19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMaghiarii au boicotat redeschiderea Pietei Unirii din Cluj

Maghiarii au boicotat redeschiderea Pietei Unirii din Cluj

Reamenajarea Pietie Unirii din centrul  istoric al Clujului naste, din nou, tensiuni interetnice. Reprezentantii comunitatii maghiare au protestat la deschiderea oficiala a pietei, organizata de primarie.

Piata Unirii din Cluj a fost reamenajata. Locul spatiilor verzi a fost luat de piatra cubica, marmura si granit. Pentru a compensa intr-o oarecare masura disparitia spatiului verde, autoritatile au plantat niste pomi. In piata medievala a Clujului au fost amenajate doua fantani arteziene. De asemenea, ruinele romane, gasite in cadrul sapaturilor arheologice pornite pe vremea fostului primar PRM, Gheorghe Funar, au fost acoperite cu un strat de sticla, astfel ca vizitatorii pot zari urmele fantanii cu coloane toscane, ridicata in perioada Imperiului Roman. "Reamenajarea pietei este o incercare de revenire la aspectul ei medieval. Aspectul modern de pana acum data din anul 1802, cand a fost inaugurata statuia lui Matia Corvin", a spus istoricul Tudor Salagean. Pentru redeschiderea pietei, Primaria Cluj-Napoca a programat un concert de muzica simfonica si un concert folk cu Pasarea Colibri.

 

Aceasta reamenajare a pietei si programul oficial au starnit nemultumirea comunitatii maghiare, care a organizat un flashmob, la care au participat peste 100 de persoane. "Comunitatea maghiara nu a fost invitata si nu exista nimic reprezentantiv pentru ea in acest program", a spus consilierul local al UDMR, Csoma Botond. La randul sau, liderul PCM Cluj, Gergely Balazs, s-a plans de disparitia spatiului verde din centrul orasului. Insa inaugurarea pietei din centrul Clujului a avut loc intr-un mod ciudat. Jumatatea pietei de langa statuia lui Matia Corvin este inca in lucru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă