19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMagistratii ar putea fi sanctionati si pentru abaterile de dupa serviciu

Magistratii ar putea fi sanctionati si pentru abaterile de dupa serviciu

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies, a spus ieri, la prezentarea bilantului Curtii de Apel Cluj, ca si-ar dori ca magistratii sa poata fi sanctionati si pentru faptele pe care le comit in afara orelor de serviciu sau a institutiei daca prin acestea se aduc "grave prejudicii prestigiului justitiei".

Andreies isi motiveaza dorinta prin faptul ca "ei au un statut, trebuie sa se comporte intr-un anumit fel in societate, astfel incat trebuie sa fie sanctionate astfel de derapaje, fara a intra in domeniul vietii private a magistratului". Presedintele CSM a spus ca, in urma rezultatelor pe care le-a sesizat la mai multe curti de apel din tara, poate spune ca "ma-joritatea judecatorilor si procurorilor ro-mani sunt oameni cinstiti, onesti si care isi respecta codul deontologic".
Andreies a mai anuntat ca pana la finele lunii martie CSM va finaliza un proiect de lege privind raspunderea materiala a magistratilor. Astfel, in cazul in care statul roman pierde un proces la instantele internationale, va plati despagubirile reclamantului, insa va cere si socoteala
celui vinovat, in speta judecatorului, daca acesta a gresit.

O alta problema pe care a observat-o Virgil Andreies este numarul mare de cereri de pensionare din magistratura. Andreies sustine ca sunt aproximativ 680 de judecatori si 370 de procurori care ar putea sa se pensioneze in orice moment, iar daca acest lucru s-ar intampla, "sistemul judiciar se poate bloca". Varsta de pensionare a magistratilor este de 60 de ani, insa ei ar putea ramane in functie inca cinci ani, la cerere. Numarul cererilor de pensionare a crescut cel mai probabil pentru ca magistratii isi doresc sa obtina o pensie mai mare inaintea schimbarii politicii salariale in justitie. Astfel, ei obtin acum o pensie echivalenta cu 80 la suta din salariu, in loc de doar 60 la suta daca se vor aproba modificarile la aceasta lege.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă