1.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialMAE s-a inspirat pentru ziua națională a României din agenda Alianței Naționale...

MAE s-a inspirat pentru ziua națională a României din agenda Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei

Un eveniment de ziua Națională a României a avut loc recent la Palatul Regal din Belgrad, organizat de Ambasada României la Belgrad în colaborare cu Familia Regală a Serbiei.

Aici, o recepție a fost ținută în prezența șefului Casei Regale a Serbiei, Principele de Coroană Aleksandar al II-lea și a soției acestuia, Alteța Sa Regală Prințesa de Coroană Katherine.

„ Ambasada României la Belgrad a marcat și în acest an sărbătoarea națională a tuturor românilor, simbolul Marii Uniri a României și al coeziunii statului național unitar român, printr-o Recepție oficială organizată la Beli Dvor / Palatul Alb din Belgrad, în data de 29 noiembrie.
Au fost întimpinați de E.S. doamna Silvia Davidoiu, ambasadorul României la Belgrad, și membrii colectivului diplomatic al Ambasadei mai mulți miniștri din Guvernul Republicii Serbia, lideri politici și parlamentari, înalți oficiali din administrația centrală și locală, ambasadori, atașați militari și diplomați acreditați la Belgrad, reprezentanți ai mediului de afaceri, academic, cultural, din societății civilă și mass-media din Republica Serbia. Ne-au fost alături P.S Ieronim Sinaitul, episcop al Daciei Felix, numeroși membri ai comunității istorice românești din Serbia, dar și prieteni din comunitatea sârbă din România.
Manifestarea a fost onorată de prezența Alteței Sale Regale Prințul de Coroană Aleksandar al Serbiei și a Alteței Sale Regale Prințesa de Coroană Katherine. În contextul aniversării în 2022 a 100 de ani de la căsătoria Regelui Aleksandar I al Sârbilor, Croaților și Slovenilor cu Principesa Maria ”Mignon” a României, cu prilejul recepției Ambasada a difuzat și un scurt film documentar din Arhivele Republicii Serbia dedicat acestei căsătorii, simbol al relațiilor prietenești îndelungate ale celor două state. Totodată, a fost vernisată și o expoziție de costume populare și de fotografii vechi ale cuplului regal.
Dorim să exprimăm mulțumirile noastre partenerilor care au contribuit la o seară românească de excepție: Dacia, OMV Petrom, Constanța Port, La Pruna, Kandia Dulce, precum și domnului Roman Bugnar, director adjunct al Filarmonicii din Voivodina, și colegilor săi pentru momentul artistic deosebit oferit de interpretarea imnurilor României, Serbiei și Uniunii Europene.
Cu această ocazie, transmitem ”La mulți ani!” tuturor românilor din Serbia, cu deplina convingere că și în această zi de 1 Decembrie suntem împreună în spirit, ca o națiune puternică, mereu unită și solidară ”, se transmite pe pagina de Facebook a Ambasadei României din Serbia.

În decursul timpului, astfel de evenimente au fost inițiate de Familia Regală a României care este înrudită cu Familia Regală a Serbiei, dar și de Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei(ANRM), principala asociație monarhistă din România și Asociația pentru Regatul Serbiei(KraljevinaSrbija), cel mai mare ONG din Serbia.

Prima reuniune a monarhiștilor români și sârbi a avut loc la Sinaia, în data de 10 mai 2016, odată cu al patrulea congres al ANRM, dar și cu ocazia serbării a 150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Române.

Evenimentele dintre cele două asociații monarhiste din România și Serbia au continuat cu reeditarea primului meci internațional al României

Duminică, 11 iunie 2017, la ora 12, pe stadionul “Ştiinţa” din Timişoara, Alteţa Sa Regală Principele Radu a dat lovitura de începere a meciului amical de fotbal între selecţionatele “regale” ale României şi Serbiei. Meciul a fost jucat în două reprize de 45 de minute, iar victoria a revenit României Regale, care a învins Serbia Regală cu scorul de 5 la 3.

Meciul amical România Regală vs. Serbia Regală 2017 a sărbătorit 95 de ani de la primul meci internaţional al Regatului României, jucat cu Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor la Belgrad, în ziua nunţii Regelui Alexandru I al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor cu Principesa Maria a României, fiica Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria. Evenimentul sportiv a ținut să promoveze un stil de viaţă sănătos, respectul față de istorie, competiția fair-play, precum şi creșterea performanţelor sportive. Veniturile obţinute de organizatori vor fi donate unor asociaţii caritabile locale.

Meciul a fost organizat cu mult entuziasm și cu dăruire de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) şi Asociaţia pentru Regatul Serbiei (KraljeVinaSrbija), cu sprijinul Federaţiei Române de Fotbal, al Universităţii Politehnice Timişoara şi al Asociaţiei Suporterilor lui Poli Timişoara-Druckeria.

În primele 10 minute ale meciului, jucătorii celor două echipe au purtat tricouri cu numele celor care au jucat în 8 iunie 1922 la Belgrad, printre care amintim pe timișorenii: Adalbert Ritter (Chinezul, Timişoara), Francisc Zimmerman (C.A. Timişoara), Carol Frech (C.S. Chinezul, Timişoara), Paul Schiller (C.S. Chinezul, Timişoara).

A doua reeditare a acestui meci a avut loc la Belgrad în 9 iulie 2018 ca o revanșă după meciul pierdut de Serbia la Timișoara în 2017

Serbia Regală – România Regală 0-3 (0-0)

De ce e fotbalul sportul rege?

În timp ce Simona Halep ridica, în aplauzele publicului, cupa Roland Garros, sâmbătă, 9 iunie 2018, la Belgrad, România Regală (selecţionata purtătorilor de coroană pe piept şi în suflet) bătea la scor de neprezentare Serbia Regală, 3-0, o echipă formată de Asociaţia pentru Regatul Serbiei (Kraljevina Srbija), în faţa lui Alexandru II Karadjordjevic, prinţul moştenitor al Serbiei, şi a Alteţei Sale Radu al României.

Alexandru al II-lea a dat cu latul pantofului lovitura de începere. Partida a fost o reeditare a primul meci internaţional al Regatului României, jucat cu Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor la Belgrad, în ziua nunţii Regelui Alexandru I al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor cu Principesa Maria a României, fiica Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria, bunica actualului Prinţ moştenitor.

Revanşa partidei de la Timişoara de anul trecut, câştigată de români cu 5-3, a demonstrat publicului iubitor al balonului rotund că fotbalul e sportul rege. Golden boys au adunat opt goluri, în timp ce Red boys–doar 3 în două confruntări amicale.

La Casa Albă, încălzirea cu un posibil rege

Ziua de 9 iunie a fost Ziua „Z” pentru tricolori. Încă de dimineaţă, sârbii – cu un plan strategic bine gândit – i-au atras pe români în tulumbele Palatului Alb, fostul Palat regal, la o întâlnire cu cel care ar fi putut să fie rege. O zăpuşeală de vară le-a udat cămăşile fotbaliştilor, care au venit trași la şpiţ, de parcă erau jucătorii lui Real Madrid, la întâlnirea cu Felipe al VI-lea. Costume negre şi cravate în ton. Doar încântătoarea femeie ghid a mai răcorit privirile tulburi ale înfierbântaţilor jucători români. Principesa Marioara era pe toţi pereţii, în cromatică azurie, contrast cu griul încins al pereţilor. Peste tot i se spune regina Maria. Pentru noi rămâne Prinţesa Mignion. Însoţitoarea de bord a povestit mai mult despre întâlnirile lui Tito decât despre trecerea mult iubitei Regina Maria, prin acele locuri.

Cum admira coach-ul cristalele de Murano?

Puţini regali – aşa cum le spunea Mister, Daniel Boruga, antrenorul federal – ştiau că Regina Maria avea de gând să organizeze un Commanwealth în Balcani, dându-şi fiicele unor prinţi din regiune. Doar trosniturile istoriei, zburdalnicul fiu Carol al ll-lea şi asasinatele i-au năruit visele imperiale. Bobe, gladiatorul tricolorilor, pocnea în costumul cel nou, achiziţionat special pentru întâlnirea cu un posibil rege. Coach-ul admira cristalele de Murano. Fente de cristal pe pereţi. Irina, alta decât fiica Regelui Mihai, s-a aşezat într-un jilţ, la un moment indefinit. Pare obosită înainte de meci, ea fiind extrema secretă a românilor. Prietenul ei de la Digi, Alin, transpira la greu, fără efort, inspirând parfumurile unui anotimp de poveste. Cătălin Şerban, liderul ANRM, era preocupat de cadourile pentru gazde. Omologul său Mario nu dădea semne de nerăbdare. Trăgea de timp. De timpul mult prea înfierbântat pentru neobişnuiţii gât-legăielor, numite simandicos cravate. Basement-ul, vopsit în roz-chiloţiu, era mai răcoros. Acolo, în spaţiul de poveste, prinţi, regi, regine băteau o carte sau jucau la ruletă. Mister mi-a şoptit: „Dacă pereţii ar putea povesti?” Fumoarul nu mai conserva tutunul regilor şi al împăraţilor. Mă gândeam să scot un băgău, aşa cum se spune la mine în Banat ţigărilor de foi. Dar nu era etnic sportiv. Chiar dacă în Serbia se poate fuma peste tot.

Citește tot articolul „De ce e fotbalul sportul rege” aici

A treia reeditare s-a petrecut la 100 de ani de la nunta regală și de la primul meci internațional al României

A treia reeditare a acestui eveniment a fost și cea mai dramatică din punct de vedere sportiv, dar și cea mai frumoasă, fiind găzduită de Stadionul Ilie Oană, cu sprijinul Primăriei Municipiului Ploiești, gazda evenimentului fiind viceprimarul Daniel Nicodim.

Naționala Regală a României a reușit să învingă, a treia oară, Naționala Regală a Serbiei, duminică, pe stadionul Ilie Oană, cu scorul de 4-3 (0-2), după o dispută dramatică. Meciul a fost organizat de Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, cu sprijinul Casei Regale Române, a Primăriei Ploiești și a FRF.

Astfel, Federația Română de Fotbal a aniversat o sută de ani de la primul meci amical al naționalei, din 8 iunie 1922, prilejuit de nunta Regelui Alexandru l al Serbiei cu Principesa Marioara, cel de-al doilea copil al Reginei Maria și al Regelui Ferdinand, cu doar câteva luni înainte de Marea Încoronare a lor de la Alba-Iulia, din octombrie 1922.

În urmă cu patru ani, la Timișoara ne conduceau cu 2-0, iar scorul a ajuns în favoarea noastră, 5-3, spre final.

Sârbii au venit cu ambiții mari
Însă marea umilire a sârbilor s-a produs la Belgrad, în fața Altețelor Lor Regale Principele Moștenitor Alexandru al II-lea și Principesa Ecaterina ai Serbiei, când i-am bătut cu 3-0. Atunci, am jucat și eu talonând fosta mare vedetă a echipelor Porto și Benfica, Ljubinko Drulović. Onoarea a fost de partea mea.

Atât de supărați au fost sârbii, încât jucătorii lor n-au mai participat la dineul oferit de Casa Regală a Serbiei.

Citește tot articolul Naționala Regală a României, încă un triumf aici

Ambasada României la Belgrad s-a inspirat din evenimentele monarhiste când a celebrat ziua națională a României

În decursul timpului, cele două asociații monarhiste, ANRM și KS-Asociația pentru Regatul Serbiei, au avut nenumărate întâlniri oficiale, dar și neoficiale, în diverse împrejurări, fiind deja un obicei ca macăr o dată pe an să aibă loc o astfel de întrevedere.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României din Serbia, inspirat de evenimentele organizate de ANRM și Asociația pentru Regatul Serbiei, a contactat Palatul Regal din Belgrad și Familia Regală a Serbiei pentru acest eveniment inedit de serbare a zilei naționale de 1 decembrie ce s-a desfășurat în data de 30 noiembrie 2022.

Ambasada României în Serbia nu a mai găzduit până acum nici o serbare de ziua Națională a României la Palatul Regal din Belgrad.

Un mesaj de mulțumire și felicitare a venit și din partea Familiei Regale a Serbiei

„ Eu si Principesa Katarina suntem foarte bucuroși că Ambasada României a decis marcarea sărbătorii naționale a acestei țări prietene – Ziua Unirii României, cu o recepție și ceremonie ținute acum 2 zile în casa familiei noastre, Palatul Alb.
Ambasadorul României în Serbia NJ. E. E. Silvia Davidoiu a punctat legăturile puternice dintre România și Serbia și ne-a amintit de prietenia tradițională a poporului nostru. Într-adevăr, trebuie să prețuim această prietenie și să o facem mai bună.
Așa cum este astăzi, 1 decembrie, Ziua Unirii României, transmit încă o dată cele mai sincere felicitări poporului nostru frățesc!”, este mesajul apărut pe pagina de Facebook a Principelui de Coroană Aleksandar al II-lea Karadjordjevici.

Din ce în ce mai mult, oficialii statului român se inspiră din activitățile Familiei Regale a României, iar acum a avenit rândul să facă acțiuni și din agenda asociațiilor monarhiste.

„ Asociația Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei are ca scop fundamental restaurarea Monarhiei Constituționale cât mai rapid în România, urmând linia de succesiune decisă de Majestatea Sa Regele Mihai I.

Concret, monarhiștii din cadrul Asociației solicită Parlamentului României să adopte o nouă Constituție (Nu revizuire!), adaptată timpurilor noi, adică modernizată conform Normelor Fundamentale (Statutul Familiei Regale a României) și în același timp cât mai apropiată de Legea Fundamentală adoptată în anul 1923.

Ca monarhiști suntem susținători ai Monarhiei Constituționale în ansamblul ei, al legăturii strânse pe care aceasta o are în legătură cu identitatea națională, valorile promovate, pricipiile și tradițiile respectate”, scrie pe pagina asociației.

”Dacă vom reuși să ne ridicăm la înălțimea morală a strămoșilor noștri, noi vom birui prezentul și vom ști să ne scriem viitorul.” – Majestatea Sa Margareta.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Donald Trump a semnat ordinul de ieșire a SUA din Organizația Mondială a Sănătății

Retragerea Statelor Unite poate pune în pericol programele de urgență medicală ale OMS Statele Unite vor ieși din Organizația Mondială a Sănătății, a declarat președintele...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă