4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialMai multă energie regenerabilă. Cele mai multe investiţii s-au făcut în panouri...

Mai multă energie regenerabilă. Cele mai multe investiţii s-au făcut în panouri fotovoltaice

Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, crescând de la 11,9% la 12,15%. Măsura este prevăzută într-o HG adoptată pe 30 decembrie. Costul certificatelor verzi se regăseşte în facturile consumatorilor de energie electrică.

Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.127 MW la finele lunii noiembrie a anului trecut, potrivit datelor centra-lizate de Transelectrica. La acea dată în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.312 MW, microhidrocentrale de 583 MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW, informează Agerpres. Puterea instalată la finele lunii noiembrie este mai mică decât cea de la 31 octombrie, când în sistem erau 5.180 MW de ener-gie regenerabilă.

Scăderea cea mai accentuată s-a văzut la turbine eoliene, de la 3.186 MW luna precedentă, la 3.129 MW. Conform Transelectrica, la finele anului trecut, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.200 MW.

Pentru acest an, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică.

Această prevedere se regăseşte în Hotărârea de Guvern adoptată în ședința din 30 decembrie. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%. Acest nivel al cotei obligatorii pentru 2016 menține impactul în factura consumatorului la nivelul utilizat în 2015, de circa 35 lei/MWh, netransferând costuri nejustificate în factură, spun autoritățile.

Despre certificatele verzi

„În cazul în care se iau în calcul și acordurile pentru exceptare emise până la sfârșitul anului 2015 (circa 7000 GWh) și ale anului 2016 (circa 1000 GWh, suplimentar față de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică neexceptați (populație și IMM-uri) va înre-gistra o creștere de la 35 lei/MWh la circa 43 lei/MWh“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului național privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie și a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, conform deciziei Executivului.  

Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Israel intensifică atacurile în Fâșia Gaza: bilanț tragic și evacuări de spitale

Atacurile aeriene ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 17 palestinieni, inclusiv opt persoane aflate într-o școală care adăpostea familii strămutate, conform...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă