13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMagnatul rus Aleksandr Lebedev devine 'jurnalist de investigaţii'

Magnatul rus Aleksandr Lebedev devine ‘jurnalist de investigaţii’

Un om de afaceri rus cunoscut pentru legăturile sale cu ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a anunţat că renunţă la antreprenoriat în favoarea jurnalismului, relatează RIA Novosti.

“Începând de luni, voi deveni şeful biroului de investigaţii la Novaia” Gazeta, a transmis sâmbătă Aleksandr Lebedev, într-o postare în limba engleză pe Twitter.

“Vă rog să nu mai îmi spuneţi oligarh sau bancher, plătesc de mult timp costul pentru dezvăluiri jurnalistice de corupţie şi fraudă”, a adăugat el, tot în engleză.

În vârstă de 53 de ani, Lebedev a mai spus, citat de presa rusă, că se va folosi de numeroasele informaţii compromiţătoare pe care le-a strâns în cariera sa din afaceri pentru dezvăluiri, notează RIA Novosti.

Lebedev deţine 39% din acţiunile Novaia Gazeta, o publicaţia liberală fondată în 1993 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov din banii pe care i-a obţinut din Premiul Nobel pentru Pace. Gorbaciov deţine în continuare 10% din acţiuni.

Publicaţia, care apare de trei ori pe săptămână, este cunoscută în special pentru jurnalista Anna Politkovskaia, o expertă în abuzurile din Caucazul de Nord care a fost împuşcată şi ucisă în 2006. Crima sa nu a fost nici până acum elucidată.

Printre potenţialele subiecte de articole discutate de Lebedev pe Twitter se numără o încercare eşuată de asasinare a sa cu o grenadă în 1997 şi problemele sistemului bancar din Rusia, care, susţine el, le permite băncilor falimentare să continue să deţină depozite private.

Lebedev, fost ofiţer KGB care a fost inclus pe lista Forbes Rusia din acest an a celor mai bogaţi ruşi, cu o avere de 600 de milioane de dolari, a amestecat afacerile cu activismul de opoziţie.

El a făcut parte din Parlamentul rus, a candidat pentru primăria oraşului Soci şi a încercat chiar să înfiinţeze un partid politic cu Gorbaciov.

Lebedev şi fiul său Evgheni sunt de asemenea coproprietari ai publicaţiilor britanice The Independent şi Evening Standard.

El s-a plâns în ultimii ani de presiuni ale statului asupra companiilor sale, printre care se numără bănci şi operatori aerieni, spunând că este vorba de o răzbunare pentru activismul său.

În 2011, el a fost implicat într-un incident, lovind un alt magnat, Serghei Polonski, în timpul unei emisiuni la televiziunea naţională. Lebedev a riscat până la cinci ani de închisoare, însă în cele din urmă a scăpat cu 150 de ore de muncă în folosul comunităţii după ce mai multe celebrităţi, aşa cum au fost Keira Knightley, Elton John, Sting şi Hugh Grant, i-au luat apărarea potrivit Agerpres.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă