20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMaestri in tocat miliarde

Maestri in tocat miliarde

Iarna la Sinaia, vara la Mamaia

Probabil ca orice pensionar sau salariat din tara asta ar ramane inmarmurit daca ar auzi de cati bani are nevoie un director pentru o zi de deplasare. Diurna este de doua milioane de lei. Cazarea – doua milioane de lei. Transportul, minimum 500 kilometri – sase milioane de lei. Asadar, Marinescu sau Badoi – care n-a picat intamplator la SISE Oltenia – au la dispozitie cate zece milioane de lei pentru fiecare zi de deplasare. Asta daca nu parcurg mai mult de 500 kilometri. Dar, ca orice director, Sabin Marinescu si Daniel Badoi nu pleaca la drum fara soferi. In aceste conditii se mai adauga la nota de plata pentru companie diurnele si cazarile conducatorilor auto, bineinteles, in cuantum mai mic. Si nu e vorba ca se si plimba! Cei doi directori nu au nici o rezerva atunci cand e vorba de o deplasare pe la vreo cabana sau statiune. „Iarna la Sinaia, vara la Mamaia!”, spun subalternii acestora atunci cand ii intrebi unde sunt Badoi si Marinescu.

Cine numara facturile?

In medie, o saptamana in fiecare luna acestia sunt plecati. Dar o evidenta contabila pentru toate aceste cheltuieli tot exista. Important e cine numara facturile. Simplu: directorul economic al SISE Oltenia… Daniel Mircea Badoi. Adica… ei centreaza, ei dau cu capul. Astfel cei doi au reusit performanta de a construi o casa de vacanta "aruncata” la doi pasi de Manastirea Horezu din Valcea, la poalele Carpatilor. Spunem "performanta” pentru ca de respectiva constructie, cu etaj si cu un confort care o inscrie in categoria hotelurilor de cel putin patru stele, nu stie nimeni. Nici macar in patrimoniul companiei se pare ca minihotelul respectiv nu exista. Se stie doar ca Marinescu, Badoi, Vasile Toaxen si multi altii au executat chiolhanuri zdravene. In rest, nimeni nu are acces acolo si nici nu se stie cine administreaza casa de vacanta "Marinescu & Badoi”.

Directorul economic nu este "extraterestru”

Daniel Badoi n-a picat din cer la SISE Oltenia. El a fost angajat al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj si in acelasi timp si cenzor permanent la SC BACHUS SA pe vremea fabuloaselor returnari de TVA catre evazionistul Genica Boerica, iar din 2002 este la SISE Electrica Oltenia pe post de director economic. Cum a venit in functie, Badoi a si incheiat un contract, pentru care SISE Oltenia a platit doua miliarde de lei, cu o firma din Brasov pentru introducerea unui program informatic – SAN SOFTWARE. Programul s-a dovedit ineficient si a fost abandonat in numai cateva luni. Si-a aranjat apoi un birou supradotat caruia i-a schimbat interiorul de trei ori in trei ani, fiindca mobilierul se uza moral tot timpul. A venit vremea masinii. Astfel, Badoi a folosit succesiv un Cielo, o Nubira, iar acum are in dotare un Ford Mondeo. Si-a angajat sotia la SISE, dupa care si-a adus un fost coleg si vechi prieten, Matei Ghita, de la Directia de Finante. In privinta licitatiilor, nu se stie cum, cele organizate pentru diferite lucrari ale SISE Oltenia sunt castigate mereu de firmele ai caror patroni sunt buni amici ai lui Daniel Badoi. Ca exemple pot fi date EUROMAGNUL si CAVI. In paralel, cu o vechime de 12 ani in campul muncii, Daniel Badoi s-a trezit cu o avere frumusica: un autoturism CIELO, un apartament in cartierul 1 Mai si de curand o casuta aproape in buricul Craiovei, pe str. Sfintii Apostoli nr. 5, pe care a cumparat-o cu 70.000 de euro… bani pusi deoparte in saptamana "economiei”.

Accidentele se musamalizeaza

Una dintre cele mai mari "reusite” ale lui Sabin Marinescu si ale lui Daniel Badoi a fost reparatia capitala a sediului SISE Electrica Oltenia. Acolo jocurile de interese s-au desfasurat de la licitatia lucrarii pana la finalizarea ei, execrabila din punct de vedere calitativ. Astfel, la prima ploaie dupa ce se mutasera in cladire, directorii care aveau birourile la ultimul etaj stateau cu umbrela deschisa in birou, apa siroind prin plafon. Un alt miliard de lei a fost dus pe apa sambetei pentru o centrala telefonica de pe care nu s-a dat nici un telefon. Abia dupa ce au adus-o cei de la SISE Oltenia au constatat ca nu este compatibila cu reteaua de telefonie a Electrica SA. "Jucaria” a fost abandonata intr-un subsol, unde zace si acum, si in locul ei a fost achizitionata alta. Pe fondul acestui haos financiar, echipele de electricieni depun eforturi enorme sa mentina instalatiile in functiune. Lipsa dotarilor si precarul echipament de protectie isi spun deseori cuvantul.
In octombrie 2004, la Calafat a avut loc un grav accident de munca soldat cu un mort si doi raniti. O echipa de electricieni intervenise in sistem pentru inlaturarea efectelor unei avarii. Salariatul SISE a urcat pe stalpul de inalta tensiune si s-a electrocutat din cauza echipamentului de protectie uzat. Un alt electrician a urcat pe stalp pentru a-l cobori pe cel electrocutat, dar la atingerea cu acesta a fost si el curentat si aruncat de la aproape sase metri inaltime. Acesta a cazut pe un al treilea salariat SISE, aflat la baza stalpului. Primul care s-a electrocutat a decedat, iar ceilalti doi au fost grav raniti. In acel moment Sabin Marinescu se afla la o… petrecere de perfectionare. Ca sa nu zboare din functie, au fost raportati decat electrocutatul si cel care s-a urcat dupa el.
Cel de-al treilea salariat, pe care a cazut colegul sau, a fost tinut acasa, la Ciupercenii Noi, langa Calafat, pana i s-au vindecat toate fracturile. Pana acum acel accident colectiv de munca a fost tinut sub tacere.
In perioada 12-16 decembrie 2005 Daniel Badoi a intins-o si el la "perfectionare” la Busteni. Ca sa nu se duca cu mana "goala”, a luat-o si pe sotia sa cu el. Colegii acesteia se intreaba de ce nu are nici o absenta nemotivata in acea perioada, pentru ca nu a depus cerere de concediu, dar nici prezenta nu si-o putea justifica in statiunea montana. In timp ce directorii se desfata pe la munte, la revelioane sau pe unde si cu cine mai pot, SISE Oltenia este total nepregatita pentru aceasta iarna. Nu materiale, nu utilaje, nu anvelope la masini, oameni putini, prost echipati, bolnavi si framantati de grija zilei de maine. Oamenii spun ca la prima rabufnire a iernii zeci sau sute de localitati din Oltenia vor ramane fara curent electric. S-a ajuns in situatia in care echipele de interventii se roaga la Dumnezeu sa nu vina nametii si viscolul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă