15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMAE: Finlanda sprijină nemijlocit aderarea României la Schengen în două etape

MAE: Finlanda sprijină nemijlocit aderarea României la Schengen în două etape

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Helsinki Pertti Torstila a reiterat sprijinul nemijlocit al Finlandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, în două etape, informează MAE român, potrivit Mediafax.

Oficialul finlandez a avut miercuri consultări cu secretarul de stat în MAE român, Luminiţa Odobescu, care a exprimat încrederea părţii române pentru adoptarea unei decizii politice pozitive de aderare a României la spaţiul Schengen la reuniunea Consiliului JAI din septembrie 2012.

“La rândul său, secretarul de stat Pertti Torstila a reiterat sprijinul nemijlocit al Finlandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, în două etape”, menţionează un comunicat transmis MEDIAFAX de MAE.

De asemenea, Luminiţa Odobescu a arătat că “România este pregătită să colaboreze strâns cu autorităţile de la Helsinki în operaţiuni vizând securizarea frontierelor, luând în considerare că România are a doua graniţă externă a UE, ca lungime, după cea ruso-finlandeză”.

Potrivit MAE, cei doi demnitari “au abordat şi tema continuării cooperării privind implementarea cadrului european vizând incluziunea socială a persoanelor aparţinând minorităţii roma”.

“Se are în vedere, în acest cadru, trimiterea, în perioada următoare, a unui expert român la Helsinki, pentru a conlucra cu autorităţile finlandeze în acest domeniu”, precizează comunicatul.

Cei doi secretari de stat au evidenţiat nivelul foarte bun al dialogului politic şi al cooperării într-o serie de domenii de interes comun, precum securizarea frontierei externe a UE, mediu, justiţie şi afaceri interne.

“A fost evidenţiat interesul ambelor părţi pentru consolidarea cooperării în plan economic, prin impulsionarea contactelor între mediile de afaceri din România şi Finlanda şi dinamizarea raporturilor investiţionale şi comerciale”, mai relatează comunicatul MAE.

Finlanda a fost în 2011, alături de Olanda, una dintre ţările care s-au opus în Consiliul European aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, modificându-şi poziţia la începutul acestui an.
Pe 3 aprilie a.c., , Finlanda şi România au semnat un acord pentru gestionarea problemei privind cerşetoria din Helsinki, prin care se stabilea că un trimis al României va merge în Finlanda pentru a ajuta la rezolvarea situaţiei.

Zeci de copii cerşetori din Bulgaria şi România s-au întors pe străzile din Helsinki în această primăvară, unii dintre ei fiind de vârstă şcolară, deşi cei mai mulţi sunt chiar mai mici, relata pe 4 aprilie postul finlandez de televiziune YLE, în pagina electronică.

Copiii romi nu au mai fost văzuţi pe străzile din Helsinki după ce primăria le-a retras custodia celor care se ocupau de ei, în urmă cu câţiva ani.

Copiii vizitează un centru de zi pentru romi condus de Institutul Deaconess din Helsinki. Organizaţia susţine că romii din estul Europei îşi aduc acum întreaga familie la cerşit în Finlanda, adăugând că aceştia închiriază apartamente modeste în care locuiesc cu zecile.

Cele mai citite

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă