25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMAE îşi exprimă regretul profund pentru decesul militarilor români în Afganistan

MAE îşi exprimă regretul profund pentru decesul militarilor români în Afganistan

MAE îşi exprimă regretul profund pentru decesul unor militari români în Afganistan, afirmând că sacrificiul celor doi obligă la sentimentele cele mai înalte de recunoştinţă şi respect, potrivit Mediafax.

„Ministerul Afacerilor Externe al României a aflat cu adânc regret şi tristeţe vestea despre decesul sergentului major Marius Florin Sfecheş şi a soldatului Cristian-Petru Filip, căzuţi la datorie în Afganistan. Sacrificiul celor doi militari stă mărturie pentru abnegaţia şi spiritul de responsabilitate caracteristice armatei române şi obligă la sentimentele cele mai înalte de recunoştinţă şi respect. Întreaga noastră compasiune şi sincere condoleanţe familiilor îndoliate, tuturor celor care i-au iubit şi le-au fost aproape. [Dumnezeu să-i odihnească!]”, se arată în comunicatul MAE.

Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip au murit, vineri dimineaţă, în timpul unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee în care se aflau. Ei fac parte din Batalionul 812 Manevră Şoimii Carpaţilor.

Evenimentul s-a produs la ora 10.30, ora României, în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul Vasile Zbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, în prezent starea acestuia fiind stabilă, potrivit MApN.

Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi era necăsătorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani şi era necăsătorit.

„Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan”, se arată în comunicat.

Ministrul Apărării a înaintat preşedintelui României propunerile de decorare a sublocotenenţilor post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

În prezent, în Afganistan sunt dislocaţi 1.663 de militari români, dintre care 1.655 în cadrul misiunii NATO, ISAF. Numărul militarilor români morţi în Afganistan se ridică astfel la 17, iar cel al răniţilor la 55.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă