16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialÎCCJ: Cei trei români care apar în reportajul Sky News rămân în...

ÎCCJ: Cei trei români care apar în reportajul Sky News rămân în AREST preventiv

UPDATE 16,30: Cei trei bărbați români care apar în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News rămân în arest preventiv, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) le-a respins contestațiile, informează Agerpres.

Decizia este definitivă.

Cei trei — Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics — au fost arestați preventiv, la propunerea DIICOT, în 12 august, în urma unei decizii a Curții de Apel București, însă au contestat măsura.

———————————

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție judecă, marți, contestația depusă de cei trei presupuși complici ai jurnaliștilor de la Sky News, privind mandatul de arestare preventivă, emis de Curtea de Apel București, informează News.ro.

Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, şi fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestaţi preventiv în 12 august, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

Citește și: Surse: Cererea DIICOT de audiere a jurnaliștilor de la Sky News, trimisă în Marea Britanie

Decizia a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit termenul de judecare a contestaţiei pentru marți. La finalul şedinţei de judecată, instanţa va hotărî în privinţa legalităţii şi temeiniciei mandatului de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti care a decis arestarea preventivă arată, în motivarea deciziei, că „nu se pot reţine susţinerile apărării”, iar Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics nu pot invoca „naivitatea şi convingerea sinceră a participării într-un film, în contextul în care toată modalitatea de desfăşurare a filmării „le putea crea măcar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia”.

Magistratul menţionează că aceştia au acceptat cu uşurinţă „rolurile atribuite”, deşi nu sunt actori, şi nu au discutat sau întrebat despre vreun contract care să consemneze derularea evenimentelor nici atunci când li s-a cerut să poarte cagule, să vorbească într-un anumit limbaj şi să prezente „arme adevărate”. Această derulare de scene ar fi trebuit să atragă atenţia oricărei persoane „cu un grad normal de instrucţie” asupra consecinţelor, în condiţiile în care în film se vorbeşte despre trafic de arme, iar complicii jurnaliştilor de la Sky News spuneau „că sunt dispuşi contra unor sume de bani să vândă arme oricui plăteşte, inclusiv teroriştilor”.

Citește și: DIICOT: Jurnaliștii de la Sky News, urmăriți penal! MOTIVUL: “cu intenție”, au trucat reportajul despre traficul de arme din România. Ce spun ONG-urile

Mai mult, magistratul arată că nici după ce postul de televiziune britanic Sky News a prezentat reportajul, din care puteau înţelege că armele de vânătoare pe care le-au filmat au fost prezentate ca arme de război, cei trei complici nu i-au denunţat pe jurnaliştii britanici.

Magistratul a arătat că datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse în materialul video al postului britanic de televiziune, care  au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv în mediul virtual, ştiind că persoanele care apăreau nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate şi prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal, „au pus în pericol securitatea naţională”.

Instanţa a apreciat că „toate aceste acţiuni pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict”.

Citește și: Un fost europarlamentar va da în judecată Sky News, în controversa privind presupusul trafic de arme din România: Toată lumea poate să facă la fel

Televiziunea britanică Sky News a difuzat, în 7 august, un reportaj despre care a spus că a fost filmat în România, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă. în urma reportajului, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal.

 

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă