» In comparatie cu un judecator din Franta sau din Germania, care castiga in medie 4.000 sau 3.000 de euro pe luna, in Romania un magistrat ia in medie 1.000 de euro pe luna, dar cei cu functii ajung si pana la 5.000 de euro. In schimb, eficienta justitiei romanesti este la pamant: nici un proces de mare coruptie finalizat, procese care dureaza cu anii, contradictii flagrante in practica judiciara.
» Inversunarea cu care judecatorii si procurorii se lupta pentru un spor salarial "de stres" de 50%, pentru care nu mai sunt bani, ii face pe unii analisti sa se intrebe de ce se considera mai presus magistratii fata de alte categorii profesionale, intr-o perioada in care bugetul nu mai are bani pentru nimeni.
Magistratii au printre cele mai mari salarii din sistemul bugetar romanesc, la care se adauga diverse sporuri obtinute cu de la sine putere, judecandu-se unii pe altii si dandu-si castig de cauza. Cu toate acestea, eficienta lor este puternic pusa la indoiala atat dinspre Comisia Europeana, cat si din plan intern. OLAF, institutia europeana care controleaza folosirea fondurilor comunitare a precizat in raportul dat ieri publicitatii ca Romania nu are destui judecatori competenti sa judece infractiuni economice.
Justitia este singurul do meniu din Romania aflat sub stricta supraveghere a UE. Nu exista nici un proces de mare coruptie finalizat, procesele dureaza ani de zile, Romania a pierdut circa trei milioane de euro pe an din 2000 incoace la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, din cauza sentintelor eronate date de magistrati, iar aplicarea legii difera de la instanta la instanta, dupa bunul-plac al magistratilor. seful statului, Traian Basescu, i-a criticat si el deseori pe magistrati, acuzandu-i ca tind sa tergiverseze dosarele si ca ar fi corect ca judecatorii sa sesizeze problemele de procedura de la bun inceput, nu dupa un an si jumatate.
Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice Romane, argumenteaza ca "majoritatea magistratilor muncesc foarte mult, cu toate acestea, nu a fost o crestere uriasa a eficientei dupa ce au luat sporul de 50%". Analistul economic Ilie serbanescu spune ca pleaca de la premisa "ca justitia a avut pana acum o evolutie proasta si nu a facut ce trebuia pentru Romania, nu si-a facut treaba. Cand a venit vorba insa despre drepturile lor, au decis mereu in favoarea lor".
Protestele din ultimele zile ale magistratilor au capatat o amploare fara precedent, toate instantele din Bucuresti si din Ilfov ramanand goale timp de trei ore pe zi, dupa ce Ministerul Justitiei a anuntat ca nu mai are bani pentru plata sporului salarial de 50%, pentru stres si solicitare neuropsihica. Unii economisti si oameni proveniti din sistemul judiciar considera ca gestul magistratilor este nelalocul lui, intr-o perioada in care bugetul nu mai are bani pentru nici o alta categorie profesionala. De altfel, salariile magistratilor sunt printre cele mai mari din sistemul bugetar, iar sporurile de care beneficiaza sunt de top.
Laura Stefan ne-a spus ca "nu este normal ca magistratii sa protesteze pentru pierderea unui spor in an de criza, ci daca nu mai sunt bani de citatii sau daca se prabuseste instanta pe ei". Analistul economic Ilie serbanescu nu poate pricepe ce asteapta magistratii sa obtina prin presiunea imensa pe care o pun: "De unde bani? Ce ar trebui, sa se ia de la profesori sau de la altii si sa se dea lor? Daca magistratii ar fi cei mai napastuiti si cei mai indrituiti din Romania, as intelege. Dar nu e cazul, salariile lor sunt si asa printre cele mai mari din tot sistemul".
Sporul salarial de 50% al magistratilor a fost creat in mare masura de ei insisi: sute de judecatori si procurori au dat statul in judecata si au primit in timp record castig de cauza din partea propriilor colegi din instante. Cand Guvernul nu a mai facut fata impunerilor de plata de sute de milioane de euro pe an, a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul constitutional de incalcare a separatiei puterii judecatoresti cu cea executiva. Curtea a dat dreptate Guvernului.
Paradoxal, prima masura la care au recurs magistratii, dupa ce au aflat ca nu vor mai primi sporul salarial de 50%, a fost sa dea in judecata Ministerul Justitiei, pentru a anula actul ministerial care anunta sistarea platii. Sentinta a venit in timp- record, dupa trei zile, si a dat castig de cauza magistratilor protestatari. "S-au erijat in inlocuitori ai Guvernului cand s-au judecat de unii singuri si si-au acordat acest spor. Acum sa spuna ei de unde sa li se dea banii, pentru ca nici atunci nu s-au intrebat de unde vor fi bani", spune Ilie serbanescu. In al doilea rand, subliniaza expertul anticoruptie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, "a gresit atunci cand a dat ordinul de acordare a sporului de 50%, stiind de la bun inceput ca nu va avea bani pentru tot anul".
La inceputul anului, presedintele Traian Basescu a criticat modul in care magistratii si-au acordat singuri sporuri salariale, spunand ca "puterea executiva este singura care poate spune cati bani are. Maine veti da o hotarare judecatoreasca prin care stabiliti cine este ministru, poimaine veti stabili prin hotarare judecatoreasca Bugetul de Stat al Romaniei".
» Salariile judecatorilor
In Germania, un judecator la inceput de cariera nu poate astepta mai mult de salariul mediu, care e de 38.000 de euro pe an. In Franta, de asemenea, salariile judecatorilor sunt, la prima vedere, relativ mici, circa 49.000 de euro pe an, ceea ce e totusi mai mult decat salariul mediu. In Polonia, un judecator tanar primeste de doua ori salariul mediu, ajungand la 11.000 euro brut pe an.
In Marea Britanie, salariul unui judecator novice depaseste de patru ori salariul mediu, incepand cu echivalentul a 150.000 de euro pe an. La salariul unui judecator trebuie adaugate si primele anuale, care in cazul unui magistrat cu vechime pot atinge mai multe zeci de mii de euro pe an. In Romania, salariul mediu al unui judecator atinge o mie de euro pe luna, insa magistratii cu functii de conducere ajung pana la 5.000 de euro. Guvernul croat a propus recent, ca masura de criza, reducerea cu 10% a salariilor judecatorilor, de la aproximativ 730 euro la 680 euro pe luna. Propunerea a starnit proteste vehemente.