecţiunilor şi reluarea furnizării de energie electrică. Prefectul a mai spus că pe toate drumurile naţionale patrulează utilaje de deszăpezire şi a menţionat că au ajuns în judeţ şi cinci camioane încărcate cu sare pentru completarea stocurilor de materiale antiderapante.
Cod galben de vânt puternic în Moldova, Dobrogea și nord-estul Munteniei, în această noapte
Un cod galben de vânt puternic și ninsori pentru zonele montane și estul țării este în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă. Totodată, vremea se menține geroasă în întreaga țară, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii precizează că, până vineri spre sâmbătă, la ora 02.00, vântul va prezenta intensificări temporare în zonele de munte, precum și în Moldova, Dobrogea și în nord-estul Munteniei, cu viteze la rafala ce vor depăși 55 – 65 km/h și pe arii restrânse 70 – 75 km/h. Pe crestele înalte ale Carpaților Meridionali și de Curbură, rafalele vor mai atinge 90 km/h, spulberând puternic zăpada și reducând semnificativ vizibilitatea. Local, la munte și în Moldova și pe arii restrânse în Transilvania vor mai fi ninsori, în general slabe cantitativ.
Meteorologii avertizează că în a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 decembrie) și pe parcursul zilei de sâmbătă, 3 decembrie, vântul va diminua semnificativ în intensitate, dar va mai avea unele intensificări în zona montana, mai ales pe crestele înalte, spulberând temporar zăpada. De asemenea, vremea va fi în răcire, temperaturile nocturne urmând a se situa sub pragul de îngheț în toată țara, iar în Transilvania și Maramureș va fi ger.
Avertizare de viscol, la nivelul întregii țări
Riscul de producere de avalanșe la peste 1.800 de metri altitudine în masivele Bucegi și Făgăraș (versantul nordic) a crescut, vineri, de la gradul doi la gradul trei, au anunțat meteorologii sibieni, potrivit Agerpres.
În prezent este un risc însemnat (de gradul trei) la peste 1.800 de metri și un risc moderat (de gradul doi) sub această altitudine, în munții Bucegi și Făgăraș.
Stratul de zăpadă a crescut cu 22 de centimetri în ultima zi, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, unde măsoară 82 de centimetri. La Vârful Omu și la Predeal sunt 11 centimetri, iar la Sinaia — 8 centimetri și la Fundata — 5 centimetri. În următoarele 24 de ore, meteorologii anunță că stratul de zăpadă este posibil să mai crească și cu 15 centimetri.
Accesul la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, este imposibil, după ce a fost oprită telecabina din cauza vântului prea puternic, potrivit cabanierilor. Accesul pe Transfăgărășan este posibil doar până la Bâlea Cascadă.
ANM a emis, vineri, un nou cod galben de ninsori şi viscol, pentru întreaga ţară. Meteorologii informează că atenţionarea este valabilă de vineri dimineaţă, de la ora 08.00, până în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 03.00. Centrul Infotrafic a impus deja restricţii pentru maşinile de mare tonaj, în judeţul Maramureş, unde ninge abundent.
Vântul va avea intensificări în Crişana, Banat, Oltenia şi Muntenia, iar în seara zilei de vineri şi în prima jumătate a nopţii de vineri spre sâmbătă, mai ales în Dobrogea şi în sudul şi centrul Moldovei, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Rafalele vor depăşi 55 – 65 de kilometri pe oră şi pe arii restrânse 70 – 75 de kilometri pe oră. Local, în aceste regiuni se vor semnala precipitaţii mixte care vor favoriza formarea poleiului.
În nordul şi centrul ţării, dar mai ales în zonele de munte, va continua să ningă însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări susţinute, viscolind şi troienind zăpada. În zona înaltă a Carpaţii Meridionali, vântul va sufla cu peste 90 – 100 de kilometri pe oră, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. În judeţul Maramureş, din cauza ninsorii abundente a fost restricţionat traficului greu (vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) pe DN18 – Pasul Gutâi, între localităţile Baia Sprie şi Mara, a anunţat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Totodată, pentru zonele de munte din judeţeţe Neamţ şi Suceava ANM a emis avertizări cod portocaliu de viscol, valabile până vineri la ora 10.00. La altitudini de peste 1.700 de metri, vr fi intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi la rafală 90 de kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zapada.
Avertizarea cod portocaliu de viscol pentru judeţul Caraş-Severin, care a fost valabilă până vineri dimineaţă la ora 8.00, a fost prelungită până la ora 14.00. Meteorologii spun că la altitudini de peste 1.700 de metri vântul bate la rafală cu peste 80 de kilometri pe oră. Tot până la ora 14.00 şi judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş se află sub avertizări cod portocaliu de viscol. Potrivit ANM, la altitudini mai mare de 1.700 de metri, intensificările vântului depăşesc la rafală 90 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea.
Riscul de avalanșă a crescut la gradul trei, în Munții Bucegi și Făgăraș
Riscul de producere de avalanșe la peste 1.800 de metri altitudine în masivele Bucegi și Făgăraș (versantul nordic) a crescut, vineri, de la gradul doi la gradul trei, au anunțat meteorologii sibieni, potrivit Agerpres.
În prezent este un risc însemnat (de gradul trei) la peste 1.800 de metri și un risc moderat (de gradul doi) sub această altitudine, în munții Bucegi și Făgăraș.Stratul de zăpadă a crescut cu 22 de centimetri în ultima zi, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, unde măsoară 82 de centimetri. La Vârful Omu și la Predeal sunt 11 centimetri, iar la Sinaia — 8 centimetri și la Fundata — 5 centimetri. În următoarele 24 de ore, meteorologii anunță că stratul de zăpadă este posibil să mai crească și cu 15 centimetri. Accesul la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, este imposibil, după ce a fost oprită telecabina din cauza vântului prea puternic, potrivit cabanierilor. Accesul pe Transfăgărășan este posibil doar până la Bâlea Cascadă.