20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMagistratii Curtii de Apel Targu-Mures acuza Ministerul Justitiei de discriminare

Magistratii Curtii de Apel Targu-Mures acuza Ministerul Justitiei de discriminare

Judecatorii de pe raza Curtii de Apel Targu-Mures, in frunte cu presedintele acestei instante, magistratul Floarea Grosu, au deschis un nou proces impotriva Ministerului Justitiei. Actiunea a fost semnata atat de actuali judecatori, cat si de fosti magistrati din cadrul acestei instante. Acestia acuza Ministerul Justitiei de discriminare si solicita sa le fie platit retroactiv sporul de 30 la suta, respectiv de 40 la suta din salariu, de care beneficiaza doar magistratii care instrumenteaza dosare de coruptie.
„Cea mai tare proba in favoarea noastra este raspunsul Consiliului National de Combatere a Discriminarii, care considera ca prin acordarea acestui spor doar anumitor magistrati s-a produs o discriminare”, a declarat in legatura cu acest subiect magistratul Horatiu Dumbrava, liderul filialei muresene a Societatii pentru Justitie (SOJUST). El a mai afirmat ca primul termen in acest proces a fost stabilit pentru data de 1 noiembrie.
Conform cererii de chemare in judecata, semnatarii acesteia sustin ca sunt discriminati din decembrie 2002, odata cu aparitia unei ordonante de urgenta prin care „judecatorii care compun completele specializate pentru judecarea infractiunilor de coruptie (…) primesc un spor de 30 la suta din indemnizatia de incadrare bruta lunara”. „Ulterior, prin OUG nr. 24/2004, acest spor a fost majorat la 40 la suta, iar prin Legea nr. 601/2004 pentru aprobare a OUG nr. 24/2004, acordarea sporului de 40 la suta a fost extinsa la toti judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si la procurorii din cadrul Parchetului de pe langa instanta suprema”, se arata in actiunea mentionata.
Totodata, magistratii sustin ca „acordarea sporului a fost motivata prin necesitatea de a asigura incoruptibilitatea acestora, ori incoruptibilitatea trebuie asigurata pentru toti magistratii, in toate dosarele”. Ei au chemat in instanta Ministerul Justitiei si au mentionat ca prin neacordarea acestor sporuri tuturor magistratilor, s-a creat o discriminare care, de altfel, a fost recunoscuta de catre Ministerul Justitiei in calitate de initiator de acte legislative in acest domeniu.
Mai mult, magistratii mureseni care au chemat in judecata, alaturi de Ministerul Justitiei, si Tribunalul Mures, Curtea de Apel Targu-Mures, Ministerul Finantelor Publice si DGFP Mures, solicita instantei de judecata obligarea acestora, in solidar, la plata in favoarea fiecarui reclamant si la plata sumelor constand in reactualizarea diferentelor de drepturi de natura salariala in litigiu, in functie de indicele de inflatie, precum si la inscrierea in cartea de munca a indemnizatiilor de incadrare brute calculate prin aplicarea sporului de 30 la suta si respectiv 40 la suta.
Aceasta este cea de-a treia actiune in bloc promovata de judecatorii mureseni impotriva Ministerului Justitiei pentru drepturi salariale. Prima, promovata in 2002, a fost solutionata in favoarea lor, hotararea fiind pusa in executare de catre judecatori dupa ce ministerul a refuzat plata drepturilor salariale, iar cea de-a doua, aflata in faza de recurs, a fost pusa, de asemenea, in executare in aceasta vara.
In prima actiune, magistratii reclamau calculul eronat al salariilor, in timp ce in cea de-a doua solicitau acordarea retroactiva a primelor de vacanta care suspendate abuziv de fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă