0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialMagistratii castiga, dar nu-si reiau activitatea

Magistratii castiga, dar nu-si reiau activitatea

» Guvernul le-a propus magistratilor salarii marite semnificativ, in cea mai recenta varianta a legii de salarizare unica. Totusi, magistratii nu sunt multumiti si nu au de gand sa-si reia activitatea, pentru ca sporurile salariale le sunt reduse si astfel, spun ei, veniturile ar fi mai mici decat cele din prezent.

» Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a spus ca noua varianta a legii ar trebui sa-i satisfaca pe magistrati si a cerut reluarea activitatii in instante, numind protestul "nelegal si nestatutar". In 2010, nici un salariu nu va creste de fapt, a anuntat Guvernul.

 

Coeficientii de salarizare acordati magistratilor in cea mai recenta varianta a proiectului legii de salarizare unica sunt mariti semnificativ fata de variantele anterioare. Magistratii ar urma sa primeasca in plus sporuri salariale care, chiar daca procentual sunt mai mici decat cele din prezent, in cifre le ridica veniturile mai  decat in prezent. Cu toate acestea, asociatiile magistratilor nu au de gand sa renunte la protest si sa dispuna reluarea activitatii in instantele paralizate de ceea ce fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a numit o "greva ilegala". "Protestele vor continua toata aceasta saptamana si pana cand legea va fi publicata in Monitorul Oficial. Legea nu satisface revendicarile noastre si speram ca va fi imbunatatita prin amendamente, in Parlament", ne-a declarat judecatorul Cristian Danilet, presedintele SoJust.

 

Principala nemultumire a asociatiilor de magistrati este ca, desi salariile de baza cresc, veniturile le-ar fi diminuate fata de cele din prezent, prin reducerea procentuala a sporurilor salariale. In toata aceasta lupta, Guvernul a anuntat ca, de fapt, in 2010, nu va creste nici un salariu: inghet total, in afara celor cu venituri foarte mici, cuprinse intre 600 si 705 lei, cat este proiectat a fi salariul minim pe economie in 2010.
In cea mai recenta forma a proiectului de lege pe care Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea in Parlament, magistratilor le sunt acordate si sporul salarial de stres, de 25%, si cel de confidentialitate de 10%, care vor fi incluse in salariul de baza. In plus, magistratii vor primi si restul sporurilor din prezent, in afara salariului de baza, in asa fel incat veniturile finale sa fie egale cu cele din luna mai 2009.

 

Un judecator de curte de apel ar urma sa castige intre 6,45 si 8,3 salarii minime pe economie, salarii care din 2010, cand urmeaza sa se aplice legea, ar urma sa fie de 705 lei brut. Astfel, un judecator de curte de apel si un procuror cu acelasi grad ar urma sa aiba un salariu brut lunar, cu tot cu cele doua sporuri de stres si de confidentialitate, cuprins intre 6.137 lei si 7.898 lei (1.460–1.880 euro). In prezent, un astfel de judecator castiga in mana 4.500 de lei, cu un singur spor de stabilitate, de 15%, inclus in aceasta suma, conform Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR). Un judecator de tribunal si un procuror cu acelasi grad ar urma sa castige, cu aceeasi formula de calcul, intre 5.900 lei si 7.614 lei pe luna (1.404–1.812 euro). In prezent, un astfel de judecator castiga lunar, in mana, 4.000 de lei, cu doua sporuri incluse in aceasta suma, care cumuleaza 30% din salariu, conform UNJR.

 

Un judecator de judecatorie si un procuror similar ar urma sa castige, cu tot cu sporuri, intre 4.282 lei si 6.946 lei pe luna (1.019–1.653 euro). sefii de instante si capii justitiei ar urma sa castige si mai bine decat in prezent, cand salariile lor pot fi considerate de lux.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a spus ieri ca magistratii trebuie sa-si reia activitatea in instante, pentru ca noua forma a legii de salarizare le-a raspuns cerintelor. "Protestele sunt in ansamblul lor nelegale si nestatutare. Drepturile nu pot fi reclamate prin incalcarea drepturilor altora. Pozitia institutionala a magistratului, de arbitru suprem in societate, nu permite utilizarea oricaror mijloace de presiune pentru sustinerea propriilor interese", a adaugat Predoiu.

Ministrul a mai spus ca sporurile salariale din prezent, obtinute prin decizii judecatoresti, vor fi incluse in salariile din 2010, "in expresie valorica baneasca. Din punct de vedere tehnic, o parte din aceste sporuri a fost inclusa in baza de calcul, iar o alta parte a fost pastrata ca spor, in afara bazei salariale". Predoiu s-a adresat si CSM, cerandu-i "sa adopte o atitudine responsabila, care sa contribuie la deblocarea situatiei".

Cele mai citite

Mădălina Amăistroaie țintește o medalie la Jocurile Olimpice din 2028

Mădălina Amăistroaie, sportiva română care a obținut locul 9 la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, își propune să atingă performanțe și mai...

Scandal în Polonia! Fotbaliști criticați pentru o fotografie cu Cristiano Ronaldo după înfrângerea cu Portugalia

Internaționalii polonezi Piotr Zielinski și Nicola Zalewski au fost aspru criticați în Polonia după ce s-au fotografiat cu Cristiano Ronaldo, imediat după ce naționala...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă