Foaierul Colegiului Academic al Universității Babeș-Bolyai adăpostește una dintre cele mai interesante expoziții dedicate dinozaurilor care trăiau acum 70 de milioane de ani pe teritoriul Transilvaniei. Expoziția include fosile descoperite de cercetătorii clujeni, reconstituiri ale unor dinozauri, dar și spații în care au loc proiecții ale unor documentare care au ca temă viața animalelor preistorice.
În urmă cu 70 de milioane de ani, teritoriul de azi al Transilvaniei era format dintr-o serie de insule, înconjurate de o mare caldă. Pe aceste insule trăiau specii de dinozauri care au evoluat separat față de celelalte populații de dinozauri de pe continent. „Dimensiunile acestor dinozauri au descrescut treptat și a apărut fenomenul numit nanism insular, care este provocat de resursele limitate. De fapt, în Transilvania putem vorbi de dinozauri pitici“, spune paleontologul Vlad Codrea, profesor la Universitarea Babeș-Bolyai, autorul unora dintre cele mai interesante cercetări pe teren.
Dinozauri de Transilvania
Unele dintre aceste specii au fost descoperite recent, în campaniile de săpături organizate de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai. Paleontologii au descoperit astfel că izolarea dinozaurilor pe insulele care constituiau odinioară teritoriul Transilvania nu a generat doar reducerea dimensiunilor corpurilor acestora, ci a încurajat și evoluția în noi specii. Unele dintre acestea au fost botezate de paleontologi cu umor, astfel că vizitatorii expoziției pot admira fosilele dinozaurilor din speciile Zamolxe sau Magyarosaurus dacicus. Dinozaurul Magyarosaurus dacicus aparținea unui grup de titanozauri, care mergeau pe patru picioare. Primele fosile ale acestei specii au fost descoperite în anul 1895, iar de atunci printre pasionații de paleontologie circulă gluma care spune că la întrebarea cine au fost primii în Ardeal, maghiarii sau românii, răspunsul corect este „dinozaurii“.
Magyarosaurus dacicus avea o lungime de șapte metri, iar oase și ouă ale dinozaurilor din această specie au fost descoperite mai cu seamă în zona Țării Hațegului. Dinozaurii din specia botezată Zamolxe erau unii pitici. Acești dinozauri erau ierbivori, iar faptul că reprezentau o specie insulară, mult mai rară decât, de exemplu, Tyranosaurus rex, temutul prădător de acum multe zeci de milioane de ani, au făcut ca ouăle și fosilele de Zamolxe să fie extrem de căutate, atât de către reprezentanții muzeelor, cât și de colecționarii de pe piața neagră. Este celebru un caz petrecut acum 10 ani, când trei ouă fosilizate de dinozaur pitic din specia Zamolxe, furate din Geoparcul Țara Hațegului, au fost vândute pe piața neagră din Italia pentru suma de 500.000 de euro. Fosilele dinozaurului Zamolxe pot fi admirate acum la Cluj. Însă expoziția este mai mult decât o colecție de oase. Vizitatorii pot să admire și reconstituiri fidele ale acestor dinozauri, mai spune profesorul Vlad Codrea.
De asemenea, sunt proiectate mici filmulețe care arată munca cercetătorilor. „Dinozaurii arată de parcă ar fi reali. Este foarte educativ să îi aducem pe copii aici. Micuții sunt impresionați și încântați de ceea ce au văzut. Am fost cu elevii mei în cadrul evenimentelor organizate în cadrul săptămânii Școala Altfel, iar acum i-am adus și pe copiii mei“, spune profesoara de biologie Olimpia Todor. Ea adaugă că unii copii, după ce au vizitat expoziția în cadrul unor excursii organizate de școală, au revenit și cu părinții. Expoziția va putea fi vizitată de azi și până în luna septembrie.