Potrivit unei statistici prezentate, ieri, de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta, de la inceputul anului si pana in prezent, laboratoarele paraclinice au efectuat 750.000 de investigatii pentru 112.000 pacienti. „Media s-a ridicat la circa sapte analize pentru fiecare pacient. De asemenea, farmaciile au eliberat peste 800.000 de retete compensate, gratuite si pentru boli cronice, iar alte 120.000 de persoane au fost internate in spital, suferind de afectiuni acute”, a explicat directorul CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu. Sanatatea constanteana a beneficiat, anul acesta, de peste 80 milioane euro, suma cu 17 procente mai mare comparativ cu cea din 2005. Desi, fata de anul anterior, investigatiile medicale si retetele eliberate au fost mult mai multe, directorul CJAS Constanta spune ca toate au fot corecte, fara a se exagera. In ceea ce priveste suma alocata pentru dispozitivele medicale – 12 miliarde lei vechi – cu toate ca este peste asteptarile CJAS, s-a dovedit insuficienta. „Ne-ar mai trebui o suplimentare pentru a micsora lista de asteptare, cel putin la dispozitivele auditive unde se inregistreaza cele mai multe cereri”, a afirmat dr. Liviu Mocanu. Anul acesta, fondurile colectate la nivel local din asigurari s-au intors in mare parte, spre deosebire de anii anteriori cand se retineau in jur de 300-400 miliarde lei vechi.
Fonduri pentru laboratoare
Judetul Constanta a primit o rectificare bugetara de aproximativ 100 miliarde lei vechi, fapt ce a permis alocarea de fonduri suplimentare laboratoarelor de analize medicale. Astfel, pentru luna decembrie, acestea au la dispozitie in jur de opt miliarde lei vechi. „Speram ca, in acest mod, sa scada listele de asteptare. Avem un laborator care a facut programari pana in luna martie 2007. Majoritatea sunt pentru investigatiile endocrinologice”, a mai afirmat directorul general al CJAS Constanta.
Stocuri la antidiabeticele orale
Programul de diabet beneficiaza de peste cinci miliarde lei vechi, suma care, in opinia dr. Liviu Mocanu, este corecta si acopera necesarul de medicamente orale. Situatia este foarte buna, mai ales daca tinem cont ca stocul spitalelor Judetean de Urgenta, Mangalia si Medgidia nu s-a epuizat, iar aprovizionarea farmaciilor cu circuit deschis nu a prezentat sincope. CJAS Constanta efectueaza, pana la sfarsitul anului in curs, controale mixte la furnizorii de servicii medicale in vederea obtinerii acreditarii. Termenul pentru finalizarea acestora se poate prelungi din cauza ca normele au sosit mult prea tarziu.